Frutat dhe Perimet

Shega mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të llojeve të caktuara të kancerit

2021-08-14T20:49:02+04:00August 14th, 2021|Fruta Perime, Kanceri|

Shega mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të llojeve të caktuara të kancerit - studim   Një përmbledhje e kryer për të eksploruar vetitë e shegës kundër kancerit ka gjetur prova të mjaftueshme që mbështesin përdorimin e saj për

Shalqini

2021-09-11T12:44:44+04:00May 26th, 2020|Fruta Perime|

Shalqini   Arabisht: البطيخ, al Batih. Anglisht: Watermelon. Emri shkencor: Citrullus Lanatus. Përshkrimi dhe origjina e shalqinit Origjina e shalqinit është Afrika e Jugut. Shaqiri është nga lloji i familjes së Cucurbitaceae (kungullit). Fryti i shalqirit është në formë sferike

QERSHIA

2019-08-09T17:06:02+04:00August 9th, 2019|Fruta Perime|

QERSHIA   Arabisht: الكرز, Al-Keraz. Anglisht: Cherry. Emri shkencor: Cerasus. Origjina e qershisë është Deti i Zi, në një zonë të quajtur Cerasus, prej nga ka marrë edhe emrin. Më pas u përhap në vende të ndryshme të botës. Qershia

Fiku, Fruti i Këndshëm

2019-08-03T18:55:27+04:00August 3rd, 2019|Fruta Perime|

Fiku, Fruti i Këndshëm   Arabisht: التين, Et Tin. Anglisht: Common fig tree. Emri shkencor:  Ficus Carica L. Familja: Moraceae. Fiku është pemë shumëvjeçare, gjetherënës,  me lartësi  4- 10 m. Me gjethe  të mëdha dhe fruta të ëmbël të mbuluar

Kërpudha e qepës

2019-04-10T22:36:23+04:00April 10th, 2019|Fruta Perime|

Kërpudha e qepës; Sa e rrezikshme është për shëndetin?!   Nxirja e qepës (pluhuri i zi që gjendet tek qepët e vjetra) është një kërpudhë helmuese që shkakton kancerin e mëlçisë. Nëse e shihni këtë të zezë, është një helm

Kumbulla

2018-09-08T15:51:08+04:00September 8th, 2018|Fruta Perime|

Kumbulla, Fruti Shumëngjyrësh; Për Sistemin imun, Diabetin, Zemrën, Fytyrën dhe Flokët   Emri shkencor: Prunus Domestica. Kumbulla është bimë drunore, me gjatësi deri në 10m, me degëzime të shumta, gjethe ovale dhe lule të vogla me ngjyrë  të bardhë, frutat

Kajsia

2018-08-10T18:48:18+04:00August 10th, 2018|Fruta Perime|

Dobitë e Kajsisë   Arabisht: المِشْمِش Anglisht: Apricot Emri shkencor: Prunus armeniaca L. Familja: Rosaceae. Kajsia është pemë e vogël me lartësi 2-3m, me gjethe ovale, me lule të bardha e aromatike. Me fruta të verdhë e të tultë, me

Mjedra, Ari i Kuq

2019-08-17T15:48:55+04:00April 15th, 2018|Fruta Perime|

Mjedra, Ari i kuq: Me veti të mrekullueshme shëndetësore dhe mjekësore   Arabisht: العُلَّيْق الأحمر Anglisht: Raspberry, European raspberry. Emri shkencor: Rubus idaeus Lat. Familja: Rosaceae. Shqip: Mjedra, mjedhra, manaferrë e kuqe, malinë, dredhëz, manaferrë e butë.   Mjedra është bimë

Dobitë e Ananasit

2018-03-08T23:29:41+04:00March 15th, 2018|Fruta Perime|

Dobitë e Ananasit   Arabisht: الأناناس Anglisht: Pineapple, Ananas. Emri shkencor: Ananas comosus. Familja: Bromeliaceae. Ananasi  është bimë shumëvjeçare, me gjatësi 1-1.5 metra,  ngjyra e luleve ndryshon prej ngjyrë livando në të purpurt dhe më pas të kuqe, gjethet të

Portokalli

2020-01-27T22:35:25+04:00December 21st, 2017|Fruta Perime|

Dobitë e Portokallit dhe Lëkurës së tij   Arabisht: البرتقال Anglisht: Orange. Emri shkencor: Citrus sinensis. Familja: Rutaceae. Pema e portokallit është me gjelbërim të përjetshëm, me lartësi 3 – 5 m, me lule të bardha dhe aromatike, me gjethe

Boronica

2020-07-11T12:06:01+04:00December 9th, 2017|Fruta Perime|

Boronica; Për sistemin imun, sistemin nervor, pastrimin e gjakut   Arabisht:  العنبية الآسية أو الأحراش أو عنب الأحراج أو الأويسة Anglisht: Bilberry, European blueberry Emri shkencor: Vaccinium myrtillus L. Familja: Ericaceae. Përshkrim i bimës: Boronica  është bimë shumëvjecare me gjatësi  3.6 m, degët i ka me

Fëstëku

2018-04-02T21:14:03+04:00December 9th, 2017|Fruta Perime|

Fëstëku   Arabisht: الفستق Emri shkencor: Pistacia vera L. Familja: Anacardiaceae. Anglisht: Pistachio tree. ‏‎Frëngjisht: Pistachier, Pistachier du Levant. Gjermanisht: Echte pistazie. Italisht: Pistacchio comune, P. s'Aleppo. Turqisht: ‎Şam fistik ağ. Dobitë kuruese Festeku eshte i pasur ne vajera yndyrore prej te

Farat e pishës

2020-01-17T19:17:48+04:00December 9th, 2017|Fruta Perime|

Farat e pishës   Arabisht: حبوب الصنوبر, Hububu as Sanuber. Anglisht: Pine Nuts. Emir shkencor: Pinus Pinea. Pisha është pemë që bën pjesë në familjen Pinaceae. Është bimë shumëvjecare me lartësi deri 50 m, gjithmonë e gjelbër. Në botë njihen

Patatja e ëmbël

2018-03-24T22:48:51+04:00December 7th, 2017|Fruta Perime|

Patatja e ëmbël; Dobitë shëndetësore dhe disa receta përdorimi   Arabisht:  البطاطا الحلوة Anglisht: Sweet Potato. Emri shkencor: Ipomoea  batatas. Familja:  Convolvulaceae. Patatja e ëmbël është bimë barishtore njëvjeçare,  me gjethe me push nga poshtë e me lule të bardha,

Katër Superfrutat

2020-07-09T16:21:20+04:00December 7th, 2017|Fruta Perime, Ushqimi|

Katër Superfrutat për Parandalimin e Shumicës së Sëmundjeve   Çdo person dëshiron të jetojë një jetë të shëndetshme dhe të ruajë pamjen e përgjithshme  të trupit, rininë dhe gjallërinë e përhershme. Ngrënia e frutave të freskëta dhe ushtrimet fizike të

Manaferra

2018-04-02T21:51:37+04:00December 3rd, 2017|Bota Bimore, Fruta Perime|

Manaferra   Arabisht: العُليَّق الشجيري أو توت العُليَّق Anglisht: Blackberry Emri shkencor: Rubus fruticosus L Familja: Rosaceae. Manaferra është  bimë shkurrore shumëvjeçare, që rritet deri në 3 m, me degëza të gjata dhe me gjemba. Gjethet janë pendore, në formë

Hurma Arabe

2018-03-24T13:00:02+04:00December 3rd, 2017|Fruta Perime, Ushqimi|

Hurma Arabe, Mrekulli Hyjnore   Phoenix dactylifera – نخلة التمر I Dërguari i Allahut, Muhamedi (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë me të) ka thënë: “Kush ha në mëngjes 7 hurma arabe (axhua), nuk e kap atë ditë magjia dhe

Dobitë e Xinxifes

2020-10-09T19:13:24+04:00December 3rd, 2017|Fruta Perime|

Dobitë e Xinxifes / Hide – Ziziphus jujuba   Arabisht:  العِنّاب أو شوك المسيح- Inab, Sheukul Mesih Anglisht:  Jujube, red date, Emri shkencor: Ziziphus jujuba. Familja: Rhamnaceae. Xinxifja është një pemë e vogël ose shkurre gjetherënëse që arrin një lartësi

Luleshtrydhja

2018-03-24T13:10:54+04:00December 2nd, 2017|Fruta Perime|

Luleshtrydhja, Fruti që Zgjat Jetën e Trurit   Arabisht: الفراولة  – Al Ferawile. Anglisht: Strawberry. Emri shkencor: Fragaria x Ananassa. Përshkrim: Luleshtrydhja  është  bimë barishtore me lartësi 5-30 cm, gjethet treshe dhe të dhëmbëzuara, lulet me ngjyrë të bardhë. Lulet

Bizelja

2017-12-01T20:54:51+04:00December 1st, 2017|Fruta Perime|

Bizelja; Ushqyese dhe Kuruese   Arabisht: البازلاء أو بسلة مزروعة Anglisht: Snap peas, sugar snap peas. Emri shkencor: Pisum sativum var. macrocarpon. Bizelja është bimë kacavjerrëse, me gjatësi 1-1.3m, me lule të bardha ose rozë, me bishtaja të cilat brenda

Patëllxhani

2017-11-28T14:12:27+04:00November 28th, 2017|Fruta Perime|

Patëllxhani   Arabisht: البَاذِنْـجَان Anglisht: Eggplant, brinjal, aubergine. Emri shkencor: Solanum melongena L. Familja: Solanaceae. Patëllxhani është bimë barishtore njëvjeçare me lartësi nga 40-150cm, me gjethe të mëdha vezake, me lule të bardha në lejla, me frut të ngrënshëm, me

Domatja

2017-11-28T14:09:18+04:00November 28th, 2017|Fruta Perime|

Domatja   Arabisht: الطَماطم أو البندورة Anglisht: Tomato Emri shkencor: Solanum lycopersicum L Familja: Solanaceae Domatja është bimë njëvjeçare, me lartësi 1.8 m, me kërcell të dobët që mbështet mbi tokë ose mbi bimë të tjera, me gjethe të thjeshta

Lakra e kuqe

2018-02-22T13:59:31+04:00November 21st, 2017|Fruta Perime|

Lakra e kuqe dhe dobitë e shumta shëndetësore që përmban   Arabisht: الملفوف الأحمر, Al-melfufu al-ahmar. Anglisht: Red cabbage. Emri shkencor: Brassica oleracea Capitata Lakra e kuqe njihet edhe me emrat: lakra blu, lakra vjollcë. Rritet në Marok, në gjysmën

Ulliri

2017-11-21T14:56:42+04:00November 21st, 2017|Fruta Perime|

Ulliri, pema e bekuar; Ushqim dhe ilaç i mrekullueshëm   Emri shkencor: Olea Europaea L. Arabisht:الزيتون   Ez-Zejtun. Anglisht: Olive. Përshkrimi i ullirit Ulliri është pemë subtropikale nga familja “Oleaceae”. Trungu i tij ka formë jo të rregullt me gunga dhe me

Hudhra

2017-11-20T16:47:35+04:00November 20th, 2017|Fruta Perime|

Hudhra; Për zemrën dhe të gjithë aparatin e qarkullimit të gjakut   Arabisht: الثوم - Theum Anglisht: Garlic. Emri shkencor: Allium Sativum L. Familja: Amaryllidaceae. Hudhra është bimë barishtore njëvjeçare. Gjatësia e saj mund të arrijë deri 1.2 m,  gjethet

Spinaqi

2017-11-20T16:43:43+04:00November 20th, 2017|Fruta Perime|

Spinaqi; Dobitë shëndetësore dhe receta të thjeshta dhe të shëndetëshme   Arabisht: السبانخ Anglisht: Spinach Emri shkencor: Spinacia oleracea L Familja: Chenopodiaceae Spinaqi është bimë barishtore njëvjeçare, me lartësi deri në 30 cm. me gjethe të thjeshta dhe të ndryshme

