Diabeti nuk është sëmundje e Sheqerit të gjakut dhe ai eshte krejtesisht i sherueshem!

 

Nga Ron Rosedale, MD

Një koncept që do të donim të bëhej i njohur për të shpëtuar mijëra dhe ndoshta miliona jetë sa më shpejt të jetë e mundur, është se diabeti nuk është një sëmundje e sheqerit në gjak, por një sëmundje e insulinës dhe ndoshta e sinjalit më të rëndësishëm leptin, dhe deri sa ky koncept të bëhet i njohur në komunitetin mjekësor, artikuj si ky në këtë çështje për fat të mirë do të vazhdojnë të publikohen për të zbuluar pamjaftueshmërinë e trajtimit mjekësor konvencional aktual për sëmundje kronike të tilla si diabeti dhe sëmundjet e zemrës, dhe për të treguar falsitetin e këshillave të tyre në lidhje me të ushqyerit.

Zakonisht, trajtimi përqendrohet në riparimin e një simptome, në këtë rast ngritjen e sheqerit në gjak, në vend që të përqendrohet në riparimin e vetë sëmundjes dhe themelit të saj.

Simptomat janë përgjithësisht mënyra se si Krijuesi e ka mësuar trupin tonë për t’u përballur me një sëmundje. Për shembull, një rrufë është një simptomë e projektuar për të pastruar hundën dhe sinuset nga viruset dhe bakteret, kur dikush ka një “ftohje”. Duke marrë një decongestant (ilaç për ftohje), vetëm sa pengon mekanizmin e trupit për t’u marrë me këtë infeksion dhe për këtë arsye, ilaçet kimike do ta zgjasin atë.

Në mënyrë të ngjashme, trajtimet që përqendrohen vetëm në uljen e sheqerit në gjak, duke ngritur nivelet e insulinës, në fakt mund të përkeqësojnë në vend që të korrigjojnë problemin aktual të moskomunikimit metabolik. Ato vetëm sa ndërrojnë një të keqe me një tjetër të keqe, dhe kjo sepse:

Nivelet e larta të insulinës janë shumë të lidhura dhe madje shkaktare të:

– sëmundjeve të zemrës,

– sëmundjeve vaskulare periferike,

– goditjeve,

– presionit të lartë të gjakut,

– kancerit,

– trashjes (fryrjes dhe obezitetit) dhe

– shumë sëmundjeve të tjera.

Që kur në shumicën e trajtimeve për tipin 2 (rezistent ndaj insulinës) të diabetit përdoren ilaçe që rrisin insulinën apo injeksionet aktuale të insulinës, rezultati tragjik është tipik: trajtimi konvencional mjekësor për diabetin kontribuon në efekte anësore të mëdha dhe në shkurtimin e jetëgjatësisë  së diabetikëve.

Që të jesh fitimtar, duhet ta “dish” kush është armiku yt

Për shumë kohë, diabeti është konsideruar të jetë një sëmundje e sheqerit. Pavarësisht shekujve të progresit shkencor, përfshirë zbulimin e insulinës dhe më së fundmi leptinës, asgjë nuk ka ndryshuar. Duket se mjekësia ka bërë pak ose aspak progres me këtë mit. Për më tepër, qëllimi i vërtetë i insulinës është gjerësisht, nëse jo krejtësisht, i gabuar madje edhe në mesin e komunitetit mjekësor.

Qëllimi kryesor i Insulinës nuk është që të ulë sheqerin në gjak

Mund të jetë e befasishme për ju, ashtu si edhe për mjekun tuaj, që roli kryesor i insulinës nuk është kontrolli i sheqerit në gjak. Kontrolli i sheqerit në gjak është më së shumti në një drejtim ngjitës, jo një drejtim rënës. Disa lloje të indeve dhe qelizave në trupin tone, të tilla si qelizat e kuqe të gjakut, kërkojnë glukozë për energji. Kështu që është e rëndësishme që gjithmonë të ketë një grimë të vogël të glukozës së tretur në gjakun tonë.

Mashtrimi në pjesën më të madhe të historisë sonë stërgjyshore ishte për të ruajtur sheqerin në gjakun tonë nga rënia në nivele shumë të ulëta pasi që nuk ishte se ka pasur shumë sheqer. Shumica e niseshteve  dhe drithërave që kthehen në sheqer janë kryesisht të patretshme deri sa të gatuhen. Ju edhe mund të sforconi nofullat duke u përpjekur për të ngrënë një patate të papjekur për sheqerin e saj!

