Postimet e Fundit

Më të lexuarat sot

Ushqimi

/Ushqimi

November 2016

Vitamina C

By | November 19th, 2016|Ushqimi|

Vitamina C / Ascorbic Acid   Vitamina C është një lëndë ushqyese thelbësore për njerëzit dhe për disa lloje të kafshëve. Emri ‘Vitamin C’ i referohet L-enantiomerit të acidit ascorbic dhe formave të tij të oksiduara. Ajo është thelbësore për një sërë reaksionesh thelbësore metabolike tek të gjithë organizmat. Dallohet për vetitë e saj antioksidante [...]

UTHULLA E MOLLËS

By | November 18th, 2016|Ushqimi|

UTHULLA E MOLLËS; RECETAT E PËRDORIMIT; MËNYRA E PËRGATITJES NË SHTËPI   Uthulla e mollës konsiderohet si kuruesi më i mirë shtëpiak, që njihet dhe përdoret në shumë vende të botës. - Ul nivelin e sheqerit në gjak. - Ul kolesterolin në trup. - Zvogëlon incidencën e sëmundjeve të zemrës. - Redukton incidencën e kancerit [...]

Ushqime per Helmet e Mushkerive

By | November 18th, 2016|Ushqimi|

Ushqimet që heqin helmet dhe tkurrjet e mushkërive të shkaktuara  nga nikotina dhe toksinat Pirja e duhanit është e dëmshme për shëndetin. Ne të gjithë jemi të vetëdijshëm për këtë, por për disa  është mjaft e vështirë për ta thyer këtë zakon. Nikotina shkakton rritjen e shpejtë të presionit të gjakut dhe dëme serioze në [...]

Vitamina B1

By | November 18th, 2016|Ushqimi|

Vitamina B1 (Thiamine)   Vitamina B1, ose ndryshe me emrin kimik Tiamina, është një vitaminë e pangjyrë (apo e bardhë) me formulë kimike C12H17N4OS. Tretet në ujë dhe nuk mund të tretet në alkool. Tiaminat në qoftë se nxehen, e humbin funksionin. Kjo vitaminë është e pazëvendësueshme për funksionin e sistemit nervor. Në qoftë se [...]

Pijet me Gaz

By | November 17th, 2016|Ushqimi|

Shkencëtarët vërtetojnë ndikimin e pijeve me gaz në zhvillimin e kancerit të trurit   Shkencëtarët kanë vërtetuar se shtimi i konsumit të pijeve freskuese me shije të ëmbël mund të shkaktojë humbjen e kujtesës dhe përhapjen e qelizave kancerore në tru. Disa eksperimente shtrati të kryera nga disa shkencëtarë të Universitetit të Neë Yorkut, kanë [...]

Pijet Ditore

By | November 17th, 2016|Ushqimi|

Pijet dhe Lëngjet Ditore të Domosdoshme për Fëmijët dhe të Rriturit   Ushqyerja e shëndetshme dhe e balancuar e fëmijëve dhe të rriturve nuk qëndron vetëm në zgjedhjen e ushqimeve të shëndetshme, por ajo përfshin gjithashtu lëngjet dhe pijet e shëndetshme me vlera të larta ushqyese, në vend të pijeve komerciale të larta në kalori dhe [...]

Uthulla e Rrushit

By | November 16th, 2016|Ushqimi|

Dobitë e uthullës së rrushit dhe mënyrat e përdorimit   Uthulla e rrushit është një nga llojet e uthullës që përdoret në përgatitjen e disa lloje të salcës, ajo gjithashtu është antibakteriale dhe është përdorur në mjekësinë bimore për trajtimin e infeksioneve. Uthulla e rrushit konsiderohet si kurues dhe eliminiues i shumë sëmundjeve.   Dobitë [...]

Omega-3

By | November 15th, 2016|Ushqimi|

Omega-3 / Acidet yndyrore   Omega-3, quajtur ndryshe acide yndyrore, janë acide yndyrore polyunsaturated (PUFAs) me nje lidhje dopio (C = C) në atomin e karbonit. Acidet yndyrore kanë dy skaje, acid karboksilik (COOH) në fund, e cila është konsideruar si fillimi i zinxhirit, pra "Alpha", dhe metil (CH3) në fund, e cila konsiderohet si [...]

Vitamina A

By | November 14th, 2016|Ushqimi|

Vitamina A; vitamina e syrit   Vitamina A, apo beta-carotene (Retinoli, Akseroftoli), është një vitaminë esenciale, që tretet në yndyrë dhe gjendet në ushqime me prejardhje bimore dhe shtazore. Kjo vitaminë ka një strukturë terpeni dhe ju takon terpeneve. Formula e plotë e retinolit është C20H30O.   Vitamina A është pjesë thelbësore e një dietë të [...]

Ushqimet e Diabetit

By | November 13th, 2016|Diabeti, Ushqimi|

Ushqimet e Diabetit; që ju ndihmojnë të luftoni dhe të mbani nën kontroll Diabetin   Duhen bërë disa ndryshime të rëndësishme në dietën tuaj për të përmirësuar kontrollin e sheqerit në gjak dhe për të zvogëluar rrezikun e komplikacioneve të lidhura me Diabetin. Mos mendoni se një apo dy ushqime mund tju shërojë apo mund [...]

Load More Posts
error: Alert: Content is protected !!