Çfarë e shkakton gjakun në jashtëqitje?

Çfarë e shkakton gjakun në jashtëqitje?

 

Të shohësh gjak të kuq të ndezur në jashtëqitje nuk është për të qeshur. Ndonjëherë mund të nënkuptojë se diçka serioze po ndodh. Herë të tjera mund të jetë e vogël dhe asgjë për të prishur gjumin.

Sido që të jetë, jashtëqitja e përgjakshme mund të jetë mjaft alarmante dhe shumica e ekspertëve pajtohen se nuk është diçka që thjesht duhet të injorohet.

A po pyesni veten, “Pse është jashtëqitja ime e zezë?” Shumë njerëz nuk e kuptojnë se jashtëqitja e zezë është gjithashtu një formë e jashtëqitjes së përgjakshme.

Është e vërtetë, gjaku në jashtëqitje mund të rezultojë në jashtëqitje të zezë ose gjak të kuq të ndezur në jashtëqitje. Ngjyra është në fakt shumë e rëndësishme për t’u theksuar, pasi ngjyra të ndryshme mund të tregojnë burime të ndryshme të brendshme të gjakderdhjes.

Jashtëqitja e përgjakshme mund të jetë gjithashtu një simptomë e gjakderdhjes nga anusi ose gjakderdhje rektale.

Sigurisht, nëse keni një sasi të madhe të humbjes së gjakut, drejtohuni drejt për kujdesin mjekësor urgjent. Nëse nuk keni humbje gjaku kërcënuese për jetën ose simptoma të tjera përveç gjakut në jashtëqitje, atëherë ka disa mënyra natyrale për të ndihmuar veten.

Së pari duhet të adresoni shkaqet kryesore të jashtëqitjes së përgjakshme. Lexoni për të zbuluar disa nga ato shkaqe të mundshme, si dhe mjetet natyrale për të trajtuar secilën prej tyre.

Çfarë është gjaku në jashtëqitje?

Gjaku në jashtëqitje quhet në mjekësi si hematochezia. Kjo tregon se ka gjakderdhje diku në traktin tretës.

Kur shkoni në tualet, feçet normalisht duhet të kenë një nuancë kafeje, kështu që një ngjyrë e kuqe ose e errët konsiderohet jonormale.

A mund të jenë të padëmshme jashtëqitja e përgjakshme? Çfarë tregon gjaku në jashtëqitje?

Gjaku në jashtëqitje shkaktohet zakonisht nga gjakderdhja që vjen nga trakti i sipërm ose i poshtëm gastrointestinal. Gjaku mund të variojë nga e kuqe e ndezur në të zezë.

Sasi të vogla gjaku mund të mos jenë domosdoshmërisht diçka për t’u shqetësuar, veçanërisht nëse largohen shpejt, por sasitë e mëdha mund të jenë problematike.

Ngjyra e jashtëqitjes së gjakut në fakt mund të jetë tregues i vendndodhjes së gjakderdhjes së brendshme, nëse ky është shkaku. Ndonjëherë gjakderdhja nuk është nga gjakderdhja e brendshme, por në fakt një shenjë e gjakderdhjes në rektum.

Prania e gjakut në jashtëqitje mund të variojë nga të qenit i padukshëm me sy të lirë deri te të qenit jashtëzakonisht i dukshëm.

Një gjë që ju thonë shumica e ekspertëve është se nuk është kurrë normale të shihni gjak në jashtëqitje. Mund të mos jetë një situatë jashtëzakonisht serioze, por sigurisht që nuk është as një shenjë e mirë.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Gjaku në jashtëqitje mund të vijë nga çdo vend në sistemin e tretjes, nga goja deri në anus.

Nëse gjakderdhja vjen nga rajoni i sipërm i tretjes (si ezofag ose stomaku), atëherë kjo zakonisht rezulton në jashtëqitjen e zezë ose të errët, e cila në mjekësi quhet edhe melena. Jashtëqitja me ngjyrë gështenjë ose gjaku i kuq i ndezur shpesh nënkuptojnë se gjaku vjen nga zorra e hollë ose e trashë, rektumi ose anusi.

Gjaku në jashtëqitjet e zeza vjen zakonisht nga gjakderdhja e sipërme gastrointestinale dhe mund të shkaktohet nga:

 • Enët e gjakut jonormale
 • Një çarje në ezofag nga të vjellat e dhunshme
 • Ulçera e stomakut me gjakderdhje
 • Furnizimi me gjak është ndërprerë në një pjesë të zorrëve
 • Gastriti
 • Trauma
 • Prania e një trupi të huaj
 • Venat e zgjeruara dhe të mbipopulluara në ezofag dhe stomak

Kur duhet të shqetësohemi për gjakun në jashtëqitje

Gjaku i kuq i ndezur në jashtëqitje ose jashtëqitjet me ngjyrë gështenjë zakonisht barazohen me gjakun që vjen nga zorra e hollë, zorra e trashë, rektumi ose anusi. Këto janë simptoma që duhet t’i diskutoni me mjekun tuaj.

Shkaqet themelore mund të përfshijnë

 • Enët e gjakut jonormale
 • Fisurat anale (një çarje e vogël në fundin e anusit)
 • Ishemia e zorrëve
 • Divertikuloza
 • Trupi i huaj ose trauma
 • Helmimi nga ushqimi
 • Hemorroidet (shpesh shkaku i gjakut të kuq të ndezur)
 • Infeksioni në zorrë
 • Sëmundja inflamatore e zorrëve, duke përfshirë sëmundjen e Crohn dhe kolitin ulceroz
 • Polipet në zorrën e trashë ose në zorrën e hollë,
 • ose ndoshta kanceri i zorrës së trashë.

Siç u përmend më herët, ngjyra e gjakut në jashtëqitje është shumë e rëndësishme. Si kështu?

Një jashtëqitje e zezë, e ngurtë (e quajtur edhe melena) zakonisht tregon se gjakderdhja vjen nga diku në pjesën e sipërme të traktit gastrointestinal. Për shembull, një ulçerë mund të jetë një shkak i mundshëm i jashtëqitjeve të zeza.

Nga ana tjetër, nëse jashtëqitja shfaqet me ngjyrë të kuqe të ndezur ose ngjyrë gështenjë, atëherë kjo shpesh do të thotë se ka një problem në rajonin e poshtëm të traktit tretës, siç është zorra e trashë. Shembuj të problemeve të mundshme të GI më të ulët që shkaktojnë jashtëqitje të kuqe ose ngjyrë kafe përfshijnë sëmundjet inflamatore të zorrëve, divertikulitin dhe hemorroidet.

Simptomat

Shenja ose simptoma kryesore e gjakut në jashtëqitje është pikërisht ajo: Keni jashtëqitje të përgjakshme.

Është e rëndësishme të theksohet se kur shihni ndryshime në ngjyrën e jashtëqitjes, siç është shtimi i gjakut në jashtëqitje, ky është në fakt një shqetësim shëndetësor që tregon për shkaqet themelore.

Ndonjëherë dikush mund të ketë gjak në jashtëqitje dhe të mos mendojë shumë për këtë sepse ai person nuk ka simptoma të tjera. Herë të tjera, gjaku në jashtëqitje mund të shoqërohet me simptoma të tjera shqetësuese, të tilla si:

 • ndryshime në lëvizjen e zorrëve
 • dhimbje barku
 • dobësi
 • probleme me frymëmarrjen
 • të vjella
 • rrahje të zemrës
 • diarre me gjak
 • humbje peshe

Llojet e simptomave, përveç gjakut në jashtëqitje, varen nga shkaku i vërtetë rrënjësor i jashtëqitjes së gjakut, nga sa kohë ka pasur gjakderdhja, si dhe nga sa gjak ka humbur.

Po mukusi në jashtëqitje?

Është krejtësisht normale që jashtëqitja juaj të përmbajë një sasi të vogël mukusi.

Megjithatë, nëse filloni të shihni më shumë mukozë në jashtëqitje, lëvizjet e zorrëve ndryshojnë ose shihni edhe gjak në jashtëqitje, atëherë duhet të gjeni një mjek për t’i diskutuar këto çështje, pasi mund të jetë diçka më serioze.

Diagnoza

Ndryshimet e rëndësishme të jashtëqitjes zakonisht kërkojnë testim për të gjetur shkakun rrënjësor të ndryshimeve. Është gjithashtu e rëndësishme të identifikohet burimi/lokacioni i gjakderdhjes.

Për të vendosur një diagnozë, mjekët mund të rekomandojnë disa teste konvencionale për pacientët që përjetojnë jashtëqitje me ngjyrë anormale. Testet që mund të ndihmojnë në përcaktimin e shkakut të problemit mund të përfshijnë:

 • Angiografia
 • Skanimi i gjakderdhjes
 • Testet e gjakut, duke përfshirë një numërim të plotë të gjakut dhe më shumë
 • Kolonoskopia
 • Enteroskopia me dy balonë
 • Testi i jashtëqitjes
 • Testimi për të përcaktuar nëse një infeksion H. pylori është i pranishëm
 • Endoskopia e sipërme ose endoskopia me kapsulë

Pyesni veten se sa shpesh polipet ose kanceri kontribuojnë në jashtëqitjen e kuqe?

Polipet në zorrën e trashë mund të fillojnë si rritje beninje pa simptoma, por më pas ato mund të bëhen më të mëdha, të rrjedhin gjak apo edhe të bëhen kancerogjene.

Kanceri kolorektal është aktualisht kanceri i tretë më i zakonshëm dhe mund të shkaktojë gjakderdhje që zakonisht kalon pa u vënë re/nuk është e dukshme me sy të lirë.

Mjekimi

Trajtimi mjekësor konvencional për jashtëqitjet e përgjakshme zakonisht nënkupton trajtimin e shkakut themelor. Menaxhimi i shqetësimit mund të jetë gjithashtu i rëndësishëm.

Disa rekomandime që mund të ketë mjeku juaj përfshijnë:

 • Ngrënia e një diete të pasur me fibra
 • Shmangia e ushqimeve nxitëse
 • Ndalimi i përdorimit ose dozat e larta të barnave anti-inflamatore, si aspirina, ibuprofeni dhe naprokseni
 • Marrja e një dushi sitz, që do të thotë të ulesh në ujë të ngrohtë për të lehtësuar fisurat anale dhe hemorroidet
 • Medikamente anti-inflamatore për trajtimin e kolitit
 • Kirurgji për heqjen e polipeve ose pjesëve të rektumit/kolonit që mund të dëmtohen
 • Injektimi i kimikateve në vendin e gjakderdhjes duke përdorur një rrymë elektrike ose lazer, ose duke aplikuar një shirit ose kapëse për të mbyllur enën e gjakderdhjes.

Ekzistojnë gjithashtu shumë mënyra natyrale për të përmirësuar shëndetin e përgjithshëm të tretjes dhe për të mbajtur jashtëqitje normale.

Ja çfarë mund të bëni nëse gjaku në jashtëqitje shkaktohet nga kushtet e mëposhtme

 1. Ulçera e stomakut me gjakderdhje

Ulçerat e stomakut me gjakderdhje, ose ulçera peptike, janë plagë të dhimbshme që zhvillohen në membranën e sistemit të tretjes. Të shohësh gjak kur ke të vjella ose kur shkon në tualet është një shenjë e zakonshme e një ulçere me gjakderdhje.

Fatmirësisht, ka disa gjëra që mund të ndihmojnë në reduktimin e natyrshëm të simptomave të ulçerës dhe gjasat e tyre për gjakderdhje. Së pari, ju duhet të shmangni disa ushqime të njohura për përkeqësimin e ulçerave, duke përfshirë:

 • ushqimet pikante
 • kafeinën
 • alkoolin
 • sheqernat e rafinuar
 • çdo alergjen ushqimor

Njëkohësisht, duhet të rrisni marrjen e ushqimeve të pasura me fibra, perimeve me gjethe jeshile dhe ushqimeve të fermentuara, të tilla si kefiri i kokosit dhe kimchi.

Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se konsumimi i lëngut të lakrës mund të ketë një efekt mbresëlënës shërues për ulçerat peptike.

Një ide tjetër e dobishme kur merreni me ulçerat është të provoni të hani disa vakte më të vogla gjatë ditës për të reduktuar stresin e sistemit tretës.

 1. Gastriti

Gastriti është një problem i shëndetit të tretjes që rezulton nga dëmtimi dhe inflamacioni i mukozës së stomakut (mbështjellësi i stomakut dhe i traktit gastrointestinal). Simptomat e gastritit në fakt mund të jenë të ngjashme me simptomat e ulçerës.

Si zakonisht, një dietë e shëndetshme mund të ndihmojë vërtet në përmirësimin e gastritit. Në përgjithësi, një dietë shëruese e gastritit përbëhet kryesisht nga perime, fruta, proteina me cilësi të lartë dhe yndyrna të shëndetshme.

Ushqimet që janë veçanërisht të dobishme janë ato të pasura me probiotikë, fibra, antioksidantë si vitamina C, vitamina B12, elektrolite dhe acide yndyrore omega-3. Përsëri, duhet të shmangni shkaktarët e zakonshëm si ushqimet pikante ose shumë të nxehta, si dhe ushqimet acidike si domatet dhe portokallet.

Reduktimi i stresit është i dobishëm për gastritin, dhe po kështu është edhe mos ngrënia shumë afër kohës së gjumit. Provoni t’i lini vetes rreth tre deri në katër orë ndërmjet ngrënies së darkës dhe gjumit.

 1. Divertikuliti

Divertikuliti ndodh kur një ose më shumë qese të vogla (të quajtura diverticula) në murin e zorrës së trashë inflamohen.

Lëngu i kockave i bërë në shtëpi është mënyrë e shkëlqyer për të përmirësuar integritetin e zorrëve. Lëngu i kockave mund t’ju ndihmojë të tresni me lehtësi lëndët ushqyese thelbësore që trupi ka nevojë për të shëruar dhe riparuar veten.