Burimi kryesor i sheqerit kanë qenë frutat, të cilat më së shumti kanë qenë në dispozicion vetëm sezonal, madje edhe atëherë duhej punë e madhe dhe ushtrim për ta marrë atë, duke e djegur kështu sheqerin dhe duke e parandaluar atë nga ngjitja shumë lartë. Hormonet kortizon, epinephrine, norepinephrine, glukagon, dhe hormoni i rritjes sigurohen që ne gjithmonë të kemi disa glukozë në dispozicion për indet që kanë nevojë.

Sheqeri i lartë i gjakut ka qenë diçka e rrallë

Kur sheqeri në gjak rritej, kjo ishte një shenjë se ka pasur më shumë energji në dispozicion se sa mund të digjej aktualisht, dhe në këtë mënyrë, ishte një ide e mirë për të ruajtur sheqer ekstra. Ushqimi nuk ka qenë gjithmonë në dispozicion; “festë ose uri” ka qenë rregulli. Kur sheqeri në gjak rritet, kjo është një sinjal për insulinën që të dalë për të drejtuar energjinë shtesë dhe ruajtjen e saj.

Një sasi e vogël ruhet si një niseshte quajtur glycogen në trupin tonë, por pjesa më e madhe ruhet për furnizimin tonë kryesor të energjisë – si yndyrë. Kështu, roli më i madh i insulinës në këtë aspekt është jo ulja e sheqerit, por për të marrë energji shtesë kur ka në dispozicion dhe për ta ruajtur atë për të ardhmen në rast nevoje. Insulina e ul glukozën si një efekt anësor gjatë drejtimit  të sheqerit ekstra në depozitat e ruajtjes së tij.

Qëllimi i insulinës mund të shkojë edhe më tej. Insulina është duke u hulumtuar shumë intensivisht nga shkencëtarët që studiojnë biologjinë e plakjes.

Është zbuluar se kur insulina mbahet e ulët nëpërmjet dietës ose nëpërmjet manipulimit gjenetik, kafshët e provës kanë jetuar shumë më gjatë dhe shkalla e plakjes është ulur ndjeshëm. Kjo duket e vërtetë në lloje të ndryshme të kafshëve nga tharmet njëqelizore, te krimbat dhe mizat, dhe duket se ka të ngjarë të jetë e vërtetë edhe te primatët.

Me sa duket, insulina e ulët është një sinjal se energjia është e pakët dhe kafshët duhet të përqëndrojnë nevojat e tyre të energjisë për mirëmbajtjen dhe riparimin e vetes së tyre në mënyrë që të mund të jetojnë më gjatë me urinë e tyre dhe të jenë në gjendje për t’u riprodhuar në një të ardhme, në kohë më të përshtatëshme.

Të gjitha sëmundjet kronike ndodhin për shkak të moskomunikimit të mesazheve ndërmjet dhe brenda qelizave

Të gjitha sëmundjet kronike ndodhin për shkak të moskomunikimit të mesazheve ndërmjet dhe brenda qelizave. Sigurisht, diabeti është një sëmundje e moskomunikimit të insulinës, dhe njohja e qëllimit të vërtetë të Insulinës sigurisht që shkon shumë më thellë në rrënjët e diabetit dhe sëmundjeve të tjera kronike. Tani, ne mund të shkojmë edhe më thellë.

Insulina mund të mos jetë hormoni më i rëndësishëm në sëmundjen e diabetit apo sëmundjet e tjera kronike të plakjes

Ky nder ka të ngjarë t’i shkojë hormonit Leptin.

Duket se hormoni leptin është kryesisht përgjegjës për saktësinë e sinjalizimit të insulinës dhe nëse dikush bëhet apo jo rezistent ndaj insulinës (diabetik).

Leptin, një hormon relativisht i zbuluar kohët e fundit dhe i prodhuar nga yndyra, i tregon trupit dhe trurit sa energji ka në dispozicion, nëse ka nevojë për më shumë (duke thënë “bëhu i uritur”), nëse duhet të heqin qafe disa energji (dhe të ndalon së qënuri i uritur), dhe më e rëndësishmja: çfarë të bëjë me energjinë që ka në dispozicion (të riprodhojë, të rrisë rregullatorin e riparimit celular apo jo).

Hulumtimet e fundit bindëse tregojnë se dy organet më të rëndësishme që përcaktojnë nëse dikush do të bëhet diabetik (i tipit 2, rezistent ndaj insulinës) apo jo, janë mëlçia dhe truri; dhe është aftësia e tyre për të dëgjuar hormonin leptin që e përcakton këtë.

Leptin ka ndikim të madh, nëse jo kontroll të plotë, në funksionet e dukshme të hypothalamus në tru, duke përfshirë:

– riprodhimin,

– funksionet tiroide,

– funksionet e veshkave dhe

– të sistemit nervor simpatik.

Yndyra dhe leptini, ndikojnë fuqimisht inflamacionin kronik dhe si pasojë edhe sëmundjet e lidhura me të, duke përfshirë: sëmundjen e zemrës, Alzheimer, dhe diabetin.

Armiku nuk është i panjohur vetëm për komunitetin mjekësor; ai duket të mos jetë i njohur fare

Nuk është çudi pse Tipi 2 i diabetit të mos jetë mposhtur ndonjëherë.

Sipas disa vlerësimeve, diabeti është rritur mbi 700% në 50 vitet e fundit. Kjo tregon dy fakte shumë të rëndësishme:

– Diabeti nuk mund të jetë kryesisht një sëmundje gjenetike, pasi statistikat paraprake janë marrë brenda të njëjtit brez dhe me sa duket në thelb kanë qënë të njëjtët gjenetikë.

– Diçka që ne kemi qenë bërë është padyshim e gabuar dhe duhet të ndryshohet.

Ajo diçka e gabuar është ushqimi

Është e vështirë, apo ndoshta edhe e pamundur në fakt, që të provohet se diçka e tillë është e vërtetë. Megjithatë, nuk është e vështirë për të provuar se diçka është e rreme. Amerikanët kanë ndjekur (të paktën pjesërisht), për 50 vitet e fundit, rekomandimet ushqyese me karbohidrate komplekse të larta dhe yndyra të ngopura të ulëta në dietën e tyre, nga:

– Shoqata Dietike Amerikane,

– Shoqata Amerikane e Zemrës, dhe

– Shoqata Amerikane e Diabetit

Kjo, në vetvete, është një oksimaron, pasi që shumica e këtyre karbohidrateve “komplekse”, të tilla si patate, oriz, drithëra, makarona, dhe buka e bardhë, shumë shpejtë kthehen në sheqer dhe sheqeri i tepërt (glukoza) shpejt kthehet në një zinxhir të gjatë të acideve yndyrore të ngopura (acid palmitik, “vaj palme”).

Këto rekomandime u shoqëruan me rritje të fuqishme të rasteve të diabetit dhe obezitetit duke e bërë atë një nga epidemitë më të këqia në botë që është parë ndonjëherë.

Ushqimi i lartë në karbohidrate “komplekse”, dhe dieta e ulët në yndyrë të ngopur ka treguar, dhe ndoshta edhe “provuar”, të jetë e gabuar për shëndetin dhe jetëgjatësinë. Kuptimi minimal i kësaj  do të thotë që të provosh diçka tjetër.

Diabeti është një sëmundje e të ushqyerit, dhe është shkenca e të ushqyerit ajo që duhet ta trajtojë atë

Shkenca është duke na thënë se ne duhet të hamë një dietë që maksimizon saktësinë e insulinës dhe të sinjaleve të leptin-it, për të lejuar qelizat të dëgjojnë më mirë mesazhet e tyre jetëdhënëse. (Nevoja për këto hormone, që na duhet të “bërtasim” për t’u dëgjuar, është reduktuar dhe nivelet e insulinës dhe leptin për këtë arsye janë ulur.)

Pra, plani ushqimor i ardhshëm duhet të jetë theksimi i yndyrnave të mira, reduktimi i karbohidrateve jo-fibrore.

Duke bërë kështu, do të përmirësoni në masë të madhe betejën kundër Tipit 2 të Diabetit “rezistent ndaj insulinës”, sëmundjes së zemrës, hipertensionit, dhe shumë sëmundjeve të tjera kronike të plakjes, dhe madje edhe vetë plakjes.

Trajtimi Natyral Profesional i Diabetit