Postimet e Fundit

Më të lexuarat sot

Ushqimi

//Ushqimi

December 2016

Mungesa Hekurit

By | 2016-12-13T10:49:54+00:00 December 13th, 2016|Ushqimi|

Shenjat e mungesës së hekurit dhe si të rritni nivelet e hekurit në gjak A e dini se mungesa e hekurit është mangësia më e zakonshme ushqyese dhe shkaku kryesor i anemisë? Hekuri është një mineral që ju ndihmon të merrni oksigjen të mjaftueshëm në të gjithë trupin. Hekuri është i nevojshëm për të prodhuar [...]

Perberes te mengjesit

By | 2016-12-13T10:42:42+00:00 December 13th, 2016|Ushqimi|

Përbërës elementar për një mëngjes të shëndetshëm   Mëngjesi është prej vakteve të domosdoshme për balancimin e të ushqyerit, prandaj mos e humb këtë vakt sepse është shumë i rëndësishëm për shëndetin dhe i siguron energji oragnizmit. Mëngjesi i shëndetshëm duhet të përmbajë: niseshtera, fibra, proteina, vitamina dhe yndyrna te pangopura. Të gjitha këto elemente [...]

Vitamina B6

By | 2016-12-12T23:14:08+00:00 December 12th, 2016|Ushqimi|

Vitamina B6 (Pyridoxine)   Vitamina B6 – Pyridoxine,  është një vitaminë e tretshme në ujë që është gjetur në një shumëllojshmëri të formave në ushqime. Këto forma janë piridoksalit 5'-fosfat (PLP), i cili duket të jetë forma më aktive si një vitaminë njerëzore. Forma të tjera përfshijnë piridoksalit (PL), pyridoxamine (PM), pyridoxine (PN), pyridoxamine 5'-fosfat [...]

Heqja Pesticideve

By | 2016-12-12T17:26:06+00:00 December 12th, 2016|Bimë Mjekësore, Ushqimi|

Si të Hiqni Pesticidet nga perimet dhe frutat jo-organike   Cili është dallimi mes prodhimit të rritur organikisht dhe prodhimit të rritur jo-organikisht? E pra, sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë (USDA), fermat organike dhe përpunuesit nuk duhet të përdorin asnjë përbërës të modifikuar gjenetikisht. Kjo do të thotë se fermerët organik nuk mund të mbjellin [...]

Potasiumi

By | 2016-12-12T15:23:24+00:00 December 12th, 2016|Ushqimi|

Potasiumi / Kaliumi   Potasiumi apo Kaliumi është element kimik me simbolin K (rrjeth nga arabishtja «القلية» që do të thotë ‘hiri i bimëve’), dhe me numër atomic 19. Në tabelën periodike, kalumi është një nga metalet alkaine. Të gjitha metalet alkaine kanë një elektron të vetëm. Elementi potassium është një metalik i argjëndtë në [...]

Salmon

By | 2016-12-11T14:56:17+00:00 December 11th, 2016|Ushqimi|

Peshku Salmon dhe Dobitë e tij gjigande   Termi ‘Salmon’ vjen nga latinishtja, që do të thotë  ‘i brishtë’ . Salmon është emër i përbashkët i disa lloje të peshkut që bën pjesë në familjen Salmonidae. Peshqit e të njëjtës familje përfshijnë: troftën, char, grayling, koregon. Salmoni gjendet në lindje të Atlantikut Verior,  në Oqeanin [...]

Mosngrenia Mengjesit

By | 2016-12-10T14:48:25+00:00 December 10th, 2016|Ushqimi|

Rreziqet e mosngrënies së mëngjesit   Mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës. Vakti që furnizon trupin me energji të nevojshme. Por ajo që nuk dinë shumë njerëz është që neglizhimi i tij përbën rrezik në shëndetin fizik dhe shpirtëror. Mosngrënia e mëngjesit dëmton Zemrën Ata njerëz që nuk hanë mëngjes kanë mundësi shtesë [...]

Seleni

By | 2016-12-08T23:32:22+00:00 December 8th, 2016|Ushqimi|

Selenium / Seleni; Lufton Kancerin, Mbron AND-në nga mutacionet, mbron gjëndrat Tiroide…   Seleni është një element kimik me simbolin "Se" dhe numër atomic 34. Selen është fjalë greke ‘σελήνη’ Selene, që dotë thotë ‘hënë’. Seleni në natyrë është element i rralle. Zakonisht ai shoqëron squfurin si në vendburimet e tij, ashtu edhe te sulfuret. [...]

Proteinat

By | 2016-12-08T23:15:50+00:00 December 8th, 2016|Ushqimi|

Proteinat dhe roli i tyre në organizëm   Proteinat janë mikromolekula të cilat kryesisht përbëhen nga elementet e karbonit, hidrogjenit, oksigjenit, azotit si dhe rrallë herë prej sulfurit. Proteinat janë baza kryesore e qelizave. Ato jo vetëm që i japin qelizave një strukturë, por janë edhe makina molekulare, ku bëjnë transportimin e materieve, pompojnë jonet, [...]

Talbina

By | 2016-12-07T13:07:19+00:00 December 7th, 2016|Ushqimi|

Talbina; ushqim dhe ilaç për pikëllimin dhe humorin e keq; Si përgatitet   Ç’është talbina? Talbina është një lloj supe e bërë nga mielli i elbit. Është quajtur talbina (nga arabishtja “qumështore") për shkak të përngjasimit të saj me qumështin, nga ngjyra dhe butësia. Profeti Muhamed (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të!) thotë [...]

