Combretum Glutinosum; Mëso për vetitë e saj kurative

 

Arabisht: قمبريط

Anglisht: Combretum

Emri shkencor: Combretum glutinosum L.

Familja:  Combretaceae

Combretum glutinosum është bimë shkurre me lartësi  12 metra, me një kurorë të hapur, me degë të ulëta që ulen poshtë. Trungu zakonisht është i përdredhur dhe i degëzuar. Me gjethe të trasha e të gjelbraqë  kanë një ndjesi të butë dhe janë ngjitëse. Me lule të vogla e me ngjyrë të verdhë. Lulet shfaqen në mes të dhjetorit dhe marsit, por kjo ndryshon nga zona në zonë dhe lulet mund të shfaqen deri në korrik. Fruti është një samara eliptike me katër krahë dhe ka një ndjenjë të ngjeshur, të kuqërremtë dhe të verdhë në fund të sezonit. Frutat dalin përgjithësisht në janar dhe zgjasin deri në nëntor. Farat grumbullohen duke tundur degët e pemës dhe janë të pasura me vaj esencial.

Origjina e Combretum glutinosum është Afrika Tropikale Perëndimore  dhe shtrihet nga Senegali deri në lindje të Sudanit. Bima është më e përshtatshme për tokë ranore dhe pa kullues të lirë. Është rezistente ndaj thatësirës dhe rritet në zona me reshje vjetore prej 200-700 milimetra. Rritja e saj është e shpejtë dhe e bollshme.

Pema përdoret shumë në mjekësi dhe si ngjyrosës. Gjethet e reja hahen ndonjëherë si perime nga njerëzit. Në rajonin e Senegambisë, degët e holla të pemës përdoren në vend të furçave të dhëmbëve për të pastruar dhëmbët. Gjethet dhe rrënjët e bimëve janë nxjerrë për përdorime medicinale për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme. Në Afrikën Perëndimore tropikale përdoret si çaj për të lehtësuar problemet e stomakut dhe për të trajtuar malarien. Combretum glutinosum është vlerësuar lartë në mjekësinë tradicionale dhe hulumtimet moderne kanë treguar praninë e komponimeve të ndryshme mjekësore aktive.

Lëvorja, gjethet dhe rrënjët përdoren nga njerëzit që banojnë në Sahel në Afrikë për të prodhuar ngjyrë të verdhë. Druri i verdhë është “jashtëzakonisht i qëndrueshëm”. Ngjyrat e verdha dhe ngjyra kafe përdoren në industrinë e tekstilit të njohur ndërkombëtarisht ‘bogolanfin’ ose ‘bogolan’. Më parë ishte përdorur për të dekoruar rrobat për grupe të veçanta njerëzish dhe raste të veçanta, duke u dhënë atyre fuqi simbolike dhe kurative, por kohët e fundit këto rroba kanë tërhequr vëmendjen e botës së modës ndërkombëtare.

Pjesët që përdoren: Rrënjët, lëvorja, gjethet, farat.

Lëndër aktive: Analizat kimike të bimës kanë identifikuar acidin gallik, acidin ellagik, glycosides flavonoid dhe 4 taninet; taninet e raportuara janë 2,3- (S) -hexahidroksidifenil-D-glukozë, punicalin, punialagin dhe combreglutinin. Ngjyra e zezë e pëlhurës bogolan i atribuohet reaksionit kimik të tanineve me komponimet e hekurit të tretshëm në baltën e fermentuar.

Dobitë mjekesore të Combretum Glutinosum

– Combreglutinin, një prej taninave që përmban bima, ka efekte interesante medicinale, veçanërisht për trajtimin e Hepatitit B dhe C.

– Ndihmon në pastrimin e gjakut dhe forcimin e zemrës.

– Efekte të tjera të provuara medicinale të bimës janë promovimi i shkarkimit të urines.

– Pastron mëlçinë nga toksinat dhe ndihmon në rigjenerimin e saj.

– Ndihmon në normalizimin e tensionit.

– Ndihmon në kurimin e infeksioneve urinare, shkrin gurët në veshka dhe ndihmon në pastrimin dhe regjenerimin e veshkave.

– Ndihmon  në trajtimin e të  gjitha llojeve të problemeve të frymëmarrjes.

– Ndihmon në pastrimin e mushkërive dhe laringut.

– Ndihmon në luftimin e inflamacioneve të kyçeve dhe reumatizmës.

– Largon ethet dhe ul temperatuën e trupit.

– Ndihmon në kurimin e problemeve seksuale siç janë impotenca dhe sifilizi.

– Zierja e gjetheve përdoret si larje për forcimin e lëkurës, kurimin e plagëve, pastrimin e lëkurës dhe për të lehtësuar lodhjen.

– Gjithashtu përdoret për të mbushur dëmtimet e dhëmbëve të kariesit, për të veshur plagët, për tymosje dhe si temjan.

Shënim!

– Bima është e sigurtë në përdorim, dhe mund të përdoret edhe nga fëmijët.