Fagonia Arabica; Bimë e Shkretëtirës që lufton disa lloje të Kancerit, Hepatitin, çrregullimet e zemrës…

 

Arabisht: الشكاعة العربية, الشكاعة أو الجنبة أو الطليحة

Anglisht: Cretan Prickly Clover

Emri shkencor: Fagonia Arabica L.

Familja: Zygophyllales.

Fagonia është bimë shkurre shumëvjeçare, që zakonisht rritet në shkretëtirë, me gjethe të holla që rriten në mes dy gjembave, me kërcell të degëzuar e me gjemba, me lule vjollcë, me frute të shumtë dhe të vegjël. Gjenden deri në 34 lloje të fagonias dhe të gjitha llojet janë kuruese.

Origjina e bimës është Gadishulli Arabik, rritet kryesisht në tokë ranore dhe të thatë.

Fagonia është bimë medicinale me veti kuruese te larta. Është përdorur në mjekësinë bimore për kurimin e disa llojeve të kancerit, hepatitit, çrregullime të zemrës, etj. Bima ka shije të ëmbël, të hidhur dhe djegëse. Kjo bimë ka përdorim të gjërë në mjekësi.

Pjesët që përdoren: Gjethet, kërcelli  dhe lulet.

Veçoritë e bimës: Anti-febril, antiseptic, anti-cancer, anti-ischemic stroke, anti-diabetic, anti-venom, antiseptic, diuretic, expectorant, astringent, antispasmodic, antimicrobial, antiviral, etc.

Dobitë mjekësore të Fagonisë

– Pastrues i gjakut, parandalon mpiksjen e gjakut dhe parandalon hemorragjinë e trurit.

– Ndihmon në kurimin e disa llojeve të kancerit.

– Forcon mëlçinë dhe ndihmon në kurimin e kancerit të mëlçisë.

– Ndihmon në kurimin e Hepatitit A, B dhe C.

– Përmirëson shëndetin e zemrës dhe aftësinë mendore.

– Ndihmon në qetësimin e dhimbjeve të trupit.

– Forcon stomakun, lehtëson të vjellat, djegien e stomakut.

– Nëse përtypet si çëmçakëz, kuron plagët dhe vret viruset e gojës.

– Normalizon çrregullimet e presionit të gjakut.

– Diuretik (rrit urinimin) dhe rinovon veshkat e dëmtuara.

– Duke qenë spermatogenic, përmirëson numrin e spermës dhe ndihmon në normalizimin e aparatit riprodhues tek meshkujt dhe femrat.

– Trajton astmën dhe vështirësitë në frymëmarrje.

Shënim!

– Nuk ka efekte anësore dhe mund të përdoret nga të gjithë.