Dorema Aucheri; Bimë që rihap rrugët e frymëmarjes, Riparon dëmtimin e mushkërive, Pastron trupin nga mukoza…

 

Arabisht: شمعة الجبل – Shem’atul Xhebel

Anglisht: Dorema.

Emri shkencor:  Dorema Aucheri L

Familja: Apiaceae.

Përshkrimi i bimës

Dorema Aucheri është bimë shumëvjeçare që zhvillon rrëshirë. Është me lartësi 2- 3 metra. Bima ka gjethe të trefishta që janë alternative. Fletëpalosjet eliptike janë petiolata. Bima prodhon çadra të përbëra me lule të bardha me pesë yje.

I gjithë kërcelli i saj është i përshkuar me një lëng qumështi. Ky lëng ngurtësohet shpejt në lot të rrumbullakët, duke formuar “amoniakun e lotëve”, “Gungë amoniak”. Forma tjetër e substancës përbëhet nga grumbullim rrëshire, që shpesh përfshin fragmente të vetë bimës.

Dorema aucheri ose bima e rrëshirës, është një bimë që rritet në Iran, Azinë Qendrore dhe Afganistan. Është gjetur në zonat e shkretëtirës dhe zonat e thata shkëmbore. Në persisht quhet Bilhar. Është bima e parë ombelliferike që përdoret për të prodhuar flavonoide eksudate.

Dorema është medicinalisht e ngjashme me Asafoetida dhe Galbanum (ndryshon duke mos dhënë umbelliferone).

Kryesisht mblidhet në Persinë qendrore dhe njihet për efektet e saj kurative dhe lëndët ushqyese. Është përdorur në mjekësinë bimore për mijëra vjet dhe ende shihet si një ilaç efektiv për sëmundje të ndryshme të kraharorit, për të gjitha problemet e frymëmarrjes, mukozën, stimulues, për nervat, antispasmodik, bronkodilatator, ekspektorant, ilaç kundër gurëve në veshka, emmenagog dhe analgjezik për dhimbjen e organeve të brendshme. Gjithashtu, efektet antibakteriale të ekstraktit etanolik të kësaj bime janë identifikuar gjatë studimeve.

Përbërësit kryesorë të identifikuar janë: Tridhjetë e gjashtë përbërës janë identifikuar tek bima, ku përbërësit kryesorë përfshijnë: Curzerene, Spathulenil, Isohibaene, Gemberen, b-Guryunene, a- Eudesmol, Valeranone.

Dobitë mjekësore të Dorema Aucheri

– Ekstraktet e bimës dhe përbërësit antioksidantë të rrjedhur nga bima fuqizojnë mbrojtjen antioksiduese të trupit,.

– Ekstrakti i D. aucheri ka treguar se posedon aktivitete antioksiduese dhe antibakteriale.

– Aftësia reduktuese e një përbërjeje zakonisht varet nga prania e reduktimeve, të cilat shfaqin aktivitet antioksidant duke thyer zinxhirin e radikalëve të lirë përmes dhurimit të një atomi hidrogjeni.

– Është një trajtim specifik për bronkitin kronik, astmën dhe kollën e vazhdueshme.

– Pastron rrugët e frymëmarrjes, mbështet shëndetin e mushkërive.

– Parandalon infeksionin e mushkërive, lufton radikalët e lirë dhe zhvillimin e tumorit të mushkërive.

– Ndihmon në trajtimin e ënjtjeve të kyçeve dhe tumoreve.

– Ndihmon në nxjerrjen e mukozës nga trupi.

– Qetëson dhimjet e kokës, që rezulton nga sëmundja e sinuseve ballore, kuron infeksionin e fytit, syve dhe dhimbjet e veshëve.

– Ndihmon tretjen, parandalon diarrenë,  dhe dhimbjet e barkut.

– Ndihmon në kurimin e infeksioneve të mureve në zorrë.

– Ndihmon në trajtimin e sëmundjeve të lëkurës dhe flokëve.

Shënim!

– Nga bima nuk janë raportuar efekte anësore. Sidoqoftë, është gjithmonë e këshillueshme që të përdorni këtë bimë nën mbikëqyrjen e një mjeku praktikues të mjekësisë natyrale.

– Kurat bimore për sëmundjet respiratore kanë përmbajtje të bimës.

Respiratory Diseases


Products from desert plants specially produced for patients with various diseases and problems in the respiratory system, including: Asthma, Allergies, Sinusitis, Rhinitis, Chronic Bronchitis, Pneumonia, Emphysema, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Influenza, Turbeculosis, Chest Trauma , Covid-19 and post-COVID-19 syndrome, (Fatigue, Shortness of breath or difficulty breathing, Cough, Joint pain, Chest pain, Memory, concentration or sleep problems, Muscle pain or headache, Fast or pounding heartbeat (Coronagreen is needed along this pack), Loss of smell or taste, Depression or anxiety (Ardavana is needed along this pack), Fever, Dizziness when you stand, Worsened symptoms after physical or mental activities), etc.


Sëmundjet e Sistemit të Frymëmarrjes


Produkte nga bimët e shkretëtirës të prodhuara posaçërisht për pacientët me sëmundje dhe probleme të ndryshme në sistemin e frymëmarrjes, duke përfshirë: Astma, Alergjitë, Sinusitis, Rhinitis, Chronic Bronchitis, Pneumonia, Emphysema, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Influenza, Turbeculosis, Chest Trauma, Covid-19 dhe dhe sindromën apo efektet afatgjata post-COVID-19 (Lodhja, Gulçim ose vështirësi në frymëmarrje, Kolla, Dhimbje kyçesh, Dhimbje gjoksi, Probleme me kujtesën, përqendrimin ose gjumin, Dhimbje muskulore ose dhimbje koke, Rrahje të shpejta ose të rrahura të zemrës (Coronagreen duhet te merret perkrah kesaj pakete per problemet e zemres), Humbja e nuhatjes ose shijes, Depresioni ose ankthi (Ardavana duhet te merret perkrah kesaj pakete), Ethe, Marramendje kur qëndroni në këmbë, Simptoma të përkeqësuara pas aktiviteteve fizike ose mendore), etj.