Delonix Regia – Royal Poinciana

 

Arabisht: شجرة البونسيانا

Anglisht: Royal Poinciana, Flamboyant

Emri shkencor: Delonix Regia

Familja: Fabaceae

Pemë shumëvjeçare, me lartësi deri 5 m, me gjethe të dëndura, në formë pende. Pema ka lule të mëdha, me ngjyrë të kuqe, portokalli, të verdhë, me gjethe të shndritshme, dhe ka një pamje jashtëzakonisht të mrekullueshme. Me fara kafe me ngjyrë të errët në të zezë.

Origjina e bimës është Afrika dhe Sudani. Konsiderohet nga pemët me ngjyrat më tërheqëse në botë. Pema kultivohet në vende të ndryshme të botës dhe përshtatet lehtë me mjedisin. Pema është kultivuar kryesisht si dekorative dhe për hije. Është përdorur prej kohesh për kurimin e diabetit, asmës, kapsllëkut, artritit dhe malarjes. Lulet dhe gjethet u janë dhënë çaj fëmijëve për qetësim dhe trajtimin e astmës dhe të bronkitit.

Pjesët e bimës që përdoren: Lulet, gjethet, degët e holla, lëvorja e rrënjëve, dhe lëvorja e degëve.

Elementët aktive të bimës: Triterpenoids, phenolic compounds, and flavonoids. Bark yields ß-sitosterol, saponins, alkaloids, carotene, hydrocarbons phytotoxins, and flavonoids. Floëers yielded carotenoides, tannins, saponins, flavonoids, steroids, alkaloids, and ß-sitosterol.  Leaves yield lupeol and ß-sitosterol. Stem bark yielded four triterpenes: lupeol, epilupeol, ß-sitosterol, stigmasterol, and an aromatic compound p-methoxybenzaldehyde. Kaempferol 3-rhamnoside 1, Quercetin 3-rhamnoside 2, Kaempferol 3-glucoide 3, Kaempferol 3-rutinoside 4, Kaempferol 3-neohesperidoside 5, Quercetin 3-rutinoside 6 and Quercetin 3-glucoside 7. (see study beloë). A hydroalcoholic extract of floëers yielded sugars, flavonoid, tannins, phenolic compounds, steroids, and saponins. (see study beloë). Root bark extract yielded secondary metabolites like tannins, phenols, alkaloids, terpenoids, sterols, cardiac glycosides. (see study beloë), cyanidin 3-O-glucoside, cyanidin 3-O-rutinoside, and pelargonidin 3-O-rutinoside.

Konsiderohet si: Antimicrobial, antioxidant, anti-diarrhea, hepatoprotective, anti-inflammatory.

Dobitë mjekësore

– Ul gloukozën në gjak dhe ndihmon për kurimin e Diabetit.

– Lufton qelizat tumorale dhe ndihmon për kurimin e kancerit të gjirit, të trurit dhe kancerin e zorrës së trashë.

– Ndihmon tretjen dhe largon kapsllëkun.

– Lehtëson simptomat e artritit reumatik.

– Ndihmon për kurimin e çrregullimit të vizionit dhe infeksionet e  syve.

– Pastron gjakun dhe lehtëson dhimbjet e gjoksit.

– Ndihmon për kurimin e dhimbjeve të veshit.

– Ndihmon për kurimin e hepatitit dhe dëmtimet që shkaktohen prej tij.

– Ndihmon për kurimin e plagëve.

– Rezultatet kanë treguar se bima ka veti të rëndësishme diuretike.

Kujdes!!

– Dozat e larta mund të shkaktojnë çrregullime në stomak, të vjella dhe diarre.