Marrja e ushqimeve të mjaftueshme me fibra në dietë në baza të rregullta është gjithashtu çelësi për përmirësimin e divertikulitit. Një dietë që është shumë e ulët në fibra të përgjithshme dietike duket se rrit shanset për të pasur një shpërthim aktiv të divertikulitit.

Shmangia e ilaçeve anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) është jashtëzakonisht e rëndësishme kur keni të bëni me gjakderdhje të brendshme nga divertikuliti ose ndonjë gjakderdhje tjetër e traktit gastrointestinal për këtë çështje.

 1. Sëmundja inflamatore e zorrëve/sëmundja e Crohn

Jashtëqitjet jonormale dhe të përgjakshme janë simptoma të zakonshme të Crohn.

Kur bëhet fjalë për barëra që mund të ndihmojnë, Senegal është i duhuri, sepse përmban lëndë që mbrojnë indet e irrituara dhe nxit shërimin e tyre.

Senegal mbulon dhe qetëson zonat e ndryshme të traktit tretës, duke e bërë atë një ilaç bimor kryesor për qetësimin e sëmundjeve inflamatore të zorrëve si Crohn.

 1. Koliti Ulçeroz

Ka shumë mënyra natyrale për të ndihmuar në trajtimin e kolitit ulçeroz. Një nga hapat e parë në përmirësimin e kolitit ulçeroz është vlerësimi dhe bërja e ndryshimeve të nevojshme në dietë.

Ndiqni një dietë të shëndetshmee dhe shmangni ushqimet e zakonshme nxitëse si produktet e qumështit tepër të përpunuara, sheqernat e rafinuar, kafeina, alkooli, pijet e gazuara dhe ushqimet pikante.

Disa nga ushqimet më të mira për të luftuar inflamacionin dhe qetësimin e simptomave të kolitit ulceroz janë të pasura me acide yndyrore omega 3 dhe probiotikë.

Reduktimi i stresit dhe rritja e momenteve të qëllimshme të relaksimit janë aspekte të tjera kyçe të asaj që mund të bëni personalisht për të përmirësuar simptomat e kolitit ulceroz. Stresi dihet se shkakton shpërthime të kolitit ulceroz, prandaj sigurohuni që të praktikoni rregullisht teknika natyrale të reduktimit të stresit.

Rreziqet dhe efektet anësore

Gjeni menjëherë një mjek ose vizitoni dhomën e urgjencës nëse keni edhe ndonjë nga këto simptoma shtesë:

 • Keni kaluar sasi të mëdha gjaku
 • Rrahje të shpejta të zemrës
 • Trullosje
 • Dobësi

Mos harroni se panxhari dhe domatet gjithashtu mund të shkaktojnë përkohësisht një skuqje të jashtëqitjes, kështu që mos u shqetësoni nëse shihni jashtëqitje të kuqe menjëherë pasi keni shijuar pak panxhar. Konsumimi i jamballit të zi ose i boronicës mund të shkaktojë përkohësisht ndryshime në ngjyrën e jashtëqitjes.

Shikoni mjekun tuaj nëse po përjetoni mukozë të përgjakshme në jashtëqitje ose mukozë së bashku me dhimbje barku, sepse këto simptoma mund të tregojnë për probleme më serioze, si koliti ulceroz, sëmundja e Crohn dhe madje edhe kanceri.

Konkluzion

Gjakderdhja e pashpjegueshme në trup nuk është kurrë diçka për t’u injoruar. Nëse shihni gjak në jashtëqitje, sigurohuni që të vini re ngjyrën dhe shpeshtësinë, sepse këto janë detaje shumë të dobishme për një profesionist shëndetësor.

A është serioz gjaku i kuq i ndezur në jashtëqitje? Mund të jetë, në varësi të asaj që e shkakton atë. Kushtet e mundshme që mund të shkaktojnë jashtëqitje të përgjakshme përfshijnë hemorroidet, çarjet anale, sëmundjet inflamatore të zorrëve ose ndoshta diçka serioze, siç është kanceri i zorrës së trashë.

Për të trajtuar këtë problem, disa opsione trajtimi natyral/konvencional përfshijnë ngrënien e një diete anti-inflamatore/me fibra të lartë, shmangien e ushqimeve nxitëse si alkooli dhe ushqimet pikante, ngrënia e vakteve më të vogla më shpesh, pirja e lëngut të kockave, ndalimi i përdorimit të NSAID-ve. dhe menaxhimin e stresit.

 • Produktet me bimë shkretinore

ColollumProbioHerb dhe Senecol janë produktet bimore që rekomandohen për trajtimin e gjakderdhjes anale.

Ndajeni këtë artikull me miqtë tuaj!

Na ndiqni në Facebook