Postimet e Fundit

Më të lexuarat sot

Ushqimi

/Ushqimi

February 2017

Vitamina K2

By | February 1st, 2017|Ushqimi|

Vitamina K2; Komponenti i humbur për shëndetin e zemrës dhe të kockave   Vitamina K nuk është një kompleks i vetëm,  ajo përbëhet nga një grup vitaminash, kryesoret janë vitamina K1 (phylloquinone) - dhe vitamina K2. Vitamina K2, ose menaquinone (mɛnəkëɪnoʊn), ka nëntë komponime të ngjashme, në përgjithësi ndahen në menaquinones (me MK-4 si anëtari [...]

Comments Off on Vitamina K2

January 2017

Fruta që nuk duhen kombinuar

By | January 12th, 2017|Ushqimi|

KUJDES - Fruta që ju kurrë nuk duhet t’i kombinoni   Ne kemi nevojë për fruta dhe perime që të qëndrojmë të shëndetshëm, por përzierja e disa frutave mund të ketë pasoja të rënda për shëndetin. Studime të ndryshme tregojnë se ngrënia e më shumë se dy prej këtyre ushqimeve në të njëjtën kohë, mund [...]

Comments Off on Fruta që nuk duhen kombinuar

December 2016

Ushqime të Dëmshme

By | December 24th, 2016|Ushqimi|

Ushqime të dëmshme që duhet t’i shmangni, dhe zgjedhje të zgjuara që duhet të bëni Ne kemi folur shumë për  ushqimet e shëndetshme dhe çfarë duhet të hahet, por e rëndësishme është që të flasim edhe për ushqimet e dëmshme. Arsyeja është kaq e vështirë për të shmangur këto lloje të ushqimit, sepse gjërat që [...]

Pastrimi nga Toksinat

By | December 24th, 2016|Ushqimi|

Ushqimet më efektevie për pastrimin e mëlçisë, gjakut dhe të trupit nga toksinat   Rekomandimet e mëposhtme janë të vlefshme për të gjithë njerëzit, të sëmurë e të shëndetshëm, por kuptohet që për të sëmurët duhen ilaçe të posaçme dhe këto rekomandime mund të ndiqen përkrah ilaçeve natyrale që Mjekësia Arabe ofron për çdo sëmundje [...]

Koktej per Tumoret

By | December 24th, 2016|Kanceri & Tumoret, Ushqimi|

Koktejet më efektive të frutave që luftojnë tumoret   Lëndët përbërëse të frutave punojnë në pastrimin e trupit nga helmet dhe e ushqejnë atë me lëndë të rëndësishme anti-okside, të cilat luajnë rol në mbrojtjen nga tumoret dhe luftimin e qelizave kancerore. Këshilla paraprake të domosdoshme Duhet përkujdesje  për frutat që përdoren për pije. Disa [...]

Vitamina B7

By | December 23rd, 2016|Ushqimi|

Vitamina B7 / Biotin; Vitamina e Bukurisë   Vitamina B7 ose Biotin, e njohur edhe si vitamin H, është një vitamin që bën pjesë në vitaminat B-kompleks dhe luan një rol të rëndësishëm në metabolizmin e proteinave dhe procesin e glukozës. Biotin udhëton në gjak dhe sasitë e tepërta ose të papërdorura i eliminon me [...]

Vitamina B3

By | December 23rd, 2016|Ushqimi|

Vitamina B3 (Niacin)   Vitamina B3, e njohur ndryshe si Niacin ose acid nikotinik, është një komponim organic i tretshëm në ujë, me formulë C6H5NO2. Emri “Niacin” rrjedh nga acid nikotine + vitamin.  Ajo është e njohur edhe si (acid nikotine) dhe ka 2 forma të tjera, niacinamide (nikotinamid) dhe inositol hexanicotinate, të cilat kanë [...]

Vitamina B9

By | December 22nd, 2016|Ushqimi|

Vitamina B9 / Acidi Folik; Roli që ka në trupin e njeriut, rreziqet e mungesës së saj, burimet ku gjendet   Vitamina B9, apo Acidi folik, i njohur ndryshe edhe si vitamina M, Bc,(folacin), pteroyl-L-glutamik acid, dhe pteroyl-L-glutamate,  bën pjesë në  B-kompleks. Rëndësia e vitaminës B9 është e shumëfishtë.  Folik vjen nga fjala latine që [...]

Zinku

By | December 15th, 2016|Ushqimi|

Zinku; Roli i tij për organizmin, Shenjat dhe rreziqet e mungesës së tij   Zinku është element kimik me simbolin (Zn) dhe me numër atomic 30. Zinku është një nga metalet më aktive, që vepron me acidet duke çliruar hidrogjen. Ne ajër mbulohet nga një shtrese okside, prandaj edhe përdoret për te mbuluar hekurin (procesi [...]

Terapia me lengje

By | December 13th, 2016|Ushqimi|

Terapia me lëngje për sëmundje të ndryshme Sëmundjet janë të papëlqyeshme nga të gjithë. Asnjë prej nesh nuk dëshiron që të ketë qoftë edhe një  formë më të vogël të sëmundjes. Por për fat të keq, me rritjen e moshës dhe disa faktorë të tjerë, trupi sulmohet nga sëmundjet. Për të kuruartë gjitha këto, shumë [...]

