Ditët e gjata të punës mund të ngrenë rrezikun e goditjes në zemër

 

Të jesh i pari në zyrë dhe i fundit që largohesh mund të të ndihmojë të fitosh ngritje në pozitë, por kërkime të reja paralajmërojnë se orari i punës mund të mos jetë aq i mirë për zemrën tënde. Sa më gjatë ta bëni këtë, aq më i lartë është rreziku për një goditje në zemër.

Gjetjet vijnë nga një rishikim i zakoneve të punës të vetë-raportuar dhe shëndetit të zemrës, për afërsisht 144,000 burra dhe gra midis moshës 18 dhe 69 vjeç.

Ata që punonin me orë të gjata kishin një rrezik 29% më të madh për goditje, dhe ata që kishin punuar me orë të gjata për të paktën 10 vjet kishin një rrezik prej 45% më të madh të goditjes, tregoi analiza. Për qëllimet e studimit, “orët e gjata të punës” nënkuptonin punë më shumë se 10 orë në ditë për të paktën 50 ditë në vit.

Studimet e mëparshme në Korenë e Jugut, U.S.A. dhe Evropa e kanë ngritur këtë çështje. Por për herë të parë kemi pasur të dhëna për të treguar një lidhje me kohëzgjatjen, që do të thotë 10 vjet ose më shumë.

Hetuesit u përqëndruan në ata që kishin qenë në fuqinë punëtore për të paktën gjashtë muaj. Shumica ishin punonjës me kohë të plotë.

Përveç plotësimit të pyetësorëve, të gjithë pjesëmarrësit gjithashtu iu nënshtruan intervistave mjekësore, gjatë të cilave hetuesit mblodhën informacion mbi historitë e goditjeve të kaluara; indeksi i masës trupore (një masë standarde e mbipeshës / obezitetit); diabeti dhe gjendja e tensionit të lartë, dhe çdo histori familjare të sëmundjeve të zemrës.

Ekipi gjeti se rreth 30% e pjesëmarrësve kishin punuar me orë të gjata, ndërsa rreth 10% raportuan se kishin punuar me orë të gjata për 10 vjet ose më shumë. Pas mënjanimit të atyre që kishin pësuar një goditje para se të hynin në një orë rutinë të gjatë të punës, afërsisht 1% e të anketuarve u karakterizuan si të mbijetuar nga goditjet.

Në fund, ekipi gjeti një lidhje të fortë mes orarit të punës dhe rrezikut të goditjes, për burrat dhe gratë njësoj. Lidhja dukej e fortë për njerëzit nën moshën 50 vjeç.

Gjetja e fundit konsiderohet si “e papritur” dhe se nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar pse punëtorët më të rinj janë më të prekur. Mosha, kushtet e punës, oraret e parregullta dhe stresi që mund të shoqërojnë orët e punës mund të kenë më shumë ndikim negativ në zemër sesa faktorë të tjerë – si mbipesha dhe presioni i lartë i gjakut – që zakonisht prek burrat dhe gratë e moshuara.

Gjithashtu është sugjeruar së ata që punojnë me orë të gjata pune duhet t’i kushtojnë më shumë vëmendje shëndetit të tyre kardiovaskular ose të kërkojnë vëmendje për simptomat në lidhje me këtë.

Gjetjet tregojnë se vëmendja më e madhe është e nevojshme për të modifikuar faktorët e rrezikut kardiovaskular për ata që punojnë me orë të gjata.

Është e mundur të punoni orë të gjata por duhet të mbani një presion të shëndetshëm të gjakut, peshë të shëndetshme të trupit, nivele të shëndetshme të kolesterolit dhe të merrni nivele të mjaftueshme të aktivitetit fizik për të ulur ndjeshëm rrezikun e goditjes së zemrës ose të infarktit.

Neurada – Për Sëmundjet e Zemrës dhe Gjakut

Neurada – Për Sëmundjet e Zemrës dhe Gjakut