Curcuma Caesia; Rrënjët Diamant

 

Arabisht: زيدواري سوداء ، الكركم الأسود

Anglisht: Black zedoary, black turmeric

Ermi shkencor:  Curcuma Caesia L

Familja: Zingiberaceae

Gjinia; Curcuma

Pjesët që përdoren: Rrënjët, gjethet.

Përshkrimi botanik

Curcuma Caesia është barishte shumëvjeçare, me lartësi që varion nga 0,5 – 1.0 m, me gjethe heshtake, të gjerë e të zgjatur dhe me shkëlqim. Ka lule delikate, epemerale dhe shumë të modifikuar, me ngjyrë të verdhë të zbehtë me kufi të kuqërremtë. Lulet shfaqen në qershor dhe korrik, ndërsa frutat piqen në shtator dhe tetor. Rrënja është tuberoze me erë të ëmbël kamfori, me diametër rreth 2-6 cm, forma dhe madhësia shpesh janë të ndryshueshme. Sipërfaqja e rrrënjës është me ngjyrë kafe të errët, kaltëroshe të errëta ose me ngjyra të pasura. Degëzimi është pak a shumë simpodral. Në formë, akute në majë, por jo aq të trasha sa në speciet e tjera të Curcumës.

Shpërndarjet gjeografike

Curcuma caesia e ka origjinën nga India dhe Azia Jug-Lindore. Kultivohet gjerësisht si një bimë medicinale në vendet e Azisë Juglindore.

Curcuma caesia (Emri i zakonshëm, Tumeric i Zi) është një barishte periniale me rrënjë të dallueshme kaltëroshe të errët me një shije të hidhur dhe të athët dhe është e famshme për vetitë e saj medicinale. Në Bengalin Perëndimor, rrënja  e bimës përdoret në Kali Puja, dhe kështu bima quhet Kali haldi. Për nga etimologjia, Kali është emër femëror Kala, që do të thotë ngjyrë e zezë dhe për këtë arsye bima cilësohet si shafran i zi në anglisht. Specia është vlerësuar si e rrezikuar nga departamenti qendror i pyjeve në Indi për shkak të biopiracisë. Caesia curcuma është një specie e rrallë dhe kryesisht është nën kultivim. Caesia rritet mirë në tokë ranore dhe ranore acidike.

Në sistemin tradicional të mjekësisë, rrënjët përdoren në trajtimin e leukodermës, astmës, tumoreve, bronkitit, brusizave. Literatura zbulon karakteristikat e saj anti-inflamatore, hepatoprotektive, pastruese të gjakut, antioksidues, anti-asthamatik, anti-tumor, etj.

Shkencërisht ka treguar veprimtari të ndryshme terapeutike si antioksidues, antibakterial, antipiretik, larvizid, insekticid, antimikrobik, shërues i plagëve dhe anti-hiperglicemia.

Në praktikat etno medicinale, kuruesit tradicionalë përdorin gjininë Curcuma për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme, por Curcuma caesia Roxb. është shumë më pak e njohur dhe ilaç i paprekur, kjo për arsye se banorët e zonës e ruanin dhe e mbanin të fshhehtë përdorimin e bimës. Gjinia e Curcuma caesia Roxb bën pjesë në familjen e xhenxhefilit (familja Zingiberaceae), e cila përfshin mbi 70 lloje të bimëve rrënjore.

Përbërësit kryesorë të Curcuma caesia Roxb; Janë zbuluar më shumë se 30 lëndë aktive, 97.48% oil, lënda camphor (28.3%), ar-tumerone (12.3%), (Z)-Ocimine (8.2%), 1-ar-curcumene(6.8%), 1, 8-cineole (5.3%), (4.8%), borneol (4.4%), bornyl acetate (3.3%) curcumene (2.82%), ocimine (15.66%), 1- ar-curcumene (14.84%), zingiberol (12.60), 1, 8-cineole (9.06%), and borneol (7.4%).

Lëndë të tjera janë rregjistruar si të pranishme të tilla si: diphenylalkanoids, phenylpropenederivatives, terpenoids, flavonoids, steroids, and alkaloids.

Përdorimet medicinale

– Lufton inflamacionin në të gjithë trupin duke mbështetur dhe forcuar sistemin imun.

– Ka veti anti-bakteriale dhe anti-kërpudhore, dhe është laksues.

– Përdoret si tonik për trurin dhe zemrën.

– Ndihmon për kurimin e bronkitit, astmës dhe shpërthimet alergjike.

– Bima njihet gjerësisht për aktivitetin e saj anti-fungal.

– Lëndët aktive të rralla dhe unike të bimës ushtrojnë efekte të shumta biologjike duke luftuar infeksionet dhe rdikalet e lirë.

– Parandalon zhvillimin e qelizave kancerore.

– Ndihmon në kurimin e kancerit të stomakut, zorrës së trashë dhe leukemisë.

– Hepatoprotektive: parandalon dëmtimin e mëlçisë.

– Parandalon  zmadhimin e shpretkës, konfiskimet epileptike.

– Aktivizues dhe qetësues i muskujve.

– Curcuma caesia ka vlerë potenciale terapeutike për menaxhimin e çrregullimeve depressive dhe qetësuese të trurit. Studimet zbuluan një aktivitet anti-depresiv, antikonvulsant të mrekullueshëm.

– Ndihmon në kurimin e ulçërës së stomakut.

– Pasta e freskët e rrënjës aplikohet në kafshimet e gjarprit dhe akrepit.

– Rrënjët dhe gjethet e bimës përdoren për kurimin e lebrës.

– Bima ka curcumoinoide si përbërës kryesorë të cilët kanë antioksidantë antiinflamatorë, kuruese të plagëve dhe aktivitet anti-mikrobial. Ajo gjithashtu tregon aktivitete bronkodiluese, analgjezie dhe antikonvulsante.

– Rrënjët  e bimës kanë aktivitet anti-kërpudhor për shkak të vajit esencial.

– Ndihmon në trajtimin e lebrozës, plagëve, të vjellave.

– Lufton diarrenë dhe largon dhimbjet e stomakut.

Ekstraktet e bimës kombinohen në mënyrë profesionale në disa nga produktet tona për trajtimin natyral të sëmundjeve të caktuara, që i gjeni këtu.