Chrysopogon zizanioidesVetiver; Për sistemin imun, balancimin e hormoneve, pastrimin e gjakut

 

Arabisht: نجيل الهند

Anglisht: Vetiver.

Emri shkencor: Chrysopogon zizanioides L.

Familja: Poaceae.

Vetiver është bimë barishtore shumëvjeçare me lartësi deri 1.5 m, me gjethe të gjata dhe të hollla, me lule ngjyrë vjollcë në kafe, me rrënjë të thella nga 2-4 m.

Origjina e Vetiver është India perëndimore dhe Veriore. Por kultivohet edhe në zona të tjera tropikale. Vetiver është kultivuar për qëllime të ndryshme. Bima ndihmon për të stabilizuar tokën dhe e mbron atë nga erozioni, gjithashtu mbron tokën nga barërat e këqia. Rrënjët e bimës përdoren në mjekësi dhe në kozmetikë. Letërsia e vjetër Tamil përmënd se Vetiver është përdorur në mjekësinë trdicionale në Azi, Indi, Malajzi dhe në Afrikën Perëndimore.

Elementët aktiv: Benzoic acid, vetivene, furfurol, vetivenyl vetivenate, terpinen-4-ol, 5-epiprezizane, khusimene, a-muurolene, khusimone, calacorene, b-humulene, a-longipinene, y-selinene, o-selinene, ocadinene, valencene, calarene, gurjunene, a-amorphene, epizizanal, 3-epizizanol, khusimol, iso-khusimol, valerenol, b-vetivone, a-vetivone, vetivazulene.

Vetiver konsiderohet si: antiseptic, aphrodisiac, cicatrisant, nervine, sedative, tonic, sedative and vulnerary.

Dobitë mjekësore të Vetiver

– Stimulon qarkullimin e gjakut.

– Ndihmon për kurimin e arteriosklerozës.

– Parandalon goditjet në zemër.

– Ul nivelin e kolesterolit në gjak.

– Ul presionin e lartë të gjakut.

– Ndihmon për kurimin e diabetit.

– Qetësues i sistemit nervor, largon stresin, nervozizmin, ankthin dhe depresionin.

– Relakson muskujt.

– Rrit epshin dhe zgjon dëshirën seksuale.

– Rrit imunitetin e trupit.

–  Ndihmon për kurimin e çrregullimeve të sistemit imun.

– Ndihmon për balancimin e hormoneve në trup.

– Spastron trupin nga toksinat.

– Ndihmon për kurimin e ADD/ADHD dhe autizmin kryesisht tek fëmijët, i kombinuar me livande + cedarwood + jasminë.