Lajthia

2017-11-20T15:37:26+04:00November 20th, 2017|Fruta Perime|

Lajthia; Me vlera të shumta kuruese   Arbisht: البندق الشائع. Anglisht: Hazel, Hazelnut, cobnut. Emri shkencor: Corylus avellana L. Familja: Betulaceae or Corylaceae. Lajthia e njohur edhe si: lethi ose lajthiza, është zakonisht një pemë shkurre gjetherënëse që arrin 3-8m

Arra

2017-11-18T23:18:06+04:00November 18th, 2017|Fruta Perime|

Arra; Për sitemin imun, sistemin nervor, shëndetin kardiovaskular, shëndetin e kockave, luftimin e kancerit të gjirit, prostatës, për flokët, lëkurën…   Arabisht: جوز,  عين الجمل Anglisht: Walnut. Emri shkencor: Juglans regia L. Familja: Juglandaceae. Arra është pemë frutore shumëvjeçare, me

Marule

2017-11-18T23:12:04+04:00November 18th, 2017|Fruta Perime|

Marule / Sallata Jeshile; lufton toksinat dhe mbron trupin nga sëmundjet; receta të shëndetëshme   Arabisht: الخس Anglisht: Lettuce Emri shkencor: Lactuca sativa L Familja: Asteraceae Marulja është bimë barishtore njëvjeçare,me lartësi 15-30 cm, me gjethe jeshile, të kuqe, të

Lakra e bardhë

2017-11-17T22:30:20+04:00November 17th, 2017|Fruta Perime|

Lakra e bardhë; Kuruese dhe ushqyese   Arbisht: الملفوف Anglisht: Cabbage Emri shkencor: Brassica oleracea var. capitata Lakra e bardhë apo kokëlakra është një bimë barishtore, me gjethe të mbështjella, me ngjyrë të gjelbër nga jashtë dhe të bardhë nga

Lulelakra

2017-11-16T14:40:08+04:00November 16th, 2017|Fruta Perime|

Lulelakra; dobi të panumërta shëndetësore dhe receta të shëndetëshme gatimi   Arabisht: القُـنَّـبِـيط Anglisht: Cauliflower Emri shkencor:  Brassica oleracea var. botrytis Familja: Brassicaceae Lulelakra është bimë barishtore me gjatësi 50 cm, me gjethe të mëdha që mështjellin një tufë lulesh

Brokoli

2017-11-16T14:36:39+04:00November 16th, 2017|Fruta Perime|

Brokoli; Dobitë shëndetësore dhe receta gatimi   Arabisht: القُـنَّـبِـيط الأسود, البَرْكولي Anglisht: Broccoli Emri shkencor: Brassica oleracea Familja: Brassica Brokoli bën pjesë në një familje prej më shumë se 3000 llojesh, duke përfshirë, lulelakrën, kokëlakrën, selinon, etj. Orgjina e fjalës

Kungulli

2017-11-15T00:17:04+04:00November 15th, 2017|Fruta Perime|

Kungulli; Ushqim i plotë dhe ilaç unik; Receta përdorimi   Arabisht: القرع أو قرع العسل أو اليقطين Anglisht: Pumpkin Emri shkencor: Cucurbita pepo L  Familja: Cucurbitaceae Kungulli është bimë barishtore, kacavjerrëse. Gjendet në shumë vende të botës. Për shkak të

Molla

2017-11-14T20:01:28+04:00November 14th, 2017|Fruta Perime|

Molla; Dobitë shëndetësore të mollës, lëvores së mollës dhe vajit të farave të mollës   Arabisht:  التفاح At Tufah. Anglisht: Apple. Emri shkencor: Malus Domestica L. Molla është një nga frutat më të kultivuar në botë. Gjatësia e pemës arrin

Selino

2017-11-13T23:49:12+04:00November 13th, 2017|Fruta Perime|

Dobitë dhe vetitë kuruese të selinosë   Arabisht: الكرفس, el kerafs Anglisht: Celery Emir shkencor: Apium graveolens L. Selinoja e njohur dhe me emrin selinë, është bimë barishtore shëruese. Selinoja është e njohur që në kohët e lashta për vetitë

