Cymbopogon citratus – Bar limoni – Lemongrass

 

Arabisht: الإذخر الليموني أو حشيشة الليمون

Anglisht: Lemon grass.

Emri shkencor: Cymbopogon citratus.

Familja: Poeceae.

Bimë barishtore shumëvjeçare me gjelbërim të përjetshëm. Origjina e bimës është Azia Juglindore. Kryesisht rritet në vende të ngrohta si Tajlanda, Indonezia. Gjethet e thata përdoren si shtesë në çaj, (i cili ka shijen e limonit) dhe në gatime të ndryshme; nga bar limoni nxirret vaj esencial i cili përdoret kryesisht për problemet e lëkurës . Në Indi përdoret si stimulant, qetësuses, antibacterial, dhe antifugal. Sot kultivohet në SHBA, Afrikën Qëndrore, dhe Brazil.

Pjesët e bimës që përdoren: Rrënjët, kërcelli dhe gjethet.

Mjeku i njohur arab Ibën Sina (Avisena) thotë: Shpërbën tumoret e nxehta dhe të buta (malign dhe benign), qetëson dhimbjet e forta, i dobishëm për veshkat.

Elementet aktive të Bar limonit: Energy, protein, fat, vitamins,  Pyridoxine, Riboflavin,A, C, sodium, potassium, calcium, copper, iron, magnesium, magnese, selenium. Lemongrass also contains z-citral, borneol, estragole, methyleugenol, geranyl acetate (3,7-dimethyl-2,6-octadiene-1-ol acetate), geraniol (some species higher in this compound than citral), beta-myrcene (MYR, 7-methyl-3-methylene-1,6 octadiene), limonene, piperitone, citronellal, carene-2, alpha-terpineole, pinene

Studimet më të fundit kanë treguar se bari i limonit ndihmon për kurimin e shumë sëmundjeve

– Ul presionin e gjakut.

– Pastron gjakun në mënyrë natyrale.

– Ndihmon për kurimin e HIV & AIDS.

– Lufton mikrobet, viruset, bakteriet dhe kërpudhat e dëmshme.

– Lufton tumoret malign dhe benign.

– Ndihmon për sëmundjet e lëkurës.

– Relakson  muskujt.

– Pastron acidin nga veshkat dhe infeksionet urinare.

– Ndihmon për kurimin e kollës, dhimbjet e fytit.

– Ndihmon për tretjen dhe çrregullimet në sistemin tretës.

– Ndihmon për uljen e temperaturës.

– Pastron trupin nga acidet dhe erërat e këqia.

– Qetësues i depresionit psikollogjik dhe humorit të keq.

– Ndihmon për dhimbjet kronike të kokës dhe sëmundjet reumatologjike.

Shënim!

– Duhet përdorur me masë të caktuar.

– Nëse e tepron me marrjen e tij mund të shkaktojë diarre.