Mungesa Hekurit

By | December 13th, 2016|Ushqimi|

Shenjat e mungesës së hekurit dhe si të rritni nivelet e hekurit në gjak A e dini se mungesa e hekurit është mangësia më e zakonshme ushqyese dhe shkaku kryesor i anemisë? Hekuri është një mineral që ju ndihmon të merrni oksigjen të mjaftueshëm në të gjithë trupin. Hekuri është i nevojshëm për të prodhuar [...]

Perberes te mengjesit

By | December 13th, 2016|Ushqimi|

Përbërës elementar për një mëngjes të shëndetshëm   Mëngjesi është prej vakteve të domosdoshme për balancimin e të ushqyerit, prandaj mos e humb këtë vakt sepse është shumë i rëndësishëm për shëndetin dhe i siguron energji oragnizmit. Mëngjesi i shëndetshëm duhet të përmbajë: niseshtera, fibra, proteina, vitamina dhe yndyrna te pangopura. Të gjitha këto elemente [...]

Vitamina B6

By | December 12th, 2016|Ushqimi|

Vitamina B6 (Pyridoxine)   Vitamina B6 – Pyridoxine,  është një vitaminë e tretshme në ujë që është gjetur në një shumëllojshmëri të formave në ushqime. Këto forma janë piridoksalit 5'-fosfat (PLP), i cili duket të jetë forma më aktive si një vitaminë njerëzore. Forma të tjera përfshijnë piridoksalit (PL), pyridoxamine (PM), pyridoxine (PN), pyridoxamine 5'-fosfat [...]

Heqja Pesticideve

By | December 12th, 2016|Bimë Mjekësore, Ushqimi|

Si të Hiqni Pesticidet nga perimet dhe frutat jo-organike   Cili është dallimi mes prodhimit të rritur organikisht dhe prodhimit të rritur jo-organikisht? E pra, sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë (USDA), fermat organike dhe përpunuesit nuk duhet të përdorin asnjë përbërës të modifikuar gjenetikisht. Kjo do të thotë se fermerët organik nuk mund të mbjellin [...]

Potasiumi

By | December 12th, 2016|Ushqimi|

Potasiumi / Kaliumi   Potasiumi apo Kaliumi është element kimik me simbolin K (rrjeth nga arabishtja «القلية» që do të thotë ‘hiri i bimëve’), dhe me numër atomic 19. Në tabelën periodike, kalumi është një nga metalet alkaine. Të gjitha metalet alkaine kanë një elektron të vetëm. Elementi potassium është një metalik i argjëndtë në [...]

Salmon

By | December 11th, 2016|Ushqimi|

Peshku Salmon dhe Dobitë e tij gjigande   Termi ‘Salmon’ vjen nga latinishtja, që do të thotë  ‘i brishtë’ . Salmon është emër i përbashkët i disa lloje të peshkut që bën pjesë në familjen Salmonidae. Peshqit e të njëjtës familje përfshijnë: troftën, char, grayling, koregon. Salmoni gjendet në lindje të Atlantikut Verior,  në Oqeanin [...]

Mosngrenia Mengjesit

By | December 10th, 2016|Ushqimi|

Rreziqet e mosngrënies së mëngjesit   Mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës. Vakti që furnizon trupin me energji të nevojshme. Por ajo që nuk dinë shumë njerëz është që neglizhimi i tij përbën rrezik në shëndetin fizik dhe shpirtëror. Mosngrënia e mëngjesit dëmton Zemrën Ata njerëz që nuk hanë mëngjes kanë mundësi shtesë [...]

Seleni

By | December 8th, 2016|Ushqimi|

Selenium / Seleni; Lufton Kancerin, Mbron AND-në nga mutacionet, mbron gjëndrat Tiroide…   Seleni është një element kimik me simbolin "Se" dhe numër atomic 34. Selen është fjalë greke ‘σελήνη’ Selene, që dotë thotë ‘hënë’. Seleni në natyrë është element i rralle. Zakonisht ai shoqëron squfurin si në vendburimet e tij, ashtu edhe te sulfuret. [...]

Proteinat

By | December 8th, 2016|Ushqimi|

Proteinat dhe roli i tyre në organizëm   Proteinat janë mikromolekula të cilat kryesisht përbëhen nga elementet e karbonit, hidrogjenit, oksigjenit, azotit si dhe rrallë herë prej sulfurit. Proteinat janë baza kryesore e qelizave. Ato jo vetëm që i japin qelizave një strukturë, por janë edhe makina molekulare, ku bëjnë transportimin e materieve, pompojnë jonet, [...]

Talbina

By | December 7th, 2016|Ushqimi|

Talbina; ushqim dhe ilaç për pikëllimin dhe humorin e keq; Si përgatitet   Ç’është talbina? Talbina është një lloj supe e bërë nga mielli i elbit. Është quajtur talbina (nga arabishtja “qumështore") për shkak të përngjasimit të saj me qumështin, nga ngjyra dhe butësia. Profeti Muhamed (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi të!) thotë [...]

Load More Posts
error: Alert: Content is protected !!