Fëstëku

 

Arabisht: الفستق

Emri shkencor: Pistacia vera L. Familja: Anacardiaceae.

Anglisht: Pistachio tree.

‏‎Frëngjisht: Pistachier, Pistachier du Levant.

Gjermanisht: Echte pistazie. Italisht: Pistacchio comune, P. s’Aleppo.

Turqisht: ‎Şam fistik ağ.

Dobitë kuruese

Festeku eshte i pasur ne vajera yndyrore prej te cilave edhe ato te pangopurat, te cilat jane thelbesore ne ushqyerjen e trurit. Po keshtu edhe fosfori qe permban festeku stimulon trurin dhe funksionet e tij, si: mbajtja permendesh, perqendrimi, kujtesa, kuptimi, llogaritja, etj. gjalleron qarkullimin e gjakut ne tru duke parandaluar keshtu trombozen, hemiplegine, dhe parkensonin.

Festeku prodhon energji ne organizem, aktivizon qarkullimin e gjakut ne veshka, therrmon guret dhe reren, rrit permasat e veshkave dhe i ndihmon ato ne funksionet e tyre.

Shtrengon mishin e dhembeve dhe dhembet, shkakton etje, shton sasine e qumeshtit te nenat dhe e pasuron qumeshtin me yndyrna dhe minerale.

Kuron semundjet e aparatit te riprodhimit dhe stimulon fuqine seksuale.

Kuron semundjet e kraharorit dhe vecanerisht kollen kronike.

I dobishem per te semuret me diabet, ul sheqerin ne gjak.

Lekura e festekut ndalon vjelljen per shkak se fuqizon nervat e muskujve te grykes se stomakut, si dhe ndalon thartiren te ngjitet lart.