Cornulaca Monacantha

Published On: January 15th, 2023Categories: Bimët Shkretinore0 Comments on Cornulaca Monacantha

Cornulaca Monacantha; Pastruese dhe rigjeneruese e trupit

 

Arabisht: حاذ شوكي أو السلي

Anglisht:

Emri shkencor: Cornulaca monacantha L

Familja: Amaranthaceae.

Përshkrimi

Cornulaca monacantha është bimë shkurre e degëzuar, me lartësi rreth 60 cm. Me gjethe të kaltërta dhe të gjelbërta që janë të shkallëzuara. Secila ka një shpinë të vetme të ngurtë në majë, prandaj ka dhe emrin e veçantë monacantha. Gjethet kthehen të verdha ose të bardha kur bima është e vdekur. Me lule ngjyrë kafe që paraqiten ndërmjet gushtit dhe nëntorit. Petalet janë të mprehta. Një petal në çdo lule shtrihet poshtë në një shtyllë të gjatë. Farat mbahen vertikalisht. Bima është e qëndrueshme ndaj erës dhe ka një rrënjë të gjatë e me shumë degëzime.

Origjina

Cornulaca monacantha është vendase në Afrikën e Veriut, Sahara, Lindjen e Mesme.  Është një bimë shkretëtirë dhe rritet në kushte të thata në tokë ranore dhe gurore. Në Egjipt rritet në shkretëtirën perëndimore pranë oazeve. Ajo rritet në dunat e rërës dhe në depresionet ranore por jo në vende të kripura. Së bashku me një kaçubë të ulët, në formë jastëku, albumi Zygophyllum, është bimë mbizotëruese në komunitetin e saj. Bimë të tjera që u gjetën aty pranë ishin kryesisht kullosa dhe anëtarë të familjes së Goosefoot. Kufiri jugor i fushës së Cornulaca monacantha në Afrikë përdoret për të përcaktuar kufirin jugor të shkretëtirës Sahara.

Cornulaca monacantha u përshkrua për herë të parë në 1813 nga botanisti francez Alire Raffeneau Delile.

Një zierje e gjetheve të Cornulaca monacantha përdoret si ilaç tradicional për verdhëzën dhe probleme të mëlçisë dhe si purgative. Nga jashtë është përdorur për të trajtuar zgjeben. Pavarësisht nga gjethet e saj, ajo siguron kullota të mira për devetë dhe rrit furnizimin me qumësht të prodhuar nga fermat lokale.

Elementët aktiv: Gallotannis: Monacanthin A and B, Tanins, penta-O- galloyl-d glucoseand 1,2,3,6,-tetra. Flavonol glycoside: querecetin-4, d-galactosoide. Flavonoids: luteolin-7-0-rhamnoside, luteolin-7-0-glucoside. Triterpenoidal saponinins.

Pjesët që përdoren: Gjethet.

Dobitë mjkësore të Cornulaca monacantha

– Lufton infeksionet dhe plagët e brëndshme.

– Rigjeneron mëlçinë dhe paranalon dëmtimin e saj.

– Lufton toksinat, yndyrat dhe viruset në gjak.

– Ndihmon në kurimin e leukemisë akute.

– Mbështet dhe kuron sëmundjet e zemrës, trurit, mushkërive, mëlçisë dhe vëshkave.

– Ndihmon në kurimin dhe luftimin e kancerit të zorrës së trashë.

– Ndihmon në kurimin e Hepatitit A, B dhe C.

– Ndihmon në kurimin e shpejt të plagëve.

– Lënda unike e bimës “Monacanthin A and B” ndihmon trupin të rigjenerohet dhe të pastrohet nga infeksionet kudo në trup.

– Mbashtet një lëkurë të shëndetshëme dhe të fortë.

Shënim!

Cornulaca monacantha nuk ka efekte anësore nëse merret në mënyrë të moderuar.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook