You are here:-Ushqimi

Ushqimi Ideal

Kërpudhat

By | 2017-12-11T15:25:31+00:00 December 11th, 2017|Categories: Ushqimi|

Kërpudhat; Llojet e ngrënshme dhe dobitë e tyre   Kërpudhat janë konsumuar për mijëra vjet për qëllime gatimi dhe kurimi. Në gatim, ato shtojnë një shije të mirë dhe mund të përdoren si zëvendësues i mishit. Por, ndërsa kërpudhat shtojnë

Zinku

By | 2017-12-05T18:04:56+00:00 December 10th, 2017|Categories: Ushqimi|

Zinku; Roli dhe rreziqet e mungesës   Zinku është element kimik me simbolin (Zn) dhe me numër atomic 30. Zinku është një nga metalet më aktive, që vepron me acidet duke çliruar hidrogjen. Ne ajër mbulohet nga një shtrese okside,

Vitamina K2

By | 2017-12-05T18:02:07+00:00 December 9th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina K2; Komponenti i humbur për shëndetin e zemrës dhe të kockave   Vitamina K nuk është një kompleks i vetëm,  ajo përbëhet nga një grup vitaminash, kryesoret janë vitamina K1 (phylloquinone) - dhe vitamina K2. Vitamina K2, ose menaquinone

Vitamina K

By | 2017-12-05T17:59:48+00:00 December 8th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina K / Phytonadione   Vitamina K i përket komponimit  Nafetukenon. Kimikisht, familja e vitaminës K permban 2-metil-1,4-naphthoquinone (3-) derivate. Vitamina K përfshin dy vitamina natyrore: Vitamina K1 dhe vitamina K2; Vitamina K2, nga ana tjetër, përbëhet nga një numër

Katër Superfrutat

By | 2017-12-07T19:55:29+00:00 December 7th, 2017|Categories: Fruta Perime, Ushqimi|

Katër Superfrutat për Parandalimin dhe Kurimin e Shumicës së Sëmundjeve   Çdo person dëshiron të jetojë një jetë të shëndetshme dhe të ruajë pamjen e përgjithshme  të trupit, rininë dhe gjallërinë e përhershme. Ngrënia e frutave të freskëta dhe ushtrimet

Vitamina B12

By | 2017-12-05T17:56:34+00:00 December 7th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina B12 / Cobalamin   Vitamina B12 ose cobalamin, është vitaminë e tretshme në ujë dhe bën pjesë në B-kompleks. Vitamina B12 konsiderohet nga vitaminat me një rol kyç në funksionimin normal të trurit, sistemin nervor, dhe për formimin e

Vitamina B9

By | 2017-12-05T17:54:58+00:00 December 6th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina B9/ Acidi Folik; Roli që ka në trupin e njeriut, rreziqet e mungesës së saj, burimet ku gjendet   Vitamina B9, apo Acidi folik, i njohur ndryshe edhe si vitamina M, Bc,(folacin), pteroyl-L-glutamik acid, dhe pteroyl-L-glutamate,  bën pjesë në

Vitamina B7

By | 2017-12-05T17:52:06+00:00 December 5th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina B7 / Biotin; Vitamina e Bukurisë   Vitamina B7 ose Biotin, e njohur edhe si vitamin H, është një vitamin që bën pjesë në vitaminat B-kompleks dhe luan një rol të rëndësishëm në metabolizmin e proteinave dhe procesin e

Ushqimet anti-plakje

By | 2017-12-03T20:11:12+00:00 December 3rd, 2017|Categories: Ushqimi|

Ushqimet anti-plakje, që ruajnë rininë e trurit, lëkurës, zemrës dhe qelizave Është gjithmonë emocionuese për të lexuar në lidhje me një ushqim të ri anti-plakje dhe me potencial të madh në fushën e shëndetit të njeriut. Në përgjithësi ushqimet ekzotike

Vitamina B3

By | 2017-12-03T19:19:30+00:00 December 3rd, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina B3 (Niacin)   Vitamina B3, e njohur ndryshe si Niacin ose acid nikotinik, është një komponim organic i tretshëm në ujë, me formulë C6H5NO2. Emri “Niacin” rrjedh nga acid nikotine + vitamin.  Ajo është e njohur edhe si (acid

Hurma Arabe

By | 2017-12-03T18:10:37+00:00 December 3rd, 2017|Categories: Fruta Perime, Ushqimi|

Hurma Arabe, Mrekulli Hyjnore   Phoenix dactylifera - نخلة التمر I Dërguari i Allahut, Muhamedi (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë me të) ka thënë: “Kush ha në mëngjes 7 hurma arabe (axhua), nuk e kap atë ditë magjia dhe

Vitamina B6

By | 2017-12-03T01:56:47+00:00 December 3rd, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina B6 (Pyridoxine)   Vitamina B6 – Pyridoxine,  është një vitaminë e tretshme në ujë që është gjetur në një shumëllojshmëri të formave në ushqime. Këto forma janë piridoksalit 5'-fosfat (PLP), i cili duket të jetë forma më aktive si

Vitaminat që luftojnë sëmundjet yndyrore të mëlçisë

By | 2017-12-03T01:16:13+00:00 December 3rd, 2017|Categories: Mëlçia Hepatiti, Ushqimi|

Vitaminat që luftojnë sëmundjet yndyrore të mëlçisë   Mëlçia kryen shumë funksione themelore dhe shërben si pikë themelore metabolike në trup. Ajo ruan  vitaminat dhe mineralet esenciale për t’i përdorur kur është e nevojshme. Mëlçia gjithashtu largon toksinat nga trupi,

6 Ushqime diuretike

By | 2017-12-02T19:19:07+00:00 December 2nd, 2017|Categories: Ushqimi, Veshkat|

6 Ushqime diuretike që luftonë inflamacionin e traktit urinar dhe ndihmojnë në eleminimin e akumulimit të lëngjeve Njihuni me një sërë ushqimesh natyrale që mund të veprojnë si diuretik që luftojnë infeksionet dhe ndihmojnë në eliminimin e problemit të akumulimit

Midhjet

By | 2017-11-30T23:12:55+00:00 November 30th, 2017|Categories: Ushqimi|

Midhjet; Dobitë shëndetësore dhe receta gatimi   Arabisht: محار - Mahar Anglisht: Oyster Midhjet bëjnë pjesë në familjen e guackave ujore, jetojnë në oqeane, dhe në zona bregdetare, me klimë të ngrohtë ose të butë. Midhjet jetojnë të ngjitura në

Helmimi nga ushqimi

By | 2017-11-30T21:14:58+00:00 November 30th, 2017|Categories: Të ndryshme, Ushqimi|

Helmimi nga ushqimi Helmimi nga ushqimi karakterizohet nga dhimbje të barkut, me ose pa diarre, të vjella, djersitje, dhe / ose dobësi. Kjo zakonisht brenda 24-96 orësh nga ngrënia e një ushqimi të kontaminuar me një virus ose bakterie. Simptomat

Vitaminë e harruar

By | 2017-11-29T19:50:18+00:00 November 29th, 2017|Categories: Kanceri, Ushqimi|

Vitaminë e harruar që mund të zvogëlojë shanset e kancerit të gjirit   Sa i njihni vitaminat dhe përfitimet e tyre? Vitamina A shpesh harrohet që është një  anti-oxidant, dhe që është aq e rëndësishme, veçanërisht për shëndetin e gjirit

Vitamina B5

By | 2017-11-29T17:12:40+00:00 November 29th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina B5 (Pantotenik Acid)   Acidi pantotenik, i quajtur gjithashtu pantothenate ose vitaminë B5, me formulën; C9H17NO5 është një vitaminë e tretshme në ujë. Vitamina B5 është një ndër më të rëndësishmet e  vitaminave B për proceset themelore të jetës

Kalciumi

By | 2017-11-29T16:02:15+00:00 November 29th, 2017|Categories: Ushqimi|

Kalciumi; Rëndësia, Mungesa, Burimet   Kalciumi është element kimik, që në sistemin periodik e gjejmë me simbolin Ca. Emri "Kalcium" rrjedh nga fjala latine (calx-gëlqere). Kalciumi i pastër u zbulua në vitin 1808 nga H.Dejvi. Ai e përfitoi atë me

Vitamina P

By | 2017-11-28T14:28:20+00:00 November 28th, 2017|Categories: Ushqimi|

Çfarë është Vitamina P, dhe si mund të ndihmojë në parandalimin dhe luftimin e kancerit?   "Vitamina P" nuk është një vitaminë e vetme, por ajo është një term i vendosur për një grup i substancave bimore super-shëruese diku mes

Ushqimet e Diabetit

By | 2017-11-26T23:39:23+00:00 November 26th, 2017|Categories: Diabeti, Ushqimi|

Ushqimet e Diabetit; që ju ndihmojnë të luftoni dhe të mbani nën kontroll Diabetin   Duhen bërë disa ndryshime të rëndësishme në dietën tuaj për të përmirësuar kontrollin e sheqerit në gjak dhe për të zvogëluar rrezikun e komplikacioneve të

Vitamina B2

By | 2017-11-26T15:03:33+00:00 November 26th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina B2 (Riboflavin)   Vitamina B2n ose e quajtur ndryshe me emrin riboflavin, është një substance e ngurtë me ngjyrë të verdhë në portokalli dhe me formulën kimike C17H20N4O6. Vitamina B2  është e tretshme në ujë dhe bën pjesë në

Kefiri

By | 2017-11-26T14:57:23+00:00 November 26th, 2017|Categories: Ushqimi|

Kefiri; Me dobi të shumta shëndetësore   Arabisht: الفطر الهندي أو الكفير Anglisht: Kefir, kephir, milk kefir. Emri shkencor: Cold Borscht. Kefiri përbëhet nga kombinimi i bakteries së acidit laktit dhe majasë e përzierë me proteinat dhe yndyrën e qumështit.

Kripa

By | 2017-11-26T14:51:26+00:00 November 26th, 2017|Categories: Ushqimi|

Rreziqet e konsumimit te tepërt të kripës dhe shenjat që tregojnë se ju konsumoni shumë kripë   Kripa përdoret në  ushqimin tonë në bazë ditore. Moderimi është sugjeruar gjithmonë, por shumë njerëz e teprojnë me masën e përdorimit të saj.

Magneziumi

By | 2017-11-26T14:06:19+00:00 November 26th, 2017|Categories: Ushqimi|

Magneziumi; Roli në trupin e njeriut, burimet, mungesa, mbidoza, doza ditore   Magneziumi është një element kimik me simbolin (Mg) dhe numër atomik 12. Magneziumi është elementi i tetë më i bollshëm në koren e tokës, elementi i katërt më

UTHULLA E MOLLËS

By | 2017-11-26T14:00:36+00:00 November 26th, 2017|Categories: Ushqimi, Zemra Gjaku|

UTHULLA E MOLLËS; RECETAT E PËRDORIMIT; MËNYRA E PËRGATITJES NË SHTËPI   Uthulla e mollës konsiderohet si kuruesi më i mirë shtëpiak, që njihet dhe përdoret në shumë vende të botës. - Ul nivelin e sheqerit në gjak. - Ul

Pijet Energjike

By | 2017-11-25T17:35:57+00:00 November 25th, 2017|Categories: Ushqimi|

Pijet Energjike; Potencialisht të dëmshme   Shqetësimet në lidhje me efektet potencialisht të dëmshme të pijeve energjetike, kanë qenë në rritje në vitet e fundit. FDA ka marrë raporte se shumë vdekje kanë ndodhur  për shkak të pijeve energjike. Një

8 Vitaminat ditore

By | 2017-11-25T14:06:58+00:00 November 25th, 2017|Categories: Aparati Tretjes, Ushqimi|

8 Vitaminat që duhet të merrni çdo ditë për të qëndruar të shëndetshëm Nëse konsumoni ushqim të shëndetshëm dhe jetoni një mënyrë jetese të shëndetshme, nuk do të keni nevojë për ilaçe. Plotësimi dhe marrja e vitaminave (vetëm nëpërmjet ushqimit)

Vitamina B1

By | 2017-11-25T13:53:29+00:00 November 25th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina B1 (Thiamine)   Vitamina B1, ose ndryshe me emrin kimik Tiamina, është një vitaminë e pangjyrë (apo e bardhë) me formulë kimike C12H17N4OS. Tretet në ujë dhe nuk mund të tretet në alkool. Tiaminat në qoftë se nxehen, e

Efektet e Pesticideve

By | 2017-11-25T13:09:07+00:00 November 25th, 2017|Categories: Ushqimi|

Efektet e dëmshme të pesticideve që përdoren në fruta dhe perime   Pesticidet i sigurojnë përfitime të konsiderueshme fermerëve, dhe konsumatorët kënaqen që i blejnë perimet apo frutat me çmim të lirë, pa u siguruar se cfarë përmbajnë këto ushqime

Duhani

By | 2017-11-22T15:15:19+00:00 November 22nd, 2017|Categories: Arti Jetës, Të ndryshme, Ushqimi|

DUHANI, NJË VES ME PASOJA PËR JETËN   Duhani (Nicotiana) është një bimë e familjes Solanaceae. Duhani, bën pjesë në  bimën e familjes Nicotiniana të llojeve dhe tipeve te ndryshme te modifikuar apo jo te modifikuar gjenetikisht, me gjithë pjesët

Pastrimi Mushkërive

By | 2017-11-21T21:07:43+00:00 November 21st, 2017|Categories: Mushkëritë, Ushqimi|

Pastroni mushkëritë tuaja në mënyrë natyrale Problemet e frymëmarrjes si astma, bronkiti, pneumonia dhe fibroza cistike janë sëmundje që duhet ti luftoni dhe ti mbani larg. Falë ushtrimeve të rregullta, dietës së shëndetshme, dhe mospirjes së duhanit, shumë njerëz kanë

POLENI I BLETËS

By | 2017-11-21T17:14:21+00:00 November 21st, 2017|Categories: Ushqimi|

POLENI I BLETËS   Ç’është poleni? Poleni është organi mashkullor i shumimit tek bimët, të cilin bleta e mbledh dhe lëshon mbi të lëndët e saj jargore, gjë e cila i jep atij vetitë kuruese. Bleta e mbledh polenin dhe

PROPOLIS

By | 2017-11-21T17:11:10+00:00 November 21st, 2017|Categories: Ushqimi|

PROPOLIS – NGJITËSI I BLETËS   Propolis (ngjitësi i bletës) është një masë rrëshire, zakonisht, ngjyrë e verdhë në të gjelbër ose kafe dhe e tretshme, të cilin bletët punëtore e mbledhin nga sythët dhe lëkurët e pemëve dhe e

DYLLI I BLETËS

By | 2017-11-21T17:05:28+00:00 November 21st, 2017|Categories: Ushqimi|

DYLLI I BLETËS   Ç’është dylli i bletës? Dylli i bletës është një lëndë me ngjyrë të verdhë dhe aromë të këndshme, të cilën e prodhojnë bletët punëtore nga gjëndrat e dyllit që gjenden në pjesën e poshtme të barkut

Pije për Aneminë

By | 2017-11-21T16:48:23+00:00 November 21st, 2017|Categories: Ushqimi, Zemra Gjaku|

Një pije e mrekullueshme për të luftuar aneminë dhe zbehjen e lëkurës   Anemia është një ndër çrregullimet e gjakut, që rezulton nga pakësimi dhe rënia e numrit të rruazave të kuqe të gjakut në organizmin e njeriut. Ky lloj

XHELATINA MBRETËRORE

By | 2017-11-21T15:48:51+00:00 November 21st, 2017|Categories: Ushqimi|

XHELATINA MBRETËRORE / QUMËSHTI I BLETËS   Ç’është xhelatina mbretërore? Ai është një lëng i bardhë me vlera të larta ushqyese, që del nga gjendrat e faringut, nga koka e bletave të vogla punëtore për ushqyerjen e larvave punëtore, meshkujve

MJALTI I BLETËS

By | 2017-11-21T15:09:20+00:00 November 21st, 2017|Categories: Ushqimi|

MJALTI I BLETËS   Allahu i Madhëruar thotë: “Zoti yt e frymëzoi bletën, (duke thënë): “Ndërto shtëpi në male dhe në drurë dhe në atë (kosheret) që kanë ngritur njerëzit! Ushqehu me gjithfarë lloje frutash dhe ec rrugës së Zotit

Omega-3

By | 2017-11-21T14:36:31+00:00 November 21st, 2017|Categories: Ushqimi|

Omega-3 / Acidet yndyrore   Omega-3, quajtur ndryshe acide yndyrore, janë acide yndyrore polyunsaturated (PUFAs) me nje lidhje dopio (C = C) në atomin e karbonit. Acidet yndyrore kanë dy skaje, acid karboksilik (COOH) në fund, e cila është konsideruar

UTHULLA E HUDHRES

By | 2017-11-21T12:28:00+00:00 November 20th, 2017|Categories: Ushqimi, Zemra Gjaku|

UTHULLA E HUDHRES; RECETA E MREKULLUESHME E ZEMRES   Dobitë e uthullës së hudhrës Kjo recetë shkrin të gjitha llojet e yndyrave dhe kolesterolin precipitat, përmirëson metabolizmin në trup dhe rrit fleksibilitetin e arterieve dhe venave, duke parandaluar kështu sëmundjet e

Vitamina E

By | 2017-11-20T19:51:43+00:00 November 20th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina E / Tocopherol; Roli isaj, rreziku i mungesës, burimet   Vitamina E i referohet një familje prej tetë komponimesh, por alfa- tocopherol është më aktive te njerëzit. Përmbajtja ushqyese e vitaminës E është përcaktuar nga aktiviteti α-tocopherol. Molekulat që

Ushqimet më kuruese në planet

By | 2017-11-20T15:55:08+00:00 November 20th, 2017|Categories: Ushqimi|

Ushqimet më kuruese në planet; që luftojnë qelizat kancerore, pastrojnë gjakun, forcojnë mëlçinë, pastrojnë veshkat, luftojnë infeksionet Këto janë ndër ushqimet më kuruese, të cilat përmbajnë disa komplekse unike që ndihmojnë për të përmirësuar shëndetin e zemrës, pastrojnë enët e

Vitamina D

By | 2017-11-20T15:10:09+00:00 November 20th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina D / Vitamina e Diellit; Rëndësia, Rreziku i mungesës, Burimet   Vitamina D i referohet grupit secosteroid të tretshme në  në yndyrë dhe jo në ujë. Tek njerëzit, Vitamina D është unike për shkak se ajo funksionon si një

Ëmbëltuesit artificial

By | 2017-11-18T17:07:17+00:00 November 18th, 2017|Categories: Ushqimi|

Ëmbëltuesit artificial; Ku gjenden? Sa të rrezikshëm janë? Lidhja që kanë me Diabetin, migrenën, depresionin, kancerin, pabarazitë hormonale, mbipeshën, etj. Lexo me vëmendje!   Ëmbëltuesit artificial, apo zëvendësuesit e sheqerit, janë kimikate të shtuar në disa ushqime dhe pije për

Hekuri

By | 2017-11-18T16:58:01+00:00 November 18th, 2017|Categories: Ushqimi|

Hekuri; Roli, Mungesa, Burimet, Doza ditore   Hekuri është element kimik me simbolin Fe, dhe numër atomik 26. Hekuri gjendet kryesisht në gjakun e njeriut (Sasia e hekurit në gjakun e njeriut do të mjaftonte për një gozhdë). Kur gjaku

Vitamina C

By | 2017-11-18T16:33:09+00:00 November 18th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina C / Ascorbic Acid; Roli, Mungesa, Burimet, Mbidoza, Doza ditore   Vitamina C është një lëndë ushqyese thelbësore për njerëzit dhe për disa lloje të kafshëve. Emri ‘Vitamin C’ i referohet L-enantiomerit të acidit ascorbic dhe formave të tij

Udhëzime të domosdoshme për pacientët me psoriasis

By | 2017-11-12T12:44:32+00:00 November 12th, 2017|Categories: Lëkura, Ushqimi|

Udhëzime të domosdoshme për pacientët me psoriasis   Psoriasis është një infeksion kronik që prek lëkurën. Psoriasis ndodh kur sistemi imunitar ka çrregullim dhe dërgon sinjale të gabuara për mbiprodhimin e qelizave të reja të lëkurës. Çrregullimi zakonisht është kronik

Antibiotikët natyral

By | 2017-11-10T19:52:24+00:00 November 10th, 2017|Categories: Të ndryshme, Ushqimi|

Antibiotikët natyral; zgjidhja më e mirë për shëndetin tuaj   Antibotikët përdoren për të kuruar dhe parandaluar infeksionet bakteriale. Ato janë bërë një nga ilacet më të përshkruara dhe më të përdorura sot. Kjo është shumë e rrezikshme për shëndetin,

Vitamina B17

By | 2017-11-07T16:51:19+00:00 November 7th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina B17 / Amygdalin   Vitamina B17; mandelonitrile beta-D-gentiobioside,  me formulën C20H27NO11, është quajtur gjithashtu Laetrile apo Amygdalin, nga greqishtja e lashtë: amygdálē ἀμυγδαλή "bajame”, është një glycosid helmues, që gjendet në shumë bimë, por më së shumti në farat

Vitamina A

By | 2017-11-06T15:09:57+00:00 November 6th, 2017|Categories: Ushqimi|

Vitamina A; Vitamina e syrit   Vitamina A, apo beta-carotene (Retinoli, Akseroftoli), është një vitaminë esenciale, që tretet në yndyrë dhe gjendet në ushqime me prejardhje bimore dhe shtazore. Kjo vitaminë ka një strukturë terpeni dhe ju takon terpeneve. Formula

Load More Posts