You are here:-Bota Bimore

Zbulo boten e mrekullueshme bimore

Eleutherococcus Gracilistylus

By | 2017-12-10T21:38:59+00:00 December 10th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Eleutherococcus Gracilistylus; Për mëlçinë, pastruese e enëve të gjakut, leukeminë, kockat, stresin, anti-paralizë…   Arabisht: شيجوا، الفلفل البري، كان جانغ Anglisht: Leutherococcus Bark Emri shkencor: Eleutherococcus gracilistylus L. Familja: Eleutherococcus. Eleutherococcus gracilistylus është bimë shumëvjeçare, me lule të verdha, me

Boronica

By | 2017-12-09T18:30:51+00:00 December 9th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Boronica; Për sistemin imun, sistemin nervor, pastrimin e gjakut   Arabisht:  العنبية الآسية أو الأحراش أو عنب الأحراج أو الأويسة Anglisht: Bilberry, European blueberry Emri shkencor: Vaccinium myrtillus L. Familja: Ericaceae. Përshkrim i bimës: Boronica  është bimë shumëvjecare me gjatësi  3.6 m, degët i ka me

Fëstëku

By | 2017-12-09T14:56:53+00:00 December 9th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Fëstëku   Arabisht: الفستق Emri shkencor: Pistacia vera L. Familja: Anacardiaceae. Anglisht: Pistachio tree. ‏‎Frëngjisht: Pistachier, Pistachier du Levant. Gjermanisht: Echte pistazie. Italisht: Pistacchio comune, P. s'Aleppo. Turqisht: ‎Şam fistik ağ. Dobitë kuruese Festeku eshte i pasur ne vajera yndyrore prej te

Farat e pishës

By | 2017-12-09T13:44:06+00:00 December 9th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Farat e pishës   Arabisht: حبوب الصنوبر, Hububu as Sanuber. Anglisht: Pine Nuts. Emir shkencor: Pinus Pinea. Pisha është pemë që bën pjesë në familjen Pinaceae. Është bimë shumëvjecare me lartësi deri 50 m, gjithmonë e gjelbër. Në botë njihen

Haloxylon Salicornicum

By | 2017-12-07T23:59:13+00:00 December 8th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Haloxylon Salicornicum; Bimë e shkretëtirës me dobi të shumta shëndetësore   Arabisht; الرمث, Er-rameth Emir shkencor: Haloxylon Salicornicum Anglisht: Saxaul Haloxylon konsiderohet si bima më e mirë e shkretëtirës dhe kryesisht gjendet në Gadishullin Arabik. Halexylon është njohur që në

Patatja e ëmbël

By | 2017-12-07T23:39:39+00:00 December 7th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Patatja e ëmbël; Dobitë shëndetësore dhe disa receta përdorimi   Arabisht:  البطاطا الحلوة Anglisht: Sweet Potato. Emri shkencor: Ipomoea  batatas. Familja:  Convolvulaceae. Patatja e ëmbël është bimë barishtore njëvjeçare,  me gjethe me push nga poshtë e me lule të bardha,

Kanella

By | 2017-12-07T22:27:19+00:00 December 7th, 2017|Categories: Aromaterapia, Bota Bimore|

Njihuni me vlerat e paçmueshme të Kanellës dhe Vajit të Kanellës   Emri shkencor: Cinnamomun Zeylanicum Nees. (Laurus cinnamomum L. -Persea cinnamomum spreng). Familja: Lauraceae. Anglisht: Common cinnamon tree. Frëngjisht: Cannellier de Ceylan, Cinnamone Gjermanisht: Zimtbaum. Italisht: Cannella, C. del

Bari i devesë

By | 2017-12-07T21:02:57+00:00 December 7th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Bari i devesë; Shpërbën tumoret malign dhe benign, forcon sistemin imun, pastron trupin nga toksinat   Arabisht: الإذْخِر المكي Anglisht: Camel grass, camel's hay. Emri shkencor: Cymbopogon schoenanthus L. Familja: Poaceae Bari i devesë është bimë barishtore shumëvjeçare me lartësi

Katër Superfrutat

By | 2017-12-07T19:55:29+00:00 December 7th, 2017|Categories: Fruta Perime, Ushqimi|

Katër Superfrutat për Parandalimin dhe Kurimin e Shumicës së Sëmundjeve   Çdo person dëshiron të jetojë një jetë të shëndetshme dhe të ruajë pamjen e përgjithshme  të trupit, rininë dhe gjallërinë e përhershme. Ngrënia e frutave të freskëta dhe ushtrimet

Ammi Visnaga

By | 2017-12-07T12:02:27+00:00 December 7th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Ammi Visnaga; Për Melanoma, Vitiligo, Psoriasis   Arabisht: خلة بلدي – khuleh beledi Anglisht: Visnaga, Bisnaga, Toothpickëeed, Khella. Emri shkencor: Ammi visnaga L Familja: Apiaceae. Visnaga është bimë një ose dy vjeçare, me lartësi deri 80 cm, gjethet ovale, lulet

Balanites aegyptiaca

By | 2017-12-05T21:45:26+00:00 December 5th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Balanites aegyptiaca; Për ulçërat, mukozën, parazitët, bakteriet në zorrë, kancerin e mëlçisë, hepatitin C …   Arabisht: الهجليج المصري Anglisht: Thron tree, Egyptian myrobalan, Egyptian balsam. Emri shkencor: Balanites aegyptiaca L Familja: Zygophyllaceae Balanites aegyptiaca është pemë shumëvjeçare, me lartësi

Xhenxhefili

By | 2017-12-04T23:24:05+00:00 December 4th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Xhenxhefili, thesari të cilit nuk i dimë vlerën   Arabisht: الزنجبيل أو الزنجبيل الطبي Anglisht: Ginger Emri shkencor: Zingiber officinale L. Familja: Zingiberaceae Rrënjët i ka të mëdha dhe anojnë nga ngjyra e verdhë ose si kokrrat e patates, lulet i

Cornulaca Monacantha

By | 2017-12-04T20:44:59+00:00 December 4th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Cornulaca Monacantha; Për sëmundjet e mëlçisë, gjakut dhe zorrës së trashë   Arabisht: الحاد Anglisht:  Had Emri shkencor: Cornulaca monacantha L. Familja: Amaranthaceae dhe Chenopdiaceae Cornulaca monacantha është një shkurre e degëzuar, që rritet në një lartësi deri 60cm. Gjethet

Kamfuri

By | 2017-12-04T12:40:33+00:00 December 4th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Kamfuri, pema e parajsës   Arabisht: الكافور Anglisht: Camphor tree, camphorëood or camphor laurel Emri shkencor: Cinnamomum camphora Familja: Lauraceae Kamfuri është pemë shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm, me lartësi deri 20-30 m.  Me trung të trashë, me gjethe ovale

Farat e Chias

By | 2017-12-03T19:14:07+00:00 December 3rd, 2017|Categories: Bota Bimore|

Farat e Chias / Salvia hispanica   Arabisht: القصعين الأسباني ose  بذور الشيا Anglisht: Chia. Emri shkencor: Salvia hispanica L. Familja: Lamiaceae Salvia hispanika  është bimë barishtore një vjecare, lulet me ngjyrë të purpurt ose të bardha. Farat me formë

Manaferra

By | 2017-12-03T19:12:33+00:00 December 3rd, 2017|Categories: Bota Bimore, Fruta Perime|

Manaferra   Arabisht: العُليَّق الشجيري أو توت العُليَّق Anglisht: Blackberry Emri shkencor: Rubus fruticosus L Familja: Rosaceae. Manaferra është  bimë shkurrore shumëvjeçare, që rritet deri në 3 m, me degëza të gjata dhe me gjemba. Gjethet janë pendore, në formë

Hurma Arabe

By | 2017-12-03T18:10:37+00:00 December 3rd, 2017|Categories: Fruta Perime, Ushqimi|

Hurma Arabe, Mrekulli Hyjnore   Phoenix dactylifera - نخلة التمر I Dërguari i Allahut, Muhamedi (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë me të) ka thënë: “Kush ha në mëngjes 7 hurma arabe (axhua), nuk e kap atë ditë magjia dhe

Dobitë e Xinxifes

By | 2017-12-03T16:20:09+00:00 December 3rd, 2017|Categories: Fruta Perime|

Dobitë e Xinxifes / Ide – Ziziphus jujube   Arabisht:  العِنّاب أو شوك المسيح- Inab, Sheukul Mesih Anglisht:  Jujube, red date, Emri shkencor: Ziziphus jujuba. Familja: Rhamnaceae. Xinxifja është një pemë e vogël ose shkurre gjetherënëse që arrin një lartësi

Luleshtrydhja

By | 2017-12-02T19:33:34+00:00 December 2nd, 2017|Categories: Fruta Perime|

Luleshtrydhja, Fruti që Zgjat Jetën e Trurit   Arabisht: الفراولة  - Al Ferawile. Anglisht: Strawberry. Emri shkencor: Fragaria x Ananassa. Përshkrim: Luleshtrydhja  është  bimë barishtore me lartësi 5-30 cm, gjethet treshe dhe të dhëmbëzuara, lulet me ngjyrë të bardhë. Lulet

Fagonia Arabica

By | 2017-12-02T18:46:24+00:00 December 2nd, 2017|Categories: Bota Bimore|

Fagonia Arabica; Bimë e Shkretëtirës që lufton disa lloje të Kancerit, Hepatitin, çrregullimet e zemrës…   Arabisht: الشكاعة العربية, الشكاعة أو الجنبة أو الطليحة Anglisht: Cretan Prickly Clover Emri shkencor: Fagonia Arabica L. Familja: Zygophyllales. Fagonia është bimë shkurre shumëvjeçare,

Karafili

By | 2017-12-02T17:30:18+00:00 December 2nd, 2017|Categories: Bota Bimore|

Dobitë shëndetësore të Karafilit   Karafili njihet me emrin shkencor “Dianthus Caryophylus”. Pjesa që përdoret më shumë janë farat e karafilit që dallohen për aromën e tyre të fortë. Farat e karafilit përdoren të thara në ushqim dhe në mjekësi.

Bizelja

By | 2017-12-01T20:54:51+00:00 December 1st, 2017|Categories: Fruta Perime|

Bizelja; Ushqyese dhe Kuruese   Arabisht: البازلاء أو بسلة مزروعة Anglisht: Snap peas, sugar snap peas. Emri shkencor: Pisum sativum var. macrocarpon. Bizelja është bimë kacavjerrëse, me gjatësi 1-1.3m, me lule të bardha ose rozë, me bishtaja të cilat brenda

Piperi i zi

By | 2017-12-01T20:29:21+00:00 December 1st, 2017|Categories: Bota Bimore|

Piperi i zi, mbreti i erëzave   Arabisht: الفلفل الأسود Anglisht: Black pepper. Emri shkencor: Piper nigrum L. Familja: Piperaceae. Piperi i zi është bimë kacavjerrëse, shumëvjeçare, me gjatësi deri në 4 m, me gjethe vezake, me lule të vogla

Ashwagandha

By | 2017-12-01T20:49:16+00:00 December 1st, 2017|Categories: Bota Bimore|

Ashwagandha – Xhenseni Indian   Emri shkencor: Withania Somnifera Emri anglisht: Winter cherry, Indian Ginseng Arabisht: الاشواجندا، الجنسنج الهندي، العبعب المنوم – Ashuaxhanda, Xhinsenxh hindi, Ab-ab munauim   Njohuri rreth bimës Ashwagandha tek indianët  do të thotë “era e kalit”,

Kumin

By | 2017-11-28T19:17:40+00:00 November 28th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Sekretet mjekësore të Kuminit   Arabisht: الكمون - Kemun. Anglisht: Cumin. Emri shkencor: Cuminum cyminum. Familja:  Apiaceae. Kumini është bimë barishtore, njëvjeçare  me gjatësi 30-50 cm, të gjitha degët e bimës rriten me gjatësi të njëjtë, me lule ngjyrë të

Murrizi

By | 2017-11-28T14:31:07+00:00 November 28th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Murrizi, besniku i zemrës   Latinisht: Crataegus monogyna. Emri shkencor: Crataegus. Anglisht: Hawthorn.   Njohuri rreth Murrizit Ekzistojnë rreth 280 lloje të ndryshme, por karekteristika shëruese kanë Mirrizi i Kuq dhe i Bardhë. Bima e Murrizit është shkurre, që mund

Patëllxhani

By | 2017-11-28T14:12:27+00:00 November 28th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Patëllxhani   Arabisht: البَاذِنْـجَان Anglisht: Eggplant, brinjal, aubergine. Emri shkencor: Solanum melongena L. Familja: Solanaceae. Patëllxhani është bimë barishtore njëvjeçare me lartësi nga 40-150cm, me gjethe të mëdha vezake, me lule të bardha në lejla, me frut të ngrënshëm, me

Domatja

By | 2017-11-28T14:09:18+00:00 November 28th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Domatja   Arabisht: الطَماطم أو البندورة Anglisht: Tomato Emri shkencor: Solanum lycopersicum L Familja: Solanaceae Domatja është bimë njëvjeçare, me lartësi 1.8 m, me kërcell të dobët që mbështet mbi tokë ose mbi bimë të tjera, me gjethe të thjeshta

Hithra

By | 2017-11-26T19:22:12+00:00 November 26th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Hithra   Arabisht: القراص الكبير Anglisht: Common nettle, Stinging nettle Emri shkencor: Urtica dioica L. Familja: Urticaceae Hithra është bimë e egër barishtore, shumëvjeçare, me lartësi 1-2 m,  me lule të shumta e të verdha, me gjethe të dhëmbëzuara që

Eucommia ulmoides

By | 2017-11-26T15:08:55+00:00 November 26th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Eucommia ulmoides; Për sistemin imun, luftimin e qelizave që shkaktojnë kancer,  kockat, mëlçinë, veshkat   Arabisht: شجرة الطبرخي Anglisht: Gutta-percha tree Emri shkencor: Eucommia ulmoides L. Familja: Eucommiaceae. Eucommia Ulmoides është pemë shumëvjeçare me lartësi 15 m. Ka gjethe të thjeshtë

Pemus Boldus

By | 2017-11-25T23:25:24+00:00 November 25th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Boldo; Për kurimin e mëlçisë   Arabisht: بولدو Anglisht: Boldo Emri shkencor: Pemus Boldus Familja: Monimiaceae Boldo është pemë aromantike shumëvjeçare, me rritje të ngadaltë, gjithmonë e gjelbër, me larësi deri në 5m. Me lule aromatike, me ngjyrë rozë dhe

Tecomella undulate

By | 2017-11-22T12:03:46+00:00 November 22nd, 2017|Categories: Bota Bimore|

Tecomella undulate; Bima e imunitetit   Arabisht: روهيندا Anglisht: Rohinda, Thar Desert Emri shkencor: Tecomella undulate L Familja: Bignoniaceae Tecomella undulate është pemë shumëvjeçare me lartësi 6-10m. Në kohën e lulëzimit prodhon lule të mrekullueshme me ngjyrë portokalli, të verdhë

Lakra e kuqe

By | 2017-11-21T15:41:55+00:00 November 21st, 2017|Categories: Fruta Perime|

Lakra e kuqe dhe dobitë e shumta shëndetësore që mbart   Arabisht: الملفوف الأحمر, Al-melfufu al-ahmar. Anglisht: Red cabbage. Emri shkencor: Brassica oleracea Capitata Lakra e kuqe njihet edhe me emrat: lakra blu, lakra vjollcë. Rritet në Marok, në gjysmën

Ulliri

By | 2017-11-21T14:56:42+00:00 November 21st, 2017|Categories: Fruta Perime|

Ulliri, pema e bekuar; Ushqim dhe ilaç i mrekullueshëm   Emri shkencor: Olea Europaea L. Arabisht:الزيتون   Ez-Zejtun. Anglisht: Olive. Përshkrimi i ullirit Ulliri është pemë subtropikale nga familja “Oleaceae”. Trungu i tij ka formë jo të rregullt me gunga dhe me

Balsami Arab

By | 2017-11-20T17:08:27+00:00 November 20th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Balsami Arab; Me veçori kuruese të jashtëzakonshme    Arabisht: البشام Anglisht: Arabian Balsam Tree. Emri shkencor: Commiphora Gileadensis L. Familja: Burseraceae Balsami arab është një specie shkurre me lartësi 2-3 m, me gjethe të vogla dhe me aromë të këndëshme, me lule të kuqe,

Hudhra

By | 2017-11-20T16:47:35+00:00 November 20th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Hudhra; Për zemrën dhe të gjithë aparatin e qarkullimit të gjakut   Arabisht: الثوم - Theum Anglisht: Garlic. Emri shkencor: Allium Sativum L. Familja: Amaryllidaceae. Hudhra është bimë barishtore njëvjeçare. Gjatësia e saj mund të arrijë deri 1.2 m,  gjethet

Spinaqi

By | 2017-11-20T16:43:43+00:00 November 20th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Spinaqi; Dobitë shëndetësore dhe receta të thjeshta dhe të shëndetëshme   Arabisht: السبانخ Anglisht: Spinach Emri shkencor: Spinacia oleracea L Familja: Chenopodiaceae Spinaqi është bimë barishtore njëvjeçare, me lartësi deri në 30 cm. me gjethe të thjeshta dhe të ndryshme

Lajthia

By | 2017-11-20T15:37:26+00:00 November 20th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Lajthia; Me vlera të shumta kuruese   Arbisht: البندق الشائع. Anglisht: Hazel, Hazelnut, cobnut. Emri shkencor: Corylus avellana L. Familja: Betulaceae or Corylaceae. Lajthia e njohur edhe si: lethi ose lajthiza, është zakonisht një pemë shkurre gjetherënëse që arrin 3-8m

Capparis spinosa

By | 2017-11-20T13:50:51+00:00 November 20th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Capparis spinosa; Ari i gjelbër i shkretëtirës që trajton kancerin dhe zëvendëson viagrat   Arabisht: القَبَّار, الكَبَر, الشَفَلَّح Anglisht: Caper bush, flinders rose. Emri shkencor: Capparis spinosa L Familja: Capparaceae Kapra është bimë shkurre shumëvjeçare, me lartësi deri 70cm. me

Mëllaga e butë

By | 2017-11-20T13:19:32+00:00 November 20th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Mëllaga e butë dhe përdorimet e saj në mjekësi   Arabisht: الخطمي, al-khatmi Anglisht: Marshmallow Emri shkencor: Althea Officinalis Mëllaga e butë është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi nga 0.75 – 2m. Dallohet me kërcellin e saj të gjatë dhe

Arra

By | 2017-11-18T23:18:06+00:00 November 18th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Arra; Për sitemin imun, sistemin nervor, shëndetin kardiovaskular, shëndetin e kockave, luftimin e kancerit të gjirit, prostatës, për flokët, lëkurën…   Arabisht: جوز,  عين الجمل Anglisht: Walnut. Emri shkencor: Juglans regia L. Familja: Juglandaceae. Arra është pemë frutore shumëvjeçare, me

Marule

By | 2017-11-18T23:12:04+00:00 November 18th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Marule / Sallata Jeshile; lufton toksinat dhe mbron trupin nga sëmundjet; receta të shëndetëshme   Arabisht: الخس Anglisht: Lettuce Emri shkencor: Lactuca sativa L Familja: Asteraceae Marulja është bimë barishtore njëvjeçare,me lartësi 15-30 cm, me gjethe jeshile, të kuqe, të

Farat e lirit

By | 2017-11-18T22:46:29+00:00 November 18th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Farat e lirit   Arabisht: الكتان, بذر الكتان Anglisht: Flax, common flax. Emri shkencor: Linum usitatissimum L. Familja: Linaceae. Liri ose Lini është bimë barishtore, me lartësi deri 1 m,  me gjethe të holla të gjata e me majë, me

Acridocarpus orientalis

By | 2017-12-07T19:02:27+00:00 November 18th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Acridocarpus orientalis; Për luftimin e infeksioneve, stresit oksidativ, radikalet e lira, qelizat kancerore, paralizat, dhimbjet e muskujve …   Arabisht: قفص - Qafas Anglisht: Acridocarpus Emri shkencor: Acridocarpus orientalis L. Familja: Malpighiaceae Acridocarpus orientalis është një shkurre e vogël shumëvjeçare

Lakra e bardhë

By | 2017-11-17T22:30:20+00:00 November 17th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Lakra e bardhë; Kuruese dhe ushqyese   Arbisht: الملفوف Anglisht: Cabbage Emri shkencor: Brassica oleracea var. capitata Lakra e bardhë apo kokëlakra është një bimë barishtore, me gjethe të mbështjella, me ngjyrë të gjelbër nga jashtë dhe të bardhë nga

Gardenia Jasminidies

By | 2017-11-17T20:03:08+00:00 November 17th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Gardenia Jasminidies; Dobitë e pakrahasueshme mjekësore   Arabisht: غاردينيا ياسمينية Anglisht: Gardenia Emri shkencor: Gardenia Jasminidies L Familja: Rubiaceae. Gardenia është bimë shkurre, shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm, me lartësi 1-15 m, me gjethe të kundërta e të gjera, me lule

Lulelakra

By | 2017-11-16T14:40:08+00:00 November 16th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Lulelakra; dobi të panumërta shëndetësore dhe receta të shëndetëshme gatimi   Arabisht: القُـنَّـبِـيط Anglisht: Cauliflower Emri shkencor:  Brassica oleracea var. botrytis Familja: Brassicaceae Lulelakra është bimë barishtore me gjatësi 50 cm, me gjethe të mëdha që mështjellin një tufë lulesh

Brokoli

By | 2017-11-16T14:36:39+00:00 November 16th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Brokoli; Dobitë shëndetësore dhe receta gatimi   Arabisht: القُـنَّـبِـيط الأسود, البَرْكولي Anglisht: Broccoli Emri shkencor: Brassica oleracea Familja: Brassica Brokoli bën pjesë në një familje prej më shumë se 3000 llojesh, duke përfshirë, lulelakrën, kokëlakrën, selinon, etj. Orgjina e fjalës

