Çfarë është Rezistenca ndaj Insulinës

 

Kur qelizat e trupit të njeriut bëhen më pak të ndjeshme ndaj insulinës (hormon i sekretuar nga gjëndra pankreatike që ndihmon glukozën e përfituar nga ushqimi të hyjë në qeliza për t’u shndërruar në energji), kjo strukturë është quajtur rezistenca ndaj insulinës ose sindromi ‘rezistenca ndaj insulinës’. Në një situatë të tillë, pankreasi fsheh më shumë insulinë sepse trupi nuk merr sinjalin për të ndalur insulinën. Çlirimi i tepërt të insulinës, nga ana tjetër çon në kushte të padëshirueshme duke përfshirë diabetin, obezitetin e shoqëruar me kolesterol të lartë dhe sëmundje të zemrës.

Si shkakton sëmundje rezistenca ndaj insulinës

Për shkak të mbingarkesës, pankreasi konsumohet duke rezultuar në prodhimin më të ulët të insulinës në afat të gjatë. Kjo çon në diabetin e tipit 2 në rreth 30% të rasteve. Kur pacienti që vuan nga rezistenca ndaj insulinës nuk zhvillon diabet, ai / ajo mund të vuajë nga nivele jonormale të larta të insulinës në gjak të referuara si hyperinsulimia (si rezultat i prodhimit të tepërt të insulinës). Kjo shpesh çon në mbipeshë kronike bashkë me presion të lartë të gjakut, nivele të larta të triglicerideve, HDL të ulët të kolesterolit të mirë, sëmundje të zemrës, dhe ndoshta disa lloje të kancereve.

Cilat janë shkaqet e rezistencës ndaj insulinës

Shkaqet e rezistencës ndaj insulinës ndryshojnë nga dieta, qeliza, gjenetika dhe arsye të tjera, duke përfshirë edhe disa ilaçe dhe sëmundje.

Ushqimi – Një dietë e lartë në karbohidrate shpesh lidhet me zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës. Shumë hulumtime kanë zbuluar se sasitë e larta të fruktozës (sheqer diabetik) ndër të tjera ndryshojnë lipidet e gjakut, kryesisht për shkak të efekteve të saj në funksionet e mëlçisë. Sasi të mëdha të sheqerit në dietë mund të zhvillojnë gjithashtu rezistencë ndaj insulinës.

Shkaqet qelizore – Insulina qarkulluese e tepërt kontribon në rezistencën ndaj insulinës përmes reduktimit të receptorëve të insulinës. Kjo ndodh për shkak të ngritjeve të zgjatura dhe të përsëritura të insulinës qarkulluese.

Shkaqet gjenetike – rritin ndjeshëm normat e rezistencës ndaj insulinës dhe diabetit tip 2.

Sëmundje, medikamente dhe gjendje të tjera mjekësore – Disa prej hulumtimeve dhe studimeve të fundit kanë vënë re se pacientët të cilët kanë pasur një lloj të kirurgjisë bariatric (humbje peshe me kirurgji) kanë rritur ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe madje edhe diabetin e tipit 2. Studime të tjera kanë treguar se glucosamine (shpesh rekomandohet për probleme të kyçeve) mund të shkaktojë rezistencë ndaj insulinës. Rezistenca ndaj insulinës është gjithashtu e lidhur me PCOS (sindromën ovarian polycystic) ose është shkaktuar nga ajo.

Cili është testi i rezistencës ndaj insulinës

Në mungesë të ndonjë simptome të jashtme të rezistencës ndaj insulinës, një test glukozë-tolerancë, i cili mat insulinën dhe glukozën në gjak, mund të ndihmojë në identifikimin nëse një person vuan nga rezistenca ndaj insulinës apo jo. Megjithatë, shumë njerëz që janë rezistent ndaj insulinës prodhojnë sasi të mjaftueshme të insulinës për të ruajtur nivelet normale të glukozës në gjak. Prandaj, rezistenca ndaje insulinës mund të diagnostikohet kur ekzistojnë tre nga elementet e mëposhtëm:

– Mbipesha, që matet në perimetrin e belit (Burrat që e kanë më të madhe se 40 inç / 101 cm dhe gratë që e kanë më të madhe se 35 inç / 90 cm).

– Kolesteroli HDL i ulët i gjakut (Burrat që e kanë më pak se 40 mg / dl , dhe gratë që e kanë më pak se 50 mg / dL).

– Rritje e shpejtë e triglicerideve të gjakut që është më e madhe ose e barabartë me 150 mg / dL.

– Prsioni i gjakut që është më i lartë ose i barabartë me 130/85 mmHg.

– Rritje e Glukozës që është më e lartë ose e barabartë me 110 mg / dL.

Cili është trajtimi më i mirë i rezistencës ndaj insulinës

Nëse dikush ka rezistencë ndaj insulinës, nivelet e sheqerit në gjak mund të jenë ende normale. Megjithatë, mund të jetë në anën e lartë pas ngrënies edhe nëse personi nuk ka diabet. Kjo mund të cilësohet si para-diabet, ku një person i tillë është duke udhëhequr një jetë që është duke vendosur stres në sistemin e kontrollit të sheqerit në gjak. Personat e tillë që janë të predispozuar për rezistencë të insulinës,  ata të cilët vuajnë nga një formë më e vogël e insulinës, duhet të marrin hapa pozitivë për përmirësimin e ndjeshmërisë ndaj insulinës.

Në vijim gjeni Udhëzuesin e posaçëm të pacientëve me Diabet, për trajtimin natyral që kanë nevojë për shërimin dhe jetën sa më cilësore.

Kura Bimore Profesionale për Diabetin

Heart & Blood

Kura Bimore Profesionale për Diabetin Tip II

Diabeti është i shërueshëm! Ky është rezultati i shumë kërkimeve shkencore të mjekëve alternativë të pavarur, rezultat që ne e kemi vërtetuar dhe realizuar në një numër të madh pacientësh që kemi kuruar gjatë 10 viteve të fundit nëpërmjet Kurës Bimore Profesionale të posaçme për Diabetin në të gjitha fazat dhe llojet e tij, si arma më e fortë kundër kësaj sindrome të ndërlikuar, duke e shoqëruar me udhëzimet e posaçme për dietën ushqimore dhe stilin e jetesës që ia shoqërojmë çdo pacienti bashkë me paketën e ilaçeve bimore.

Pra, nëse jeni duke kërkuar të shëroheni nga Diabeti dhe të zmbrapsni rezistencën ndaj insulinës, të stabilizoni sheqerin në gjak dhe të rifitoni shëndetin, zgjidhja është Kura Bimore Profesionale për Diabetin Tip II. Kjo paketë përfshin gjithçka që ju nevojitet për t’u shëruar nga Diabeti, për të përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës, për të zvogëluar inflamacionin dhe për të zvogëluar rrezikun e problemeve shëndetësore të lidhura me çekuilibrin e sheqerit në gjak, siç janë komplikacionet e diabetit, problemet e metabolizmit, sëmundjet e zemrës, çmenduria, sëmundja e Alzheimerit, kanceri, depresioni, tensioni i lartë , mbipesha dhe sëmundjet e veshkave.