Cheilocostus Speciosus – Xhenxhenfili me Krep – Kusti Indian

 

Arabisht: القسط الهندي، القسط البحري  – El Kust el Hindi, El Kust el Bahri

Anglisht: Crepe ginger

Emri shkencor: Cheilocostus Speciosus

Origjina e bimës është Azia Juglindore dhe India. Lulëzimi i bimës është nga Tetori në Dhjetor. Kjo bimë është përdorur që në kohët e lashta për kurimin e etheve, temperaturës, astmës, bronkitit, baktiereve dhe nxitës i aktivitetit seksual.

Pjesët e bimës që përdoren: lëvorja e rrënjës.

Xhenxhenfili me krep (Kusti) është në dy llojesh

  1. Kust detar, i thuhet gjithashtu i ëmbli dhe i bardhi.
  2. Kust indian, i thuhet gjithashtu i idhëti dhe i ziu.

Ai njihet me disa lloj emrash  në gjuhë të ndryshme si: including isebsab’ (Palauan); keu, kemuk ose keumul (Bengali); keukand (Hindi); thebu (Sinhala); pakarmula (Gujarati); pushkarmula (Marathi and Sanskrit); jom lakhuti (Assamese); kostam (Tamil); “Kosta” në Kanada; dhe  “Kostamu” në Telugu.

Muhamedi (Paqja dhe mëshira e Allahut qofshin mbi të!) ka thënë: “Ilaci më i mirë që mund të përdorni për tu kuruar është hixhamja dhe Kusti Detar.”

Dobitë mjekësore të Kustit

– Nxit aktivitetin e vezores, kuron problemet e mitrës dhe Infertilitetin.

– Kuron plagët, psoriasis, lythat dhe alopecinë.

– Ul kolesterolin dhe tensionin e gjakut.

– I dobishëm për qelizat e trurit.

– Forcon mëlçinë dhe stomakun.

– Antibotik natyral.

– Ndihmon në Kurimin e anemisë.

– Largon problemet e kolitit dhe të tretjes.

– Forcon sistemin imunitar të trupit.

– Pastron gjakun.

– Zgjeron arteriet dhe venat.

– Ndihmon në kurimin e fytit, bajameve dhe pneuneminë bakteriale.

– Largon erën e keqe të gojës,  dhe ulçërat e gojës.

– Sëmundjet e mishrave të dhëmbëve.

–  Ndihmon në kurimin e gjëndrave teroide.

– Nxitës i aktivitetit seksual.

– Ndihmon për kurimin e astmës, kollës dhe tubekulozit.

– Ndihmon për kurimin e sëmundjeve të veshkave.

– Kuron dhimbjet e shpinës, reumatizmës dhe dhimbjet e kyceve.

– Largon dëshirën për pirjen e duhanit dhe alkolit.