Clerodendrum Infortunatum; Për infeksionet fungale, ulçërat, diabetin, veshkat

 

Anglisht: Hill glory bower.

Emri shkencor: Clerodendrum Infortunatum L

Familja: Lamiaceae.

Pema e triumfit është pemë shkurre shumëvjeçare, me lartësi 1-4m me lule të bardha, rozë dhe vjollcë. Me fara të kuqe të rrumbullakëta, kur piqen marrin ngjyrë të zezë.

Origjina e pemës është Azia, India, Pakistani, Sri Lanka dhe Tailanda. Është përdorur gjerësisht në mjekësinë e vjetër për kurimin e Diabetit, malarien, zgjeben, infeksionin  e fytit, pickimin e gjarprit, tumoret, mosfunksionimin e veshkave, sekretmin e qumështit.

Pjesët që përdoren: Gjethet dhe rrënjët.

Veçoritë: antipyretic, antidandruff, ascarcide, laxative, vermifuge, antihyperglycemic.

Elementët aktiv : sterols, sugars, flavonoids and saponins. Novel crystalline compounds such as clerodolone, clerodone, clerodol and a sterol designated clerosterol have been isolated from the root. Seven sugars namely raffinose, lactose, maltose, sucrose, galactose, glucose and fructose ëere identified. Fumaric acid, caffeic acid esters, β-sitosterol and β-sitosterol glucoside ëere isolated from the floëers. Apigenin, acacetin and a neë flavone glycoside, characterised as the methyl ester of acacetin-7-0-glucuronide are isolated from the floëers. Saponin is one of the major compounds of the leaf. 24 beta-ethylsterols, clerosterol and 22-dehydroclerosterol, 24-methyl-sterols (24-methylcholestanol, 24-methylcholesterol, 24-methyl-22-dehydrocholesterol, and 24-methyllathostero) and 24 beta-ethyl-22-dehydrocholestanol are found in the seeds. Scutellarin and hispidulin-7-O-glucuronide.

Dobitë mekësore të pemës së triumfit

– Për kurimin e kollës kronike, acarimin e fytit, bajamet dhe Astmën.

– Lehtëson dhimbjet reumatike dhe artritin.

– Largon ethet, ul temperaturën dhe ndihmon për qetësimin e dhimbjes së kokës.

– Pastron lëkurën dhe kuron psoriasis, zgjeben, alopecinë, infeksionet fungale.

– Ul ënjtjet dhe ndihmon për kurimin e ulçërave kronike.

– Ndihmon për kurimin e çrregullimeve në mëlçi.

– Ndihmon për kurimin e Diabetit.

– Ndihmon për kurimin e malaries dhe tumoret.

– Ndihmon për kurimin e mosfunksionimit të veshkave.

– Shton qumështin e gjirit.

Shënim!

– Pema e triumfit konsiderohet e sigurtë nëse nuk e tepron me konsumimin e saj.