Mjalti

By | 2016-12-07T09:09:59+00:00 December 6th, 2016|Ushqimi|

MJALTI I BLETËS; GJERA QE DUHET T'I DINI PATJETER   Zoti i Madhëruar thotë: “Zoti yt e frymëzoi bletën, (duke thënë): “Ndërto shtëpi në male dhe në drurë dhe në atë (kosheret) që kanë ngritur njerëzit! Ushqehu me gjithfarë lloje frutash dhe ec rrugës së Zotit tënd përulshëm!” Nga barku i tyre del lëng ngjyrash të [...]

Katër Superfrutat

By | 2016-12-07T09:10:00+00:00 December 5th, 2016|Ushqimi|

Katër Superfrutat për Parandalimin dhe Kurimin e Shumicës së Sëmundjeve   Çdo person dëshiron të jetojë një jetë të shëndetshme dhe të ruajë pamjen e përgjithshme  të trupit, rininë dhe gjallërinë e përhershme. Ngrënia e frutave të freskëta dhe ushtrimet fizike të përditëshme konsiderohen nga faktorët më të rëndësishm për ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm. [...]

Helmimi Trurit

By | 2016-12-05T08:43:42+00:00 December 5th, 2016|Nervore & Koka, Ushqimi|

Pesë përbërësit që helmojnë trurin dhe mëlçinë Nuk ka mungesë të gjërave në ditët e sotme, por ka disa gjëra që mund tju shkatërrojnë  në një periudhë të shkurtër kohe. Këto gjëra shqetësuese, dëmtojnë dy organet kryesore të trupit; mëlçinë dhe trurin.  Më e keqja është se këto përbërës kanë ardhur nga "gjeniu" pra, nga [...]

Hekuri

By | 2016-12-07T09:10:00+00:00 December 3rd, 2016|Ushqimi|

Hekuri; Roli i tij në trupin e njeriut; Rreziku i mangësisë së tij   Hekuri është element kimik me simbolin Fe, dhe numër atomik 26.  Hekuri gjendet kryesisht në gjakun e njeriut (Sasia e hekurit në gjakun e njeriut do të mjaftonte për një gozhdë). Kur gjaku lidhet me oksigjenin merr ngjyrë të kuqe. Hekuri [...]

Uji

By | 2016-12-07T09:10:00+00:00 December 3rd, 2016|Ushqimi|

Uji; Baza e jetës në Tokë; Ja sa i rëndësishëm është për ty   Uji në formën e tij të pastër, është lëng pa shije dhe pa erë. Ai është i domosdoshëm për të gjitha format e jetës dhe njihet edhe si tretësi më i gjithanshëm. Pa të, jeta siç e njohim ne, do të [...]

Kripa

By | 2016-12-07T09:10:00+00:00 December 3rd, 2016|Ushqimi|

Shenja të rrezikshme që tregojnë se ju konsumoni shumë kripë   Kripa përdoret në  ushqimin tonë në bazë ditore. Moderimi është sugjeruar gjithmonë, por shumë njerëz e teprojnë me masën e përdorimit të saj. Kripa e tavolinës përmban 40% natrium dhe 60% % klorid, që do të thotë se çdo lugë çaj me kripë përmban [...]

Vitamina B17

By | 2016-12-07T09:10:00+00:00 December 3rd, 2016|Ushqimi|

Vitamina B17 / Amygdalin   Vitamina B17; mandelonitrile beta-D-gentiobioside,  me formulën C20H27NO11, është quajtur gjithashtu Laetrile apo Amygdalin, nga greqishtja e lashtë: amygdálē ἀμυγδαλή "bajame”, është një glycosid helmues, që gjendet në shumë bimë, por më së shumti në farat e hidhëta. Gjithashtu është një nga komponentët kryesor në kulturën Hunzas, Eskimo dhe Abkasianan. Roli [...]

Vitamina B12

By | 2016-12-07T09:10:00+00:00 December 3rd, 2016|Ushqimi|

Vitamina B12 / Cobalamin   Vitamina B12 ose cobalamin, është vitaminë e tretshme në ujë dhe bën pjesë në B-kompleks. Vitamina B12 konsiderohet nga vitaminat me një rol kyç në funksionimin normal të trurit, sistemin nervor, dhe për formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Ajo është e përfshirë në metabolizmin e çdo qelize në [...]

Ushqime të dëmshme për fëmijët

By | 2016-12-01T17:05:35+00:00 December 1st, 2016|Ushqimi|

Ushqimet më të dëmshme që ju i ofroni fëmijës tuaj dhe çfarë duhet t’u ofroni në vend të tyre Kush prej prindërve nuk dëshiron për të parë fëmijët e tij të lumtur, duke shijuar ushqimin që ata duan? Prindërit janë të lumtur kur i ofrojnë fëmijëve ushqime të shijshme, por ajo që nuk mund të [...]

Ushqimet e Fëmijëve

By | 2016-12-01T16:53:40+00:00 December 1st, 2016|Ushqimi|

Ushqimet më të mira që ndihmojnë rritjen e shëndetshme të fëmijëve   Një dietë ushqyese dhe e ekuilibruar është nga gjërat më të rëndësishme për një fëmijë në rritje. Fëmijët kanë energji, dhe nevoja për lëndë ushqyese është më e lartë se tek të rriturit. Gjatë fazëz së rritjes trupi ka nevojë për vitamina dhe [...]

Load More Posts
error: Alert: Content is protected !!