Gështenja e butë

2017-11-13T22:34:36+04:00November 13th, 2017|Fruta Perime|

Gështenja e butë; Dobitë shëndetësore   Arabisht: كستناء حلو Anglisht: Sweet chestnut. Emri shkencor: Castanea sativa L. Familja: Fagaceae. Gështenja e butë, e njohur edhe si: kshtojë (Pejë), gishtaja (Llap-Gollak), kshtajë (Shqipëri e Veriut), kshtejë (Vuthaj), është anëtare e familjes

Limoni

2021-06-28T13:18:46+04:00November 12th, 2017|Fruta Perime|

Limoni; dobitë shëndetësore dhe estetike; receta përdorimi   Arabisht:  ليمون- Lijmun Anglisht: Lemon. Emri shkencor: Citrus x limon L. Familja: Rutaceae. Limoni është frut i njohur nga të gjithë, zakonisht përdoret për lëngun e tij, gjithashtu tuli dhe lëvorja përdoren

Speci

2017-11-12T17:43:06+04:00November 12th, 2017|Fruta Perime|

Speci; Dobite shendetesore, Si ta gatuani sa me shendetshem   Arabisht: الفلفل الحلو أو الفلفل الرومي Anglisht: Bell pepper, pepper Emri shkencor: Capsicum annuum L. Familja: Solanaceae. Speci është bimë barishtore njëvjeçare por mund të mbijetojë edhe disa sezone, me

Mandarina

2017-11-12T15:42:19+04:00November 12th, 2017|Fruta Perime|

Mandarina   Arabisht: اليوسفي, مندرين. Anglisht: Mandarin. Emri shkencor: Citrus reticulate. Familja: Rutaceae. Mandarina është pemë e ngjashme me portokallin por me gjatësi më të vogël. Në mjekësinë e vjetër kineze lëvorja e mandarinës është përdorur për kurimin e fryrjeve

Trangulli

2018-08-24T16:46:05+04:00November 12th, 2017|Fruta Perime|

Trangulli; pastrues i gjithë trupit; Mënyra të shëndetshme gatimi   Arabisht: الخيار، أو القَثَد Anglisht: Cucumber Emri shkencor: Cucumis sativus L. Familja: Trangulli ose kastraveci është bimë barishtore njëvjeçare, me gjethe të mëdha dhe lule të verdha. Fruti cilindrik dhe

Panxhari

2019-09-08T23:22:40+04:00November 10th, 2017|Fruta Perime|

Panxhari dhe veçoritë e tij kuruese; Receta përdorimi   Arabisht: الشمندر - Shemender Anglisht: Sugar beet red. Emri shkencor: Beta Vulgaris L. Familja: Amaranthaceae. Panxharsheqeri është bimë një ose dyvjeçare, por ka lloje që janë edhe shmëvjeçare. Me rrënjët zhardhok

Qepa

2017-11-06T13:45:41+04:00November 6th, 2017|Fruta Perime|

Qepa; Dobi të shumta shëndetësore; Sallata që duhet ta konsumoni çdo ditë   Arbisht: البصل Anglisht: Onion Emri shkencor: Allium cepa L Familja: Amaryllidaceae. Qepa është bimë barishtore dyvjeçare, më gjatësi 60-100 cm,  me gjethe në formë cilindrike, me lule

Kivi

2020-06-06T20:20:13+04:00November 6th, 2017|Fruta Perime|

Kivi, fruti vjeshtor dhe dimëror super i dobishëm për trupin, lëkurën, flokët   Arabisht: الكيوي Anglisht: Kiwi, kiwifruit. Emri shkencor: Actinidia deliciosa. Pema e kivit është pemë kacavjerrëse shumëvjeçare me gjatësi deri në 9m, me lule të bardha aromatike dhe

Shega

2020-09-06T16:28:38+04:00November 6th, 2017|Fruta Perime|

Shega, Fruti i Parajsës   Arabisht:  الرمان- Ar-Ruman. Anglisht: Pomegranate. Emir shkencor: Punica Granatum L. Shega është pemë shumëvjecare me lartësi 3-6 m, me lule të bardha ose të kuqe të cilat shndërrohen në fruta sferikë me kurorë në krye,