Eremobium Aegyptiacum; Bimë e Shkretëtirës Arabe për Epilepsinë

Eremobium Aegyptiacum; Bimë e Shkretëtirës Arabe për Epilepsinë, Al-Zheimer, Tumoret e Trurit, Diabetin, Gjakun

 

Arabisht: سليسلا

Anglisht: Sleisla

Emri shkencor: Eremobium aegyptiacum (Spreng.) Asch. ex Boiss

Familja: Brassicaceae Burnett

Gjinia: Eremobium Boiss.

 

Përshkrimi Botanik

Eremobium aegyptiacum është bimë njëvjeçare, me gjatësi deri në 35 cm, zakonisht më të shkurtër, me kërcell të hollë që degëzohen ose ngjiten nga baza. Kërcelli me qime, të rinj janë ngjitës dhe për këtë arsye shpesh mbulohen me rërë. Lulet me ngjyrë të bardhë kremoze ose vjollcë shumë e lehtë në grupime fundore në degëza të gjata anësore. Frutat me tufëza të ngushta lineare, deri në 1,5 cm të gjatë, cilindrike, pak të ngjeshur, farat e vogla, me ngjyrë të kuqërremtë. Lulëzon nga Shkurti deri në Prill.

Origjina e bimës është: Egjipti, Omani, Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara, Sahara Perëndimore, Jemeni.

Eremobium aegyptiacum është e zakonshme në Emiratet e Bashkuara Arabe në një larmi habitatesh, duke përfshirë rrafshnaltat shkretinore dhe kodrat, shpesh në lidhje me Acacia tortilis dhe Prosopis cineraria. Është kultivuar në fidanishte në rajonin perëndimor të Abu Dhabit për mbrojtje nga era dhe si stabilizues i rërës.

Përdorimet: Përdoret si laksativ dhe diuretik; për trajtimin e verdhëzës në Arabinë Saudite; frutat janë të ngrënshëm kur piqen, grihen dhe hahen për të trajtuar dhimbjet e barkut. Aplikohet edhe rreth syve për të përmirësuar shikimin.

Është bimë e zgjedhur që ndihmon në kompensimin e trupit pas periudhës së thatë. Është një barishte tërheqëse në shkretëtirë dhe siguron nektar për bletët e shkretëtirës. Shpërthen në muajin Shkurt dhe Mars, duke përfunduar ciklin jetësor në një sezon të shkurtër dhe shpërthen bishtajat duke përhapur farat para verës së ashpër.

Një sallatë pikante është një sallatë shumë e shijshme, e shëndetshme dhe pikante nga shkretëtira.

Dobitë mjekësore të Eremobium Aegyptiacum

Ekstrakti Eremobium aegyptiacum (Spreng.) Schweinf.et Asch.ex Boiss (EAAE) iu nënshtrua një studimi fitokimik duke përdorur analizën LC-ESI-M, nga ku rezultoi se:

– Njëzet e shtatë komponime (një acid organik, dy acide fenolike dhe njëzet e katër flavonoide) u karakterizuan dhe u identifikuan paraprakisht.

– Midis përbërjeve të zbuluara, derivatet e acil triglikozideve të kaempferolit dhe isorhamnetinës janë identifikuar në studimin aktual duke përdorur teknikën LC-MS për herë të parë nga kjo specie.

– EAAE u vlerësua për aktivitetin e saj anti-Alzheimer.

– Ka një aktivitetit të lartë antioksidant, i cili konsiderohet si një mekanizëm i rëndësishëm mbrojtës për të kontrolluar dëmtimin e trurit.

– Parandalon dëmtimin e trurit nga rrezet e dëmshme.

– Vepron në trajtimin e lëndimit oksidativ në sëmundjet e sistemit nervor qëndror: fokusi në sëmundjen e Alzheimerit.

– Ka efekte pozitive në trajtimin e kolesterolit dhe nivelet e LDL.

– Ndihmon trupin të luftojë stresin oksidativ të plakjes së parakohëshme.

– Ndihmon në trajtimin e tumoreve të trurit.

– Përmirëson kujtesën duke ulur nivelin e një oligomeri dhe duke zbutur stresin oksidativ dhe neuroinflamacionin.

– Parandalon sëmundjen e Parkinsonit dhe Osteoporozën.

– Përmban agjentë antioksidues, antitumoralë, antimikrobikë, antiinflamatorë, shërues të plagëve dhe agjent gastro-mbrojtës.

– Ndihmon në kurimin e Diabetit tip 2.

– Përmirësues i apoptozës në qelizat e gjakut të ekspozuar ndaj acetatit të plumbit.

– Rregullues imunitar dhe luftues i inflamacionit tek fëmijët

– Ndihmon në trajtimin e epilepsisë (Epilepsia është një sindromë kronike klinike e funksionit të trurit e cila shkaktohet nga shkarkimi jonormal i neuroneve. MicroRNA (miRNA) janë ARN të vogla jo-koduese të cilat veprojnë në mënyrë post-transkriptuese për të rregulluar negativisht nivelet e proteinave. Ato ndikojnë në sinjalizimin neuroinflamator, strukturën dhe funksionin glial dhe neuronal, neurogjenezën, vdekjen e qelizave dhe procese të tjera; bima ka treguar potencial kurativ në të gjitha këto).

– Aktiviteti antimikrobik dhe frenimi i acetilkolinestrazës së derivateve të reja kanë treguar efekte pozitive kundrejt transportimit të Candida Albicans në tru dhe veshka.

– Është hetuar gjithashtu vlerësimi i derivateve të reja të pirimidinës të sintetizuara si agjent kundër mykut.

Shënim

– Bima është krejtësisht e sigurt në përdorim dhe pa efekte anësore.

– Bima gjendet në produktet tona të mëposhtme:

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook