Postimet e Fundit

Më të lexuarat sot

Bimë Mjekësore

//Bimë Mjekësore

July 2017

Ephedra

By | 2017-07-25T18:58:20+00:00 July 19th, 2017|Bimë Mjekësore|

Ephedra, bima e shkretëtirës arabe dhe vetitë e saj kuruese   Arabisht: علندا, Alanda Anglisht: Ephedra Emri shkencor: Ephedra Alata Përshkrimi i bimës Ephedra është bimë që gjendet në Gadishullin Arabik. Është e njohur për vetitë e saj kuruese. Është bimë shumëvjeçare, me gjatësi 50-100 cm. Nga veçoritë e bimës është se nuk ka gjethe [...]

Manaferra

By | 2017-07-18T13:09:19+00:00 July 18th, 2017|Bimë Mjekësore|

Manaferrat; Për gjakun, zemrën, mëlçinë, qelizat kancerore...    Arabisht: العُليَّق الشجيري أو توت العُليَّق Anglisht: Blackberry Emri shkencor: Rubus fruticosus L Familja: Rosaceae. Manaferra është  bimë shkurrore shumëvjeçare, që rritet deri në 3 m, me degëza të gjata dhe me gjemba. Gjethet janë pendore, në formë vezake, në faqen e poshtme të të cilave kanë [...]

Gentiana

By | 2017-07-15T00:48:48+00:00 July 15th, 2017|Bimë Mjekësore|

Gentiana / Sanza; Për sistemin imun, pastrimin e mëlçisë, radikalet e lira, qarkullimin e gjakut, sistemin tretës…   Arabisht: الجنطيانا, كف الذئب Anglisht: Gentiana Emri shkencor: Gentiana lutea L Familja: Gentianaceae Gentiana është bimë barishtore, shumëvjeçare, me rrënjë të gjata e të trasha 2-12 cm, të tulta, të degëzuara, e cilindrike, me ngjyrë të murrme [...]

Comments Off on Gentiana

Ghafi

By | 2017-07-15T00:34:43+00:00 July 15th, 2017|Bimë Mjekësore|

Ghafi, Mbreti i Shkretëtirës; Për sistemin imun, inflamacionin, çrregullimet nervore, pastrues i gjakut   Arabisht:  الغاف الرمادي Anglisht: Ghaf tree. Emri shkencor: Prosopis cineraria L. Familja: Fabaceae. Ghafi është pemë shumëvjeçare, me lartësi 8-25 m, me gjelbërim të përjetshëm, me lule të verdha, të bardha e të vogla, me degëzime të shumta, me rrënjë të [...]

Comments Off on Ghafi

Jackfruit

By | 2017-07-15T00:04:34+00:00 July 15th, 2017|Bimë Mjekësore|

FRUTI JACK, i shkëlqyer dhe me veti të pabesueshme shëndetësore   Arabisht: جاك فروت أو الكاكايا  الجاكويرا أو خبزية متغايرة الاوراق Anglisht: Jack tree, Jack fruit Emri shkencor:  Artocarpus heterophyllus L. Familja: Moraceae Jack tree është pemë shumëvjeçare, me larësi 30m, me frute të mëdhenj që peshojnë 3-30kg, me ngjyrë të gjelbër dhe me aromë [...]

Comments Off on Jackfruit

Akrash

By | 2017-07-14T14:36:30+00:00 July 13th, 2017|Bimë Mjekësore|

Akrash - Bari i Lepurit; Bima që mbështet sistemin tretës dhe lufton kancerin e zorrës së trashë   Arabisht: العكرش القصير Anglisht: Rabbit-foot aeluropus Emri shkencor: Aeluropus lagopoides L. Familja: Poaceae. Aeluropus lagopoides është bimë zvarritëse, shumëvjeçare, me gjatësi deri 30 cm, me gjethe heshtake, me ngjyrë gri-jeshile, me lule tufë, me ngjyrë të bardhë. [...]

Comments Off on Akrash

Sassafras

By | 2017-07-06T21:03:11+00:00 July 6th, 2017|Bimë Mjekësore|

Sassafras; Për pastrimin e trupit nga helmet dhe viruset   Arabisht: ساسافراس Anglisht: Sassafras. Emri shkencor: Sassafras tzumu L. Familja: Lauraceae Sassafras është pemë shumëvjeçare, gjetherënëse, me lartësi 9-35m, me gjethe ovale e me lule të vogla, me ngjyrë të verdhë. Të gjitha pjesët e bimës janë aromatike. Origjina e sassafas është Azia. Tani kultivohet [...]

Comments Off on Sassafras

Speci

By | 2017-07-04T00:38:40+00:00 July 3rd, 2017|Bimë Mjekësore|

Speci; Dobitë shëndetësore dhe mënyra më e mirë e gatimit   Arabisht: الفلفل الحلو أو الفلفل الرومي Anglisht: Bell pepper, pepper Emri shkencor: Capsicum annuum L. Familja: Solanaceae. Speci është bimë barishtore njëvjeçare por mund të mbijetojë edhe disa sezone, me lartësi deri në 30-100cm, me kërcell të butë e të degëzuar, me gjethe vezake, me [...]

June 2017

Pulmonaria officinalis

By | 2017-06-23T21:01:36+00:00 June 23rd, 2017|Bimë Mjekësore|

Pulmonaria officinalis - Bima e mushkërive   Arabisht: حشيشة الرئة Anglisht: Lungëort Emri shkencor: Pulmonaria officinalis L. Familja: Boraginaceae. Pulmonaria është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi deri në 30 cm, me gjelbërim të përjetshëm, me gjethe të gjelbra në formë të zemrës. Në pranverë, bima prodhon buqetë me lule të vogla. Lulet janë me 5-petale, [...]

Comments Off on Pulmonaria officinalis

Farat e Shalqirit

By | 2017-06-20T20:27:43+00:00 June 20th, 2017|Bimë Mjekësore|

11 Përfitimet më të mira të farave të shalqirit; Mënyra e përdorimit   Shalqiri është një frut popullor i jashtëzakonshëm. Ne të gjithë e konsumojmë këtë frut të ëmbël e freskues, dhe zakonisht i hedhim farat, pa e kuptuar, ose më mirë pa i ditur përfitimet e tyre shëndetësore. Këto fara janë të ngarkuara me [...]

Comments Off on Farat e Shalqirit

Rehmannia Glutinosa

By | 2017-06-12T01:20:56+00:00 June 12th, 2017|Bimë Mjekësore|

Rehmannia glutinosa; Për inflamacionet, çrregullimet hormonale, radikalet e lira, sëmundjet autoimmune   Arabisht: ريهمانيا Anglisht: Rehmannia. Emri shkencor: Rehmannia glutinosa L. Familja: Orobanchaceae. Rehmannia glutinosa është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi 50 cm, me gjethe të ngjashme me të luletogëzës, me lule rozë në blu, me rrënjë të trasha në formë të patates. Origjina e [...]

Comments Off on Rehmannia Glutinosa

Buah Merah – Fruti i kuq

By | 2017-06-06T21:21:51+00:00 June 6th, 2017|Bimë Mjekësore|

Buah Merah - Fruti i kuq; Forcues i trupit dhe luftues i sëmundjeve   Arabisht: كاذي شبه مخروطي Anglisht: Buah Merah, Red fruit. Emri shkencor: Pandanus conoideus L. Familja: Pandanaceae. Pandanus conoideus është pemë shumëvjeçare, me lartësi deri në 16 m. Fruti është me formë cilindrike me ngjyrë të kuqe, me gjatësi deri në 100 [...]

Comments Off on Buah Merah – Fruti i kuq

Marijuana & Kanabis

By | 2017-06-04T20:04:35+00:00 June 4th, 2017|Bimë Mjekësore|

Marijuana & Kanabis; Efektet negative dhe Mashtrimi i masave   Marijuana – e quajtur ndryshe edhe hashash, drogë, bar, burbuqe, Ganja, Mary Jane, etj- është një lloj droge e prodhuar nga përzierja e luleve dhe gjetheve të gjelbëra-gri të thata e të copëtuara të bimës kanabis sativa –bima e kërpit. Arabisht: قنب هندي  - Kannab Hindi [...]