Ailanthus altissima

By | 2017-11-16T14:31:55+00:00 November 16th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Ailanthus Altissima / Pema e parajsës; Për parazitët, zemrën, epilepsinë, astmën   Arabisht: الأيلنط الباسق ,شجرة السماء Anglisht: Tree of heaven, Ailanthus Emri shkencor: Ailanthus altissima. Familja: Simaroubaceae. Ailanthus altissima është pemë shumëvjeçare më lartësi 17-25 m, me gjethe të

Aeluropus lagopoides

By | 2017-11-16T14:24:51+00:00 November 16th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Aeluropus lagopoides - Akrash - Bari i Lepurit; Bimë që mbështet sistemin tretës dhe lufton kancerin e zorrës së trashë   Arabisht: العكرش القصير Anglisht: Rabbit-foot aeluropus Emri shkencor: Aeluropus lagopoides L. Familja: Poaceae. Aeluropus lagopoides është bimë zvarritëse, shumëvjeçare,

Kungulli

By | 2017-11-15T00:17:04+00:00 November 15th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Kungulli; Ushqim i plotë dhe ilaç unik; Receta përdorimi   Arabisht: القرع أو قرع العسل أو اليقطين Anglisht: Pumpkin Emri shkencor: Cucurbita pepo L  Familja: Cucurbitaceae Kungulli është bimë barishtore, kacavjerrëse. Gjendet në shumë vende të botës. Për shkak të

Harmel

By | 2017-11-14T23:19:51+00:00 November 14th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Harmel; Për çrregullimet nervore, qelizat tumorale brënda dhe jashtë trupit, astmën   Arabisht: الحرمل الشائع Anglisht: Harmal, Syrian Rue, Esphand, Harmel, Isband, Emri shkencor: Peganum harmala L. Familja: Nitrariceae. Harmel është bimë barishtore shumëvjeçare, me gjatësi deri 60 cm, me

Rubia Tinctorum

By | 2017-11-14T21:07:38+00:00 November 14th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Rubia Tinctorum; Për veshkat dhe traktin urinar   Arabisht:  ، الفُوَّة الصَّبْغِيَّة   فُوَّة الصَّبْغ Anglisht: Madder. Emri shkencor: Rubia tinctorum L. Familja: Rubiaceae. Bimë barishtiore shumëvjeçare , gjithmonë e gjelbër, me gjatësi  5- 10 cm, me lule të vogla me

Molla

By | 2017-11-14T20:01:28+00:00 November 14th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Molla; Dobitë shëndetësore të mollës, lëvores së mollës dhe vajit të farave të mollës   Arabisht:  التفاح At Tufah. Anglisht: Apple. Emri shkencor: Malus Domestica L. Molla është një nga frutat më të kultivuar në botë. Gjatësia e pemës arrin

Livanda

By | 2017-11-14T15:18:06+00:00 November 14th, 2017|Categories: Aromaterapia, Bota Bimore|

Livanda dhe vetitë kuruese të saj dhe të vajit të saj   Arabisht:  الضرم ose  الخزام ose  اللاوندة Anglisht: Lavandula Latinisht: Lavandula Angustifolia Vera   Përshkrimi dhe orgjina e Livandës Livanda është bimë barishtore shumëvjeçare, me gjatësi deri në 1

Selino

By | 2017-11-13T23:49:12+00:00 November 13th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Dobitë dhe vetitë kuruese të selinosë   Arabisht: الكرفس, el kerafs Anglisht: Celery Emir shkencor: Apium graveolens L. Selinoja e njohur dhe me emrin selinë, është bimë barishtore shëruese. Selinoja është e njohur që në kohët e lashta për vetitë

Gështenja e butë

By | 2017-11-13T22:34:36+00:00 November 13th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Gështenja e butë; Dobitë shëndetësore   Arabisht: كستناء حلو Anglisht: Sweet chestnut. Emri shkencor: Castanea sativa L. Familja: Fagaceae. Gështenja e butë, e njohur edhe si: kshtojë (Pejë), gishtaja (Llap-Gollak), kshtajë (Shqipëri e Veriut), kshtejë (Vuthaj), është anëtare e familjes

Epimedium grandiflorum

By | 2017-11-12T18:49:35+00:00 November 12th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Epimedium; Për fertilitetin, qarkullimin dhe pastrimin e gjakut, kockat dhe nyjet, anti-plakje   Arabisht: أبيمديون كبير الأزهار Anglisht: Large flowered barrenwort, bishop's hat Emri shkencor: Epimedium grandiflorum L. Familja: Berberidaceae Epimedium grandiflorum është bimë brishtore shumëvjeçare, me gjatësi 30cm, me 

