Fëmijët kanë imunitet ndaj COVID-19

Published On: January 2nd, 2023Categories: Fëmijët0 Comments on Fëmijët kanë imunitet ndaj COVID-19

Studiuesit tregojnë se fëmijët janë shumë më të sigurt për të zhvilluar imunitet natyror ndaj COVID-19 sesa të vaksinohen

 

Qeveritë amerikane dhe britanike, si dhe autoritetet e shëndetit publik, po bëjnë presion që fëmijët të vaksinohen kundër koronavirusit (COVID-19). Por studiuesit besojnë se lejimi i fëmijëve për të zhvilluar imunitet natyror ndaj koronavirusit është më mirë sesa dhënia e vaksinave eksperimentale që ka të ngjarë të shkaktojnë probleme shëndetësore.

Në SHBA, vaksina Pfizer-BioNTech tani është miratuar për përdorim tek fëmijët e moshës 12 deri në 17 vjeç. Por vetëm të rriturit kanë të drejtë të marrin vaksinat Moderna dhe Johnson & Johnson sepse studimet tek fëmijët janë ende në vazhdim.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) dhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) nuk kanë miratuar ende asnjë vaksinë për fëmijët nën 12 vjeç. Të dy agjencitë presin përfundimin e provave klinike në mënyrë që të mund të marrin një vendim.

Sidoqoftë, afati kohor aktual i FDA sugjeron që do të fillojë programin e tij të vaksinimit masiv për fëmijët e moshës dy deri në pesë – pavarësisht nga rezultatet e provave klinike në vazhdim – deri në fund të dimrit ose pranverës së hershme 2022.

Në Mbretërinë e Bashkuar, Shërbimi Shëndetësor Kombëtar, sistemi i kujdesit shëndetësor i financuar publikisht nga vendi, kohët e fundit njoftoi planet për të vaksinuar fëmijët e moshës 12 deri në 15 vjeç deri në mes të shtatorit. Kjo vjen pasi Agjencia Rregullatore e Produkteve të Mjekimeve dhe Shëndetit, rregullatori kryesor i barnave në Mbretërinë e Bashkuar, miratoi publikisht vaksinat Pfizer dhe Moderna si “të sigurta dhe efektive” për atë grupmoshë.

Dhënia e vaksinave COVID-19 fëmijëve është joetike dhe e panevojshme

Studiuesit kanë vënë në dukje se fëmijët kanë shumë më pak gjasa të sëmuren rëndë nga COVID-19. Nga ana tjetër, studimet aktuale sugjerojnë fuqishëm se adoleshentët që marrin vaksina COVID-19 kanë më shumë të ngjarë se të rriturit të vuajnë nga efekte anësore si dhimbja pas vaksinës, lodhja dhe ethet. Fëmijët që vaksinohen gjithashtu kanë më shumë gjasa të zhvillojnë miokardit, ose inflamacion të zemrës, sesa të rriturit.

Për shkak të këtyre gjetjeve, disa studiues thonë se fëmijët do të ishin më mirë të prekeshin nga COVID-19, të shëroheshin dhe të zhvillonin imunitet natyror në vend që të mbështeten në mbrojtjen e supozuar të ofruar nga vaksinat që mund t’i dëmtojnë ata.

David Livermore, një mikrobiolog mjekësor në Universitetin e Anglisë Lindore (UEA) në Mbretërinë e Bashkuar, thotë se bota duhet të jetojë me koronavirusin me vite, në mos dekada. Ai beson se zgjidhja më e mirë në të ardhmen është të mos vaksinoni njerëzit, por të nxisni një brez fëmijësh që tashmë janë natyrshëm imunë ndaj virusit.

Livermore gjithashtu argumenton se ky është “një hap i parë më i mirë në bashkëjetesën gjatë gjithë jetës” me virusin sesa të bësh më shumë shtesa, pasi mbrojtja që ata ofrojnë do të zgjasë vetëm disa muaj para se fëmijët të kenë nevojë të marrin një dozë tjetër.

“Është e qartë se mbrojtja e ndërmjetësuar nga vaksina zbehet ndjeshëm brenda katër deri në gjashtë muaj. Edhe reklamat qeveritare e pranojnë këtë,” thotë Livermore. “Nga ana tjetër, riinfeksioni mbetet i rrallë në mesin e atyre të infektuar në valën e parë, mbi një vit më parë.”

Paul Hunter, një ekspert i sëmundjeve infektive në UEA, pajtohet me Livermore, duke vënë në dukje se rreziku i fëmijëve që vuajnë nga efektet anësore të shkaktuara nga vaksinat COVID-19 tejkalojnë rreziqet e paraqitura nga koronavirusi. “Tek të rinjtë, vaksinimi nuk është një opsion pa rrezik,” tha ai.

Hunter gjithashtu thotë se “gjysma” e të gjithë adoleshentëve në Mbretërinë e Bashkuar tashmë janë ekspozuar ndaj koronavirusit. Kjo do të thotë se ata tashmë kanë imunitetin e nevojshëm natyror të për të shmangur infeksionet e tjera COVID-19.

Nga ana tjetër, vaksinimi i fëmijëve do të ishte etikisht i dyshimtë sepse nuk ka aspak përfitime nga dhënia e vaksinave. Vaksinimi i fëmijëve do të bëhej vetëm për të kënaqur interesat e të rriturve.

Komiteti i Përbashkët për Vaksinimet dhe Imunizimet, një komitet këshillues që ndihmon qeverinë britanike në lidhje me politikat e vaksinimit, është gjithashtu kundër rekomandimit të vaksinave për fëmijët e shëndetshëm. Sipas komitetit, rreziku që fëmijët të vdesin nga virusi është rreth një në një milion, kështu që nuk ka nevojë që ata të vaksinohen.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook