Dëshironi të plakeni me hijeshi?!

 

Me kalimin e moshës, njerëzit bëhen më të vetëdijshëm për mirëqenien e tyre. Nuk është pa arsye, duke pasur parasysh se tani ata janë të prirur për më shumë kushte shëndetësore. Një nga këto është sëmundja koronare e zemrës, shkaku kryesor i vdekjes tek të rriturit e moshuar. Gjendja është e parandalueshme dhe ndryshimet në dietë mund të zvogëlojnë rrezikun e saj. Shumica e të rriturve të moshuar ende bëjnë gabime kur bëhet fjalë për marrjen e tyre të lëndëve ushqyese. Në një studim, hulumtuesit kanë shikuar se si antioksidantë dhe yndyrna të caktuara ndikojnë tek të rriturit e shëndetshëm. Hulumtimi ishte një bashkëpunim midis Kolegjit Mjekësor të Universitetit Jagiellonian dhe Shkollës së Lartë të Promovimit të Shëndetit në Krakov.

Sëmundja koronare e zemrës ndodh kur gjaku dhe furnizimi me oksigjen në zemër nuk janë të mjaftueshme. Kjo ndodh kur pllakat e kolesterolit bllokojnë arteriet dhe ndërpresin rrjedhjen e gjakut. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve atribuojnë më shumë se 370,000 vdekje në SHBA nga sëmundjet koronare të zemrës. Ky numër duhet të jetë i mjaftueshëm për njerëzit që të marrin masa për ta shmangur atë. Për fat të mirë, një ndryshim në dietë mund të zvogëlojë shanset e një personi për ta marrë atë më vonë në jetë.

Një mënyrë për të përmirësuar shanset ndaj sëmundjeve të zemrës është të hani një dietë të shëndetshme shëndetësore. Kjo përfshin karbohidratet nga drithërat e plotë, frutat dhe perimet. Antioksidantët dhe yndyrnat e pangopura jo të hidrogjenizuara janë gjithashtu pjesë e kësaj diete. Këto dyja, në veçanti, ishin fokusi i këtij studimi.

Ka shumë lloje të yndyrave të pranishme në ushqimin që njerëzit hanë. Nga këto, njeriu duhet të hajë yndyrna të pangopura si acide yndyrore omega-3. Në veçanti, këto përmirësojnë nivelet e kolesterolit, zvogëlojnë inflamacionin dhe rregullojnë rrahjet e zemrës. Acidet yndyrore Omega-3 janë të zakonshme në ushqimet me bazë bimore, të tilla si vajra, arra dhe fara.

Antioksidantët, që gjenden në fruta dhe perime, gjithashtu rekomandohen, në sajë të aftësisë së tyre për të zvogëluar dëmtimin e radikaleve të lira. Radikalët e lirë mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës duke dëmtuar indet. Ato gjithashtu mund të ndërhyjnë në rrugët sinjalizuese të lidhura me rregullimin e rrahjeve të zemrës. Këto mund të bëhen edhe kërcënuese për jetën, nëse kjo shkakton mosfunksionim endotelial duke u ndërvarur me proceset e përfshira në rimodelimin e miokardit.

Në këtë studim, të botuar në Kronikat e Mjekësisë Bujqësore dhe Mjedisit, studiuesit vlerësuan marrjen e antioksidantëve dhe yndyrave të 143 pjesëmarrësve të moshuar, të cilët ishin 65-80 vjeç. Ekipi përdorte pyetësorët e frekuencave ushqimore të muajit për të matur nivelin e antioksidantëve në dietën e tyre. Studimi klasifikoi ushqime në nëntë grupe të mëdha ushqimore – fruta, perime, bimë dhe erëza, drithëra dhe produkte me bazë drithi, ushqim deti, pjata të përziera, vaj dhe salca, ëmbëlsira dhe pije. Nga rezultatet e sondazhit, studiuesit zbuluan se shumica e pjesëmarrësve nuk hëngrën ushqime të pasura me antioksidantë. Nëse një person nuk ha këto ushqime, të cilat përfshijnë fruta dhe perime, rreziku i tij për të vdekur nga sëmundja kardiovaskulare është më e madhe.

Hulumtuesit pastaj kryen intervista me pyetësorët e frekuencave ushqimore. Kjo ishte për të vlerësuar marrjen e yndyrës dietike dhe frekuencën e konsumit të yndyrës. Ata gjetën se pjesëmarrësit tejkaluan marrjen e rekomanduar të yndyrave të ngopura jo të shëndetshme. Ndërkohë, konsumi i tyre i acideve yndyrore të pangopura ishte më i vogël sesa shuma e rekomanduar. Ata gjithashtu gjetën se shumica e yndyrave në dietat e tyre ishin nga yndyrna dhe ëmbëlsira të kafshëve, në vend të burimeve të shëndetshme si peshqit dhe arrat.

Rezultatet treguan se të rriturit e moshuar kanë një konsum të pamjaftueshëm të ushqimeve të pasura me antioksidantë. Përveç kësaj, marrja e yndyrës së tyre të pangopur ishte gjithashtu e papërshtatshme, pasi shumica e ushqimeve të tyre kishin yndyrna të dëmshme të ngopura. Megjithatë, studiuesit besojnë se nëse bëhen ndryshime të rëndësishme në dietë, kjo mund të përmirësojë marrjen e tyre ushqyese dhe të ulë rrezikun e sëmundjeve të lidhura me moshën, duke përfshirë sëmundjet koronare të zemrës.

“Coronagreen” për të mbajtur larg sëmundjet e zemrës dhe për të pasur një plakje të hijëshme.