DYLLI I BLETËS

 

Ç’është dylli i bletës?

Dylli i bletës është një lëndë me ngjyrë të verdhë dhe aromë të këndshme, të cilën e prodhojnë bletët punëtore nga gjëndrat e dyllit që gjenden në pjesën e poshtme të barkut të tyre dhe që e përdorin për ndërtimin e hojeve.

Përbërësit e dyllit të bletës

Përzierje esterash, ceroline, hidrokarbonatesh dhe ngjyrash. Përmban gjithashtu rreth 5% polen dhe propolis, si dhe lëndë aromatike të cilat i japin dyllit ngjyrën e veçantë dhe aromën e këndshme.

Vetitë kuruese dhe shkaqet e përdorimit

  1. Anti infeksion (lufton infeksionin kronik të zgavrave të hundës –sinusitin, infeksionin e fytit, kraharorit, kordave të zërit –tejzave, nulleve -mishit të dhëmbëve dhe të sistemit tretës.
  2. Zbutës dhe lehtësues, prandaj është i dobishëm për rastet e kapsllëkut dhe të çrregullimeve në sistemin tretës.
  3. Në kozmetikë: përdoret për prodhimin e kremrave, buzëkuqëve, maskave, sapunëve dhe heqësve të qimeve.

Rëndësia e vërtetë e dyllit të bletës qëndron në faktin se ai përmban shumë lëndë të tjera.

Këshilla që duhen pasur parasysh para përdorimit të dyllit të bletës

Dylli i bletës përmban  një sasi propolis dhe poleni, prandaj ata njerëz që kanë alergji nga këto lëndë duhet të mos e përdorin atë në sasi që i dëmton.

Doza dhe mënyra e përdorimit

Duke marrë një lugë dyll blete bashkë me mjalt dhe ta përtypësh nëpër gojë së paku për 10 minuta, dhe më e preferuar është që të përcillet pak nga pak.

Ruajtja dhe rezervimi

Dylli i bletës ruhet në temperaturën e dhomës dhe larg dritës.