Limoni

By | 2017-11-12T18:42:38+00:00 November 12th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Limoni; dobitë shëndetësore dhe estetike; receta përdorimi   Arabisht:  ليمون- Lijmun Anglisht: Lemon. Emri shkencor: Citrus x limon L. Familja: Rutaceae. Limoni është frut i njohur nga të gjithë, zakonisht përdoret për lëngun e tij, gjithashtu tuli dhe lëvorja përdoren

Speci

By | 2017-11-12T17:43:06+00:00 November 12th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Speci; Dobite shendetesore, Si ta gatuani sa me shendetshem   Arabisht: الفلفل الحلو أو الفلفل الرومي Anglisht: Bell pepper, pepper Emri shkencor: Capsicum annuum L. Familja: Solanaceae. Speci është bimë barishtore njëvjeçare por mund të mbijetojë edhe disa sezone, me

Mandarina

By | 2017-11-12T15:42:19+00:00 November 12th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Mandarina   Arabisht: اليوسفي, مندرين. Anglisht: Mandarin. Emri shkencor: Citrus reticulate. Familja: Rutaceae. Mandarina është pemë e ngjashme me portokallin por me gjatësi më të vogël. Në mjekësinë e vjetër kineze lëvorja e mandarinës është përdorur për kurimin e fryrjeve

Trangulli

By | 2017-11-12T14:01:11+00:00 November 12th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Trangulli; pastrues i gjithë trupit dhe mënyra të shëndetshme gatimi   Arabisht: الخيار، أو القَثَد Anglisht: Cucumber Emri shkencor: Cucumis sativus L. Familja: Trangulli ose kastraveci është bimë barishtore njëvjeçare, me gjethe të mëdha dhe lule të verdha. Fruti cilindrik

Vaj Arganit

By | 2017-11-12T23:17:56+00:00 November 11th, 2017|Categories: Aromaterapia, Bota Bimore|

Dobitë e Vajit të  Arganit   Arabisht: الأرغان أو الأرقان أو لوز البربر Anglisht: Argan. Emri shkencor: Argania spinosa L. Familja: Sapotaceae. Argani është pemë shumëvjeçare me lartësi 8-10m, me gjethe të vogla e ovale, me lule të vogla, me

Bima e Pelegrinit

By | 2017-11-11T20:29:00+00:00 November 11th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Bima e Pelegrinit; Bime e shkretëtirës arabe për pastrim nga helmet, masat tumorale, sistemin tretës, pastrimin e gjakut…   Arabisht: العاقول أو الحاج Anglisht: Camelthorns or manna trees, pilgrim tree Emri shkencor: Alhagi maurorum L. Familja: Faboideae. Bima e Pelegrinit është

Panxhari

By | 2017-11-10T20:48:06+00:00 November 10th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Panxhari dhe veçoritë  e tij kuruese; Receta përdorimi   Arabisht: الشمندر - Shemender Anglisht: Sugar beet red. Emri shkencor: Beta Vulgaris L. Familja: Amaranthaceae. Panxharsheqeri është bimë një ose dyvjeçare, por ka lloje që janë edhe shmëvjeçare. Me rrënjët zhardhok

Cohoshi i Zi

By | 2017-11-10T20:43:18+00:00 November 10th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Cohoshi i Zi / Actaea racemose; për problemet menstruale   Arabisht: الكوهوش الأسود Anglisht: Black cohosh, black bugbane, black snakeroot, fairy candle Emri shkencor: Actaea racemosa / sinonim: Cimicifuga racemosa Familja: Ranunculaceae. Përshkrimi: Cohoshi i zi është bimë barishtore shumëvjeçare,

Achyranthes bidentate

By | 2017-11-10T20:38:03+00:00 November 10th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Achyranthes bidentate; Bima më e mirë për qarkullimin e gjakut, artritin reumatoid dhe nervin shiatik   Arabisht: أشيرانثس بينيداتا بي Anglisht: Ox knee Emri shkencor: Achyranthes Bidentata L. Familja: Amaranthaceae Origjina e bimës është Azia dhe India. Ajo është nga

Hithra Indiane

By | 2017-11-10T20:34:03+00:00 November 10th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Hithra Indiane - Acalypha indica   Arabisht: القراص الهندي Anglisht: Indian nettle, three-seeded mercury. Emri shkencor: Acalypha indica L. Familja: Euphorbiaceae. Hithra indiane është bimë barishtore shumëvjeçare me lartësi deri në 75cm, me gjethe ovale, me lule të vogla me ngjyrë

