Dobitë shëndetësore të algave të detit

 

Algat e detit rriten afër sipërfaqes së ujit dhe afër bregut të detit me shkëmbinj. Ato janë disa lloje, por më të shëndetshmet janë:

  1. Leshterik ose Kelp

Anglisht: Kelp.

Emri shkencor: Laminaria L

Familja: Laminariaceae.

Kelpi është një gjini prej 31 llojesh të algave me ngjyrë kafe i quajtur “leshterik”. Kjo lloj alge është e gjatë dhe me degëzime. Ajo është gjetur në Oqeanin Atlantik, Oqeanin Paqësor dhe në ujrat e ngrohta të Detit mesdhe, në thellësi 8-30 m.

Leshteriku është përdorur që në kohët e lashta si ushqim nga njerëzit. Mund të hahen të freskëta, supë ose të ziera. Shumë vende, si ato Aziatike e përdorin në prodhime industriale. Ata e thajnë edhe për qëllime tregëtie, sidomos Kina.

Elementët përbërës të leshterikut: Calories, fat; Saturated fat, Polyunsaturated fat, Monounsaturated fat, Sodium, Potassium, Dietary fiber, Sugar, Protein, Vitamins; A,B2,B3, B5, B6, C, D,K, Calcium, Magnesium, Iron, acid-laminine,etc.

Dobitë shëndetësore

– Leshteriku njihet si pastrues i gjakut.

– Përmirëson dukshëm gjëndrrat tiroide.

– Lehtëson dhimbjet e artritit.

– Ndihmon për uljen në peshë.

– Ul tensionin e lartë.

– Parandalon kancerin.

– Ndihmon për shëndetin e kockave dhe të dhëmbëve.

– Ndihmon për trajtimin e sindromave premenstruale tek femrat.

– Përmirëson shëndetin e flokëve dhe thonjve.

– Parandalon sëmundjet kardiovaskulare dhe cerbrovaskulare, ul viskovitetin e gjakut, redukton sklerozën e enëve të gjakut.

Kujdes!!

– Nuk është i këshillueshëm për gratë shtatzëna.

  1. Hijiki

Anglisht: Hijiki

Emri shkencor: Sargassum fusiforme.

Familja: Sargassaceae.

Hijiki është algë që rritet në Azinë lindore dhe Oqeanin e Atlantikut, në thellësi deri 20m, me ngjyrë kafe dhe kthehet në të zezë kur gatuhet. Karakterizohet me aromën dhe shijen e fortë të frutave të detit.

Elementët përbërës të Hijikit: Calories, fat; Saturated fat, Polyunsaturated fat, Monounsaturated fat, Sodium, Potassium, Dietary fiber, Sugar, Protein, Vitamins; A,B2,B3, B5, B6, C, D,K, Calcium, Magnesium, Iron,

Dobitë shëndetësore

– Ndihmon në kurimin e hypotiroidizmit.

– Aktivizon sistemin nervor.

– Ndihmon për kurimin e HIV.

– Rregullon presionin e gjakut.

– Rregullon rrahjet e zemrës.

– Ndihmon qelizat e kuqe të transmetojnë oksigjenin në mushkëri dhe në gjithë trupin.

– Rregullues i punëve të zorrëve.

– Ndihmon zhvillimin e baktiereve të mira në sistemin tretës.

– Ndalon rënien e flokut, dhe ndihmon për shëndetin e lëkurës.

– Lufton në mënyrë të pabesueshme rrudhat e fytyrës.

– Përmirëson shëndetin e flokëve dhe thonjve.

– Ndihmon për forcimin e kockave dhe dhëmbëve.

– Parandalon sëmundjet kardiovaskulare dhe cerbrovaskulare, ulin viskovitetin e gjakut, reduktojnë sklerozën e enëve të gjakut.

Kujdes!!

– Hajjiki përmban sasi të larta të hekurit, vitaminave, proteinave, etj. prandaj nuk duhet tepruar në konsumimin e tij.

– Gratë shtatëzana dhe ato që ushqejnë fëmijët me gji mund ta konsumojnë në sasi të vogla.

  1. Nori

Anglisht: Nori.

Emri shkencor: Porphyra laver.

Familja: Bangiaceae.

Nori ësht algë e kuqe me shije të ëmbël dhe aromë të këndëshme kur thahet. Ghendet kryesisht në brigjet e Japonisë, Koresë dhe Kinës, përdoret në industri për prodhimin e pastës dhe çëmçakëzit. Përdoret gjerësisht në kuzhinën Japoneze si salcë dhe shtesë në supë apo sallatë, shoqërohet me oris dhe sushi.

Nori është i pasur me: Calories, fat; Saturated fat, Polyunsaturated fat, Monounsaturated fat, Sodium, Potassium, Dietary fiber, Sugar, Protein, Vitamins; A,B2,B3, B5, B6, C, D,K, Calcium, Magnesium, Iron, etj.

Dobitë shëndetësore

– Jodi që përmbajnë algat ndihmon për kurimin e gjëndrrës teroide dhe parandalon fryrjen e gushës.

– Ndalon zhvillimin e qelizave kancerore dhe parandalon tumoret.

– Ndihmon për kurimin e diabetit.

– Lufton depresionin dhe ankthin.

– Largon stresin.

– Ndihmon për aktivitetin e mëlçisë.

– Parandalon shfaqjen e gurëve në tëmth.

– Kontrollon nivelin e kolesterolit në gjak.

– Ndihmon për uljen në peshë.

– Ndihmon për shëndetin e kockave dhe të dhëmbëve.

– Ndihmon për kurimin e kolllës, inflamacionet okulare dhe astmën.

– Ndihmon për kurimin e irritimit të syve.

Kujdes!!

– Gratë shtatëzana dhe ato që ushqejnë fëmijët me gji mund ta konsumojnë në sasi të vogla.

Përdorimi i algave në përgjithësi

Shumë prej algave konsumohen të freskëta, ose pasi të  jenë tharë në mënyrë natyrale; në supë, sallatë, oriz, sushi, etj.