Centella asiatica – Gotu Kola

 

Arabisht: غوتو كولا,  كينتيللا

Anglisht: Centella, Gotu kola

Emri shkencor: Centella asiatica L.

Familja: Apiaceae.

Centella apo gotu kola është bimë shumëvjeçare, me lule të bardha ose rozë të çelur. Gotu kola është ngatërruar shpesh me bimën arrë kola, por ajo ndryshon shumë në formë dhe përmbajtje.

Orgjina e bimës është Afrika, India dhe Azia. Është përdorur në mjekësinë tradicionale Afrikane, Indiane dhe Kineze për kurimin e sëmundjeve të ndryshme. Përdoret gjerësisht në kuzhinën Indiane dhe Kineze, kryesisht në oriz. Në Indi konsiderohet bimë shumë e rëndësishme dhe simbolizohet si një promotor “i jetës së gjatë”.

Sipas “American cancer society” dhe provave shkencore, gotu kola jep efektivite pozitive për trajtimin e kancerit dhe disa sëmundjeve të tjera.

Pjesët e bimës që përdoren: kërcelli, gjethet dhe lulet.

Elementët përbërës të centellës: Saponins ( triterpenoids), asiaticosides, asiatic acid, madecassoside, madasiatic acid, namely, abundant tannins (20-25%), essential acid (0.1% ëith beta-chariophylen, trans-beta-pharnesen and germachrene D), phytosterols (campesterol, sitosterol, stigmasterol), mucilages, resins, free aminoacids (alanine, serine, aminobutyrate, aspartate, glutamate, lysine and treonine), flavonoids (derivates of chercetin and kempferol), an alkaloid (hydrochotine), a bitter component (vallerine), fatty acids (linoleic acids, linolnelic, oleic, palmitic and stearic acids).

Dobitë mjekësore të Centellës – gotu kola

– Ndihmon për kurimin e çrregullimeve nervore, epilepsinë, stresin dhe depresionin.

– Lufton plakjen e qelizave dhe parandalon plakjen e parakohëshme.

– Pastron gjakun dhe ndihmon për kurimin e leukemisë.

– Ndihmon për kurimin e kancerit të mitrës.

– Pastron mëlçinë dhe ndihmon për kurimin e Hepatitit B dhe C.

– Ndihmon qarkullimin e gjakut, ul kolesterolin dhe ndihmon për kurimin e diabetit.

– Centella lufton në mënyrë të shpejtë qelizat kancerore.

– Forcon zemrën, venat dhe kapilarët.

– Ndihmon për kurimin e venave me variçe.

– Ndihmon për kurimin e plagëve dhe ulçërave të lëkurës.

– Centella aktivizon trurin, forcon kujtesën dhe inteligjencën.

– Përmirëson reflekset dhe rrit dëshirën seksuale.

– Lufton dhe vret bakteriet e dëmshme në trupin e njeriut.

– Centella ka një efekt në balancimin dhe forcimin e indeve lidhëse.

– Stimulon riparimin e indeve të lëkurës, flokëve, thonjëve.

– Ndihmon për kurimin e kancerit të lëkurës.

– Diuretic dhe kuron infeksionet e traktit urinar.

Kujdes!!

– Nuk është e këshillueshme gjatë shtatzanisë dhe gjidhënies.

– Shmangni përdorjen e centellës 2 javë para dhe pas operacionit.