Drypetes Gerrardii; Për luftimin e inflamacinit, qetësimin e dhimbjeve, inflamacionin reumatik, luftimin e qelizave tumorale

Anglisht: Forest ironwood

Ermi shkencor: Drypetes gerrardii Hutch.

Familja: Putranjivaceae

Drypetes gerrardii është një pemë e vogël ose një kaçubë e madhe me gjelbërim të përjetshëm, që rritet në një lartësi prej rreth 20m. Trungu është flautuar me lëvore të lëmuar. Degët janë katrore në prerje tërthore dhe janë të veshura me qime të arta kur janë të rinj. Gjethet janë alternative dhe mbahen në një plan, me ngjyrë jeshile të errët me shkëlqim sipër dhe jeshile të zbehtë poshtë, me një ndjesi të qimeve të zbehtë në kërcellin e fletës dhe mesin. Diferenca e fletës është e plotë ose e dhëmbëzuar lehtë dhe maja është akute ose e mprehtë. Lulet meshkuj dhe femra gjenden në pemë të ndara; ato janë lule të vogla, të verdha, të bardha dhe me flokë. Lulet janë të pasura me nektar dhe tërheqin bletët. Frutat të ngrënshëm, sferike, 5cm në diametër, të pjekur në një ngjyrë të verdhë ose portokalli-të kuqe.

Kjo pemë është vendase në Afrikën Qendrore dhe Lindore, ku diapazoni i saj shtrihet nga Sudani i Jugut, Uganda dhe Kenia, nga jugu në Angola, Afrikën e Jugut. Në Afrikën e Jugut është gjetur në Kepin Lindor. Druri i njohur në Kenia si ‘munyenye’ dhe në Afrikën e Jugut si ‘druri i bardhë’ është pemë me dru mjaft elastik dhe i qëndrueshëm, dhe përdoret për artikuj të ndryshëm. Sidoqoftë, përdorimi i pjesëve të bimës në mjekësinë natyrale janë më të rëndësishme.

Drypetes gerrardii është një specie e pemës së vogël ose kaçubës që bën pjesë në familjen Putranjivaceae. Emrat e zakonshëm përfshijnë ‘hekur pylli’, ‘dru hekuri i bardhë’. Ajo u përshkrua për herë të parë në vitin 1920 nga botanisti anglez John Hutchinson, i cili e quajti atë pas botanistit anglez William Tyrer Gerrard, i cili mblodhi bimë dhe farëra në Afrikën e Jugut në vitet 1860.

Pjesë të ndryshme të pemës mblidhen të egra për përdorim mjekësor dhe si ushqim. Ajo përdoret nga vendasit për sëmundjet e barkut, trajtimin e parazitëve, bakterieve. Gjithashtu përdoret për të trajtuar bronkitin, lumbagon, reumatizmin dhe dhimbjen e veshkave, merret edhe si ekspektorant. Nga trungu i pemës del rrëshirë me aromë të këndëshme. Degët përdoren si shkopinj për pastrimin e dhëmbëve dhe lutimin e inflamacionve të mishrave të dhëmbëve. Gjatë studimit të bimës u zbuluan disa metabolitë citotoksikë potencialë antikancerogjene.

Pjesët që përdoren: Rrënjët, lëvorja e kërcellit, kërcelli, gjethet, lulet, frutet, rrëshira.

Elementët aktiv: Alkaloids, anthraquinones, anthocyanes, flavonoids, phenols, steroids, tannins, triterpenes, saponins, sterols, lipids, reducing sugars, essential oils, coumarins.

Dobitë mjekësore të Drypetes gerrardii

– Ndihmon për trajtimin e dhimbjeve dhe inflamacionit.

– Ndihmon për zvogëlimin e inflamacionit reumatik.

– Forcon qelizat e kuqe të gjakut.

– Ndihmon në kurimin e qelizave kancerore të qafës së mitrës.

– Përbërësit e bimës kanë aftësi të lartë të pastrimit të trupit nga toksinat, mikrobet, bakteriet, infeksionet, viruset, etj.

– Përdoret gjerësisht për pastrimin e trupit nga toksiciteti akut dhe nga radikalët e lirë.

– Bima ushtron veprimtari të lartë antifungale.

– Ndihmon në trajtimin e plagëve dhe dhimbjes së dhëmbëve.

– Shumë studime përshkruajnë efektet antibakteriale antioksiduese dhe antiradikale.

Shënim!

Bima është e sigurtë në përdorim dhe nuk ka efekte anësore negative.