May 2017

Artemisia Pallens

By | 2017-05-26T17:10:12+00:00 May 26th, 2017|Bimë Mjekësore|

Davana /Artemisia Pallens; Bimë aromatike për imunitetin, infeksionet, viruset, mikrobet, kërpudhat    Arabisht: أرطيميسيا بالنس Anglisht: Davana Emri shkencor: Artemisia pallens L Familja: Asteraceae Artemisia pallens është bimë barishtore me lartësi 40-60cm, me gjethe alternative, petiolate dhe të mbuluar me tomentose gri në të bardhë, me lule të verdha të shumta e të vogla, Origjina e [...]

Comments Off on Artemisia Pallens

Shalqiri

By | 2017-07-02T00:03:53+00:00 May 22nd, 2017|Bimë Mjekësore|

Shalqiri, Simboli veror; A e dini pse?   Arabisht: البطيخ, al Batih. Anglisht: Watermelon. Emri shkencor: Citrullus lanatus. Përshkrimi dhe orgjina e shalqirit Origjina e shalqirit është Afrika e Jugut. Shaqiri është nga lloji i familjes së Cucurbitaceae (kungullit). Fryti i shalqirit është në formë sferike ose cilindrike dhe mund të peshojë nga 5 -20kg. lëvoren [...]

Alpinia

By | 2017-05-22T23:04:11+00:00 May 22nd, 2017|Bimë Mjekësore|

Alpinia; antibakterial dhe antioksidant, për sëmundjet e stomakut dhe zorrës së trashë   Arabisht: الخولنجان الطبي Anglisht: Alpinia, lesser galangal Emri shkencor: Alpinia officinarum Familja: Zingiberaceae Bimë barishtore shumëvjecare, me lartësi deri në 2 m, me gjethe të mëdha, dhe lule të bardha dhe të kuqe me aromë freskuese dhe shije djegëse. Me rrënjë të [...]

Aster

By | 2017-05-18T22:31:33+00:00 May 18th, 2017|Bimë Mjekësore|

Aster; Për pastrimin nga infeksionet, bakteriet, qelizat kancerore   Arabisht: نجم تتاري Anglisht: Aster Emri shkencor: Aster tataricus L. Familja: Asteraceae. Aster është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi deri në 1.5 metër, me lule blu e me shumë petale, që lulëzojnë nga shtatori në tetor, me rrënjë të dëndura e të gjata. Origjina e Asterit [...]

Comments Off on Aster

Black Goji Berry

By | 2017-05-17T14:53:34+00:00 May 17th, 2017|Bimë Mjekësore|

Mrekullia e Frutit të zi për parandalimin dhe luftimin e qelizave kancerore, shikimin, etj.   Arabisht: الفاكهة السوداء Anglisht: Black goji berry, Black fruit wolfberry, Blue demon. Emri shkencor: Lycium ruthenicum L. Fruti i zi është bimë shkurre me gjelbërim të përjetshëm, me lartësi deri  1-2m, me gjethe të vogla ovale, me lule të gjelbra dhe [...]

Livanda

By | 2017-05-16T14:49:27+00:00 May 16th, 2017|Bimë Mjekësore|

Livanda dhe vaj i saj   Arabisht:  الضرم ose  الخزام ose  اللاوندة Anglisht: Lavandula Latinisht: Lavandula Angustifolia Vera Përshkrimi dhe orgjina e Livandës Livanda është bimë barishtore shumëvjeçare, me gjatësi deri në 1 m,  me degë të shumta e të thjeshta, me lule ngjyrë vjollcë, me aromë të këndëshme dhe shije të athët. Pjesa e [...]

Kikiriku

By | 2017-05-14T19:19:12+00:00 May 14th, 2017|Bimë Mjekësore|

Kikiriku; zbulo veçoritë e tij të pazakonta   Arabisht: فول سوداني  - Ful Sudani Anglisht: peanut. Emri shkencor:  Arachis hypogaea. Familja: Fabaceae. Kikiriku është bimë barishtore, me gjethe të gjelbëra të cilat kanë një veçori të pazakontë; në kohën që errësohet apo kur fryn erë e fortë, ato mblidhen menjëherë. Lulet i ka të verdha [...]

Load More Posts
error: Alert: Content is protected !!