Eksperimentet gjenetike “Frankenstein” tek njerëzit do të shohin fermat masive të “fabrikës së organeve” të kafshëve që rritin organe njerëzore për të pasuruar industrinë e transplanteve

 

Hibridet e kafshëve-njerëzore janë më afër të bëhen realitet nga sa mund të mendoni, pasi studiuesve në Tokio u është dhënë leja nga qeveria japoneze për të rritur embrione hibride dhe për t’i sjellë ato në jetë.

Qëllimi i projektit është që të kultivojë organet njerëzore brenda kafshëve për të mundësuar një furnizim të organeve që mund të përdoren për transplantime.

Ka kaq shumë shqetësime rreth këtij eksperimenti sa është e vështirë të dihet se nga të fillohet. Një nga shqetësimet më të mëdha është se shkencëtarët mund të humbnin kontrollin se sa prej këtyre kafshëve bëhen njerëz. Për shembull, truri i tyre mund të zhvillohet në një mënyrë të ngjashme me atë të njerëzve.

Ekziston gjithashtu mundësia që procedura të transmetojë viruse të reja nga kafshët si derrat te njerëzit përmes organeve njerëzore të rritura brenda kafshëve.

Drejtuesi i projektit, Profesor Hiromitsu Nakauchi, mendon se është e mundur të rritet një pankreas njerëzor duke vendosur qelizat burimore në një derr ose gjitar tjetër; ky pankreas atëherë mund të përdoret për të kuruar një njeri me diabet, të paktën në teori. Qelizat burimore të njeriut janë në thelb qeliza boshe që mund të shndërrohen në çdo gjë.

Sigurisht, kjo lloj qelize nuk mund të vendoset thjesht në çdo kafshë. Përkundrazi, do të duhet të modifikohet gjenetikisht së pari për të siguruar që i mungojnë qelizat që trupi i tij do të përdorte në rrethana normale për të formuar organin në fjalë. Trupi i kafshës do të përdorë qelizat njerëzore për të formuar organin duke përdorur inde njerëzore në vend të indeve të kafshës.

Gjendja përkeqësohet kur: Embrioni do të implantohet në barkun e një kafshe. Foshnja do të rritet në terma të plotë si zakonisht para se të vritet në mënyrë që organi i njeriut të mund të hiqet dhe transplantohet në njeriun që i nevojitet.

Procedura e re shtron shumë pyetje etike

Në të kaluarën, qeveria japoneze nuk lejonte që embrionet e bëra në këtë mënyrë të rriten plotësisht, por vendimi i ri i jep Nakauchit dhe shkencëtarëve të tjerë lirinë të ndjekin këtë kërkim të pakëndshëm. Franca, Sh.B.A dhe Gjermania e kanë ndaluar praktikën e vendosjes së qelizave burimore të njeriut në embrione të kafshëve. Ndërsa SH.B.A nuk e pengon në mënyrë specifike këtë, Instituti Kombëtar i Shëndetësisë vendosi një moratorium për financimin e këtij lloji të punës në vitin 2015.

Edhe pse ekipi i Profesor Nakauchi ka deklaruar se ata do ta përfundonin eksperimentin e tyre nëse ndonjë prej trurit të kafshëve bëhet më shumë se 30 përqind njerëzor, ai është duke bërë pak për të qetësuar frikën e publikut mbi këtë plan.

Ai i tha revistës Stanford Medicine’s Out There, “Ne po mundohemi të sigurojmë që qelizat njerëzore të kontribuojnë vetëm në gjenerimin e organeve të caktuara. Me gjeneratën tonë të re, të synuar të organeve, ne nuk kemi nevojë të shqetësohemi që qelizat njerëzore të integrohen aty ku ne nuk duam, kështu që duhet të ketë shumë më pak shqetësime etike.”

Ekipi i tij tashmë ka përdorur metodën me sukses te brejtësit, me hulumtimin për vitin 2017, ku përshkruhen se si ata punuan në bashkëpunim me shkencëtarë nga Universiteti Stanford për të implantuar një pankreas funksional, që ishte rritur në embrionin e një miu, i cili nuk mund ta prodhonte organin. Pasi miu formoi një pankreas që ishte bërë nga qelizat e miut, ai u transplantua në një mi tjetër që ishte inxhinieruar të kishte diabet. Pas trajtimit për të mos lejuar që organet të refuzohen, pankreasi në fjalë filloi prodhimin e insulinës normalisht dhe mbajti nën kontroll nivelin e sheqerit në gjakun e miut, duke e shëruar në mënyrë efektive nga diabeti.

Është e frikshme të imagjinosh se ku po çon e gjithë kjo. Shkencëtarët duan të krijojnë një furnizim të pakufizuar të organeve për transplantime, që sigurisht është një përpjekje e admirueshme, por sa kafshë dhe njerëz do të vuajnë dhe vdesin gjatë rrugës? Duke mjegulluar linjat midis asaj që është njerëzore dhe asaj që nuk duket si recetë për katastrofë, për të mos përmendur shumë pyetje etike që rrethojnë korrjen e organeve të hibrideve jo-pëlqyese të kafshëve njerëzore!

Pra, thënë qartë: Mjekësia konvencionale, ose ka dështuar në kurimin e sëmundjeve të njerëzve në mënyrë të natyrshme që i përshtatet rracës njerëzore, dhe kështu hidhet nga eksperimentet e rrezikshme që kërcënojnë rracën njerëzore, ose kjo mjekësi është thjesht një industri përfitimesh kolosale të një grupi të vogël gjakpirësish, të cilët kanë përdorur mediat dhe pushtetin për të larguar njerëzit nga kurimi natyral, real dhe origjinal i përcjellë që nga ekzistenca njerëzore në Tokë.