Elephantorrhiza Elephantine; Pastruese e sistemit tretës, stimuluese e sistemit imunitar, lufton viruset, kancerin e stomakut dhe të zorrës së trashë

 

Arabisht: جذر الفيل

Anglisht: Elephant’s root

Ermi shkencor: Elephantorrhiza elephantine L.

Familja: Elephantorrhiza.

 

Përshkrimi

Elephantorrhiza elephantina është bimë shkurre, shumëvjeçare, me gjethe alternative, petale të lira ose pak të lidhura në thelb, të verdha-të bardha. Lulëzon nga shtatori deri në nëntor. Ka fara të ngjeshura të drejtpërdrejta ose pak të lakuara, me ngjyrë kafe. Fara ka një shije të ëmbël pasuar nga një ndjesi djegëse, por kur është pjekur përdoret si zëvendësuese e kafesë. Elephantorrhiza përfshin 9 lloje, të gjitha të kufizuara në Afrikë. Elephantorrhiza elephantina është mjaft e ndryshueshme në madhësi dhe formë.

Origjina dhe shpërndarja gjeografike: Elephantorrhiza elephantina është gjetur në Afrikën Jugore në Namibia, Botsvana, Mozambik, Suaziland, Lesoto. Emri “Elephantorrhiza” nënkupton “rrënjë elefanti” dhe bazohet, në mënyrë më përshkruese, në rrjedhën e madhe nëntokësore të zakonshme për shumicën e anëtarëve të gjinisë. Katër specie në këtë gjini, E. burkei Benth., E. elephantina, E. goetzei Harms, dhe E. suffruticosa Schinz, vlerësohen shumë si bimë medicinale në Afrikën Jugore. Elephantorrhiza elephantina është një burim i rëndësishëm bimor në Afrikën Jugore, ku siguron ushqim dhe ilaç. Ajo është një nga ilaçet kryesore bimore në Afrikën Jugore.

Për shkak të popullaritetit të saj si ilaç bimor, E. elephantina shitet si ilaç bimor në tregjet e ilaçeve bimore. Për shkak të kërkesës së lartë të specieve si ilaç bimor dhe gjithashtu për shkak se vjelësit kryesisht synojnë E. elephantina regjistrohet në Listën e Kuqe.

Disa klasa të komponimeve fitokimike, duke përfshirë; anthocyanidins, antrakinonet, esterët, acidet yndyrore, komponimet fenolike, flavonoids, glukozidet, polysterols, saponins, sheqerna, tannins, dhe triterpenoids janë izoluar nga E. elephantina.

Studimet shkencore mbi E. Elephantina tregojnë se ajo ka një gamë të gjerë të aktiviteteve biologjike, duke përfshirë: aktivitete antihelmintike, antibakteriale, antifungale, anti-inflamatore dhe antinociceptive, antiplasmodial, antioksidant, antibabesial, dhe aktivitete antirickettsial.

Dobitë mjekësore të Elephantorrhiza Elephantine L

– E. elephantina vepron si stimuluese e sistemit imunitar.

– Ndihmon për trajtimin e të gjitha problemeve të zorrëve, barkut dhe stomakut (diarre, kapsllëk, dizenteri, të vjella, hemorroidet helmime, ulcërat, dhimbje stomaku, etj).

– Ndihmon në luftimin e radikalëve  të lirë në stomak dhe zorrë.

– Largon humbjen e oreksit, sëmundjet e stomakut dhe parandalon të vjellat.

– Lufton infeksionet në traktin e tretjes.

– Ndihmon në trajtimin e infeksioneve të kërpudhave të lidhura me infeksionet e traktit gastrointestinal.

– Ndihmon në kurimin e kancerit të stomakut dhe zorrës së trashë.

– Trajton menstruacionet e dhimbshme.

– Lufton infertilitetin tek gratë dhe burrat.

– Ndihmon në kurimin e mosfunksionimit seksual.

– Ndihmon në mbrojtjen dhe lufton qelizat kancerore të prostatës.

– Lehtëson problemet e zemrës.

– Ndihmon për trajtimin e infeksioneve oportuniste HIV / AIDS.

– E. elephantina ndihmon kurimin nga Candida albicans dhe Candida mycoderma.

– Ndihmon në kurimin e sëmundjeve të ndryshme inflamatore, duke filluar nga infeksionet mikrobike deri në infeksionet që rezultojnë në dëmtim qelizor dhe dhimbje.

– Pastron trupin nga helmet dhe ndihmon në trajtimin e etheve.

– E. elephantine ka veti antioksiduese të cilat ndihmojnë çlirimin e trupit nga radikalët e lirë.

– Trajton sëmundjet e lëkurës, puçërrat, plagët dhe infeksionet.

Shënim!

– Bima është e sigurtë në përdorim nëse përdoret në mënyrën, sasinë dhe kohën e duhur.

– Ekstraktet e bimës përdoren në disa prej produkteve tona, si: Pro-Immune Herbs, Total Immunity Herbs, Gastritis Herbs, Ulcerative Colitis, Anti-Candida, etj.