Dallimi mes Diabetit Tipi 1 dhe Tipi 2

 

Diabeti është një nga kushtet mjekësore më të vështira për t’u menaxhuar. Të dyja tippet 1 dhe 2 përfshijnë nivele të larta të sheqerit në gjak. Pamundësia për të menaxhuar nivelet e sheqerit në gjak shkakton shkaqet dhe problemet në të dy këto lloje.

Megjithatë, ekzistojnë disa dallime midis dy llojeve të diabetit.

Cilat janë dallimet?

Ka mjaft pika të ndryshme mes tipit 1 dhe tipit 2 të diabetit. Këto dallime qëndrojnë në shkaqet e sëmundjes, simptomat dhe mënyrën e menaxhimit. Sëmundjet gjithashtu prekin trupin në mënyra të ndryshme.

Si zhvillohet

Ky kusht është përmendur shpesh si diabeti i varur nga insulin, ose diabeti i të miturve, sepse mund të fillojë në fëmijëri. Kjo është në fakt një gjendje autoimune në të cilën sistemi imunitar i trupit identifikon gabimisht qelizat pankreatike që prodhojnë insulinë si një kërcënim dhe prandaj i sulmon ato. Meqenëse ato shkatërrohen, trupi vuan nga mungesa e prodhimit të insulinës.

Dikur njihej si diabeti i të rriturve, por është i aftë të prekë njerëzit e të gjitha moshave, përfshirë fëmijët. Në përgjithësi, ky problem është i zakonshëm në njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar. Ata që vuajnë nga obeziteti dhe një mënyrë jetese jo aktive janë në një rrezik më të lartë për diabetin e tipit 2.

Kjo gjendje zakonisht zhvillohet për shkak të rezistencës ndaj insulinës. Në këtë gjendje, qelizat e mëlçisë, muskujve dhe yndyrës ndalojnë përdorimin e insulinës për mbajtjen e glukozës në qelizat e trupit. Prandaj, trupi kërkon më shumë insulinë për të marrë glukozë për të hyrë në qeliza. Pankreasi përpiqet të plotësojë kërkesën në rritje duke prodhuar më shumë insulinë. Me kalimin e kohës, pankreasi nuk e bën këtë kur ka një rritje në nivelet e sheqerit në gjak. Sapo pankreasi ndalon prodhimin e insulinës së mjaftueshme, ju duhet të kërkoni trajtim për diabetin.

Shkaqet dhe Faktorët e Rrezikut

Dallimi midis diabetit të tipit 1 dhe tipit 2 kryesisht qëndron në këtë kauzë: Tipi 1 i Diabetit shkaktohet kur qelizat e pankreasit sulmohen nga sistemi imunitar duke rezultuar në një ulje të prodhimit të insulinës. Në diabetin e tipit 2, pankreasi nuk është në gjendje të prodhojë insulinë të mjaftueshme për sheqernat dietale të tepërta.

  • Gjenetika: Për tipin 1, gjenetika është një faktor i rrallë, pasi pacienti duhet të marrë faktorët e rrezikut nga të dy prindërit e tij / saj. Nga ana tjetër, gjenetika luan një rol më të rëndësishëm në tipin 2.
  • Efektet në trup: Tipi 1 shkaktohet nga një sulm autoimun, ndërsa tipi 2 është i lidhur me stilin e jetesës joaktive, plakjen, obezitetin dhe dietat.
  • Klima: I ftohti besohet të jetë një shkaktar për diabetin e tipit 1. Tipi 2 është i lidhur me nivele të ulëta të vitaminës D që prodhohet nga trupi kur ekspozohet ndaj rrezeve të diellit.
  • Ushqimi: Dieta gjatë fazës së fëmijërisë mund të ketë efekt në tipin 1. Në tipin 2, obeziteti dhe dietat e larta në sheqer janë një shkak i njohur.

Simptomat

Simptomat e zakonshme të diabetit të tipit 1 përfshijnë: etjen e tepërt, urinimin e shpeshtë, urinë ekstreme dhe humbjen e peshës së padëshiruar së bashku me lodhjen, dobësinë, nervozizmin, ndryshimet e humorit dhe vizionin e paqartë. Për fëmijët, ata që fillojnë të lagin në shtrat kur nuk e kanë bërë këtë më parë mund të jetë një shenjë. Për femrat, infeksionet vaginale mund të jenë një shenjë.

Disa nga simptomat e diabetit të tipit 2 janë rritja e etjes e ndjekur nga frekuenca e rritur e urinimit, humbja e peshës, pavarësisht nga uria në rritje, është një shenjë së bashku me vizionin e paqartë dhe lodhjen. Simptoma të tjera përfshijnë infeksione të shpeshta, plagë që shërohen shumë ngadalë dhe arna të errëta të lëkurës.

Parandalimi

  • Tipi 1 i Diabetit

Deri tani, nuk ekzistojnë metoda për parandalimin e diabetit tipi 1, por hulumtimet po vazhdojnë për një masë parandaluese. Një shqyrtim i kujdesshëm i mënyrës se jetesës është jetik.

  • Diabeti i tipit 2

Ky mund të parandalohet duke ndjekur zgjedhje të shëndetshme jetese. …

Cilat janë ngjashmëritë?

Në të dyja tipet, pacienti ka një rrezik në rritje për një varg komplikimesh serioze. Pavarësisht nga menaxhimi i duhur, ato mund të çojnë në dështim të veshkave dhe në verbëri. Diabeti është gjithashtu një faktor kritik rreziku për goditje në tru, sëmundje të zemrës dhe madje edhe dëmtim të gjymtyrëve. Nuk ka dallim në mes të tipit 1 dhe tipit 2 për rrezikun shëndetësor që paraqet.

Në të dyja tipet, mbajtja e një diete të mirë dhe ushtrimi i rregullt është jetik. Diabetikët duhet të kontrollojnë nivelet e sheqerit në gjak një ose dy herë në ditë.

Për të ndihmuar trupin tuaj për të rregulluar nivelet e glukozës në gjak, duhet të …

Shmangni ushqimet ndaj të cilave jeni alergjik …

Ushtrimet gjimnastikore …

Terapia me lëngje …

Reduktimi i stresit …

Në vijim gjeni Udhëzuesin e posaçëm të pacientëve me Diabet, për trajtimin natyral që kanë nevojë për shërimin dhe jetën sa më cilësore.

Kura Bimore Profesionale për Diabetin