Aloe vera

By | 2017-11-09T15:15:27+00:00 November 9th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Aloe vera   Arabisht: الصَبِر الحقيقي Anglisht: Aloe vera, Barbados, Cape, Curaiao. Emri shkencor: Aloe vera,  Aloe barbadensis L . Familja: Xanthorrhoeaceae. Aloe vera është bimë barishtore shumëvjecare me lartësi 60-100 cm, me gjethe të trasha dhe të forta, të

 Acacia tortilis

By | 2017-11-09T14:40:38+00:00 November 9th, 2017|Categories: Bota Bimore|

 Acacia tortilis / acacia ombrellë   Arabisht: السنط الملتوي أو والسَّمُرُ Anglisht: Umbrella thorn acacia Shqip: Acacia ombrellë. Italisht: L'acacia ad ombrello. Frëngjisht: D’Acacia faux-gommier Emri shkencor:  Vachellia tortilis ose Acacia tortilis L. Familja: Fabaceae. Akacia ombrellë është pemë shkurre

Arum Palaestinum

By | 2017-11-07T22:56:24+00:00 November 7th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Arum Palaestinum; Me veti të forta anti-kancerore   Arabisht: اللوف الفلسطيني Anglisht: Black calla, Solomon's lily. Emri shkencor: Arum palaestinum L. Familja: Araceae. Arum palaestinum është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi 0.5m, me gjethe të mëdha e të ndritshme, me

Fara e zeze

By | 2017-11-07T22:49:38+00:00 November 7th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Një rishikim mbi potencialin terapeutik të Nigella Sativas - Fara e zeze; bimës mrekulli   Arabisht: الحبة السوداء, حبة البركة. Anglisht: Nigella sativa ose Black-cumin. Emri shkencor: Nigella sativa L. Familja: Ranunculaceae. Fara e zezë është bimë njëvjeçare, që rritet

Syzë

By | 2017-11-06T19:15:54+00:00 November 6th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Syzë; Për Epilepsinë dhe Tumorin në Tru   Arabisht: السذاب شديد الرائحة Anglisht: Rue, common rue, herb-of-grace Emri shkencor: Ruta graveolens L. Familja: Rutaceae. Ruta është bimë barishtore, shumëvjeçare, me lartësi 50-100 cm, me gjethe ngjyrë të gjelbër në blu,

Sidri

By | 2017-11-06T19:10:23+00:00 November 6th, 2017|Categories: Bota Bimore|

Sidri - Xinxifja e gjëmbaçit të Krishtit; Lufton viruset dhe radikalet e lira   Arabisht: السدر - Sidër Anglisht: Christ Thorn Jujube. Emri shkencor: Ziziphus spina-christi / Rhamnus spina-christi L. Familja: Rhamnaceae. Sidri është bimë shkretëtire, me gjatësi 2-4 m, gjethet

Qepa

By | 2017-11-06T13:45:41+00:00 November 6th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Qepa; Dobi të shumta shëndetësore; Sallata që duhet ta konsumoni çdo ditë   Arbisht: البصل Anglisht: Onion Emri shkencor: Allium cepa L Familja: Amaryllidaceae. Qepa është bimë barishtore dyvjeçare, më gjatësi 60-100 cm,  me gjethe në formë cilindrike, me lule

Kivi

By | 2017-11-06T12:02:10+00:00 November 6th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Kivi, fruti vjeshtor dhe dimëror super i dobishëm për trupin, lëkurën, flokët   Arabisht: الكيوي Anglisht: Kiwi, kiwifruit. Emri shkencor: Actinidia deliciosa. Pema e kivit është pemë kacavjerrëse shumëvjeçare me gjatësi deri në 9m, me lule të bardha aromatike dhe

Shega

By | 2017-11-06T11:52:32+00:00 November 6th, 2017|Categories: Fruta Perime|

Shega, Fruti i Parajsës   Arabisht:  الرمان- Ar-Ruman. Anglisht: Pomegranate. Emir shkencor: Punica Granatum L. Shega është pemë shumëvjecare me lartësi 3-6 m, me lule të bardha ose të kuqe të cilat shndërrohen në fruta sferikë me kurorë në krye,

Acacia Sinuata

By | 2017-11-05T11:46:37+00:00 October 11th, 2015|Categories: Bota Bimore|

Acacia Sinuata   Arabisht: السنط السبيندوس Anglisht: Soapnut acacia Emri shkencor: Acacia Sinuata L. Familja: Fabaceae Akacia sinuata është pemë shkurre, shumëvjeçare me lartësi 2-5m, me kërcell me gjëmba, me lule blu, me fruta bishtaje me ngjyrë vjollcë të errët,

Load More Posts