Farat e pishës

 

Arabisht: حبوب الصنوبر, Hububu as Sanuber.

Anglisht: Pine Nuts.

Emir shkencor: Pinus Pinea.

Pisha është pemë që bën pjesë në familjen Pinaceae. Është bimë shumëvjecare me lartësi deri 50 m, gjithmonë e gjelbër. Në botë njihen 115 lloje të pishës. Vetëm 20 lloje të tyre kanë  fara të ngrënshme dhe me vlera të larta ushqyese. Farat e pishës janë përdorur si ushqim  prej shumë kohësh. Farat e saj mund të prishen shpejt pasiqë kanë shumë vajra avullues, prandaj duhet të ruhen në kushte të mira.

Farat e pishës janë të pasura me:  Energji, Carbohidrates, Sheqerna, Fibra, Fat, Proteins; Një gamë të gjërë vitaminash: A, Beta carotene, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K; Minerale: Calcium, Iron, Magnesium, Manganese, Phosphorus, Potasium, Zink.

Dobitë shëndetësore të farave të pishës

– Ndihmojnë në kurimin e reumatizmës, duke përdorur vajin e tyre për lyerje.

– Diuretic, copëtojnë dhe nxjerrin gurët e veshkave.

– Aktivizojnë qarkullimin e gjakut, duke i ngrënë.

– Largojnë djersitjen, ulin oreksin dhe peshën.

– Ndalojnë dëmtimin e arterieve koronare.

– Ndalojnë goditjet në tru,  inflamacionin e nervave dhe dhimbjet e nervit shiatik.

– Rrisin aftësinë seksuale dhe largojnë dobësinë, duke i shoqëruar me mjaltë.

– Ulin kolesterolin në gjak dhe presionin e gjakut.

– Qetësojnë dhimbjet e barkut.

– Ndihmojnë për sëmundjet respiratore, kollën, gëlbazën; duke pirë lëngun e farave të ziera.

– Ndihmojnë për kurimin nga sëmundjet neurologjike, përkrah ilaçeve bimore të posaçme.

– Ndihmojnë për kurimin e sëmundjeve mukozale.

– Vaji farave të pishës ndihmon për sëmundje të ndryshme të lëkurës si: alergjitë, psoriasis, të nxirat dhe shenjat e vjetra.

– Ndihmojnë në largimin e sëmundjes së Parkinsonit dhe përdhesit, përkrah ilaçeve bimore të posaçme.

– Mbrojnë nga sëmundjet tumorale  dhe vonojnë plakjen sepse farat e pishës përmbajnë anti-oksidantë.

– Sëmundjet e mëlçisë dhe verdhëzën, përkrah ilaçeve bimore të posaçme.

– Japin mprehtësi vizuale dhe janë rujtëse të qepallave.

– Mund të përdoret në këto gatime: mish i pjekur me fara pishe; mund të përzihen me kos; në mensef ( lloj gatimi Jordanez i përgatitur me oriz); me pulë dhe oriz; pulë me kërpudha dhe fara pishe; qebab i mbushur me mish i shton fara pishe; në disa lloje ëmbëlsirash, etj .

– Pema e pishës përdoret në indrusti për mobilje, dekorim dhe enë kuzhine. Përdoret edhe si parfum, në shampo të ndryshme, etj.