Bimë Mjekësore

/Bimë Mjekësore
16 01, 2017

Mahaleb

January 16th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Mahaleb; Thesar i panjohur   Arabisht: المحلب  ,الكرز البري Anglisht: Mahaleb Cherry Emri shkencor: Prunus Mahaleb Familja: Rosaceae. Mahlebi është pemë shumëvjeçare, gjetherënëse me lartësi mesatare 2 -8 m, me gjethe ovale në formë zemre me lule të bardha e aromatike. Me fara të vogla, me shije të hidhur dhe [...]

15 01, 2017

Xinxife

January 15th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Xinxife

Dobitë e Xinxifes / Ide –Ziziphus jujube   Arabisht:  العِنّاب أو شوك المسيح- Inab, Sheukul Mesih Anglisht:  Jujube, red date, Emri shkencor: Ziziphus jujuba. Familja: Rhamnaceae. Xinxifja është një pemë e vogël ose shkurre gjetherënëse që arrin një lartësi prej 5-12 metra, zakonisht me degë me maje të mprehtë. Gjethet [...]

15 01, 2017

Veronica

January 15th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Veronica

Veronica; Për sistemin e frymëmarrjes; astmën, pastrimin e gjakut, sëmundjet e veshkave, stomakun..   Arabisht: زهرة الحواشي الفطحاء Anglisht: Germander speedwell, bird's-eye speedwell Emri shkencor: Veronica chamaedrys L. Familja: Plantaginaceae. Veronica është bimë barishtore shumëvjeçare me lartësi deri 50cm, me gjethe çift dhe të kundërta, me lule ngjyrë blu të [...]

15 01, 2017

Lulëkuqja

January 15th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Lulëkuqja e Opiumit - Papaver Somniferum L   Arabisht: الخشخاش المنوم - Al Khashkhash Al Munevim. Anglisht: Opium Poppy. Emri shkencor: Papaver Somniferum L. Familja: Papaveracea. Përshkrimi i bimës: Lulëkuqja ka kërcell të drejtë me gjatësi 50-150 cm, pa degëzime. Gjethet të çrregullta me ngjyrë të gjelbër në të kaltër. [...]

14 01, 2017

Lulekanxha

January 14th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Lulekanxha / Kthetra e Djallit   Arabisht: مخلب الشيطان، الخطاف Angilsht: Devil's claw, grapple plant, wood spider. Emri shkencor: Harpagophytum procumbens Bimë shumëvjeçare, me degë të forta, rrënjët janë deri 2 m thellësi, gjethet të mëdha me ngjyrë jeshile në gri, lulet ngjyrë vjollcë, rozë ose të kuqe. Kthetra e [...]

13 01, 2017

Gjëmbaçi Arab

January 13th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Gjëmbaçi Arab

Gjëmbaçi Arab; Për shikimin, mëlçinë, aneminë, forcues i gjakut, sistemin tretës, sëmundjet e lëkurës   Arabisht: عوشز، عوسج Anglisht: Desert thorn, Arabian boxthorn. Emri shkencor: Lycium shawii, Lycium Arabicum L. Familja: Solanoideae. Gjembaçi Arab është bimë shkurrre, shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm, me lartësi 1.5m, me kërcell me gjëmba të mprehtë,  [...]

13 01, 2017

Vula e Sulejmanit

January 13th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Vula e Sulejmanit

Vula e Sulejmanit   Emri shkencor: Polygonatum odoratum Vula e Sulejmanit njihet si “Zonja e Vulave”. Ajo është bimë shumë vjecare, jeton në zona të lagështa dhe në zona shkretinore.  Lartësia e bimës arrin 20-50 cm, kërcelli i bimës është në formë harku, gjethet i ka të dëndura dhe të  [...]

13 01, 2017

Lule Bozhuri

January 13th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Lule Bozhuri; Dobitë Mjekësore   Arabisht:  الفاواني، عود الصليب Anglisht: Peony. Emri shkencor: Paeonia L. Familja: Paeoniaceae. Lulebozhuri ose lulja me tufë të mbyllur është bimë barishtore dy ose shumëvjeçare, me lule të kuqe, rozë, të bardha, të ngjashme me lulen e trëndafilit. Lulebozhuri i përballon kushtet e ndryshme atmosferike, [...]

13 01, 2017

Lupin

January 13th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Lupin

Lupin - Fasule ujku; Për sistemin nervor, zemrën, kolesterolin, zorrën e trashë, tretjen, flokët, lëkurën   Arabisht:  الترمس Anglisht: Lupin or lupine Emri shkencor: Lupinus L. Familja:  Faboideae. Lupini është bimë barishtore shumëvjecare me lartësi 30-70 cm, me fara të ngjashme me të misrit, të vendosur në bishtajë e cila është me [...]

12 01, 2017

Jasmina e Gjarprit

January 12th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Jasmina e Gjarprit

Jasmina e Gjarprit   Arabisht: ياسمين الثعبان Anglisht: Snake Jasmine. Emri shkencor: Rhinacanthus nasutus L. Familja: Acanthoideae Jasmina e gjarprit është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi 1-2 m, me gjethe të gjata 4-10cm, me lule të bardha, e të dhëmbëzuara në kulm, fruti në formë kapsule përmban 4 fara brenda tij. [...]

12 01, 2017

Trumza

January 12th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Trumza

Trumza; Dobitë mjekësore   Arabisht: الزعتر, az-Zeater. Anglisht: Thyme. Emri shkencor: Thymus vulgaris L. Origjina dhe përshkrimi i bimës Orgjina e trumës është Evropa Jugore dhe Mesdheu Perëndimor. Trumza është bimë barishtore me gjatësi 15-30 cm, lule të vogla ngjyrë të bardhë ose rozë, me aromë të këndëshme. Lulëzon në [...]

11 01, 2017

Xhenseni pesë fletësh

January 11th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Xhenseni pesë fletësh

Xhenseni pesë fletësh   Arabisht: نبات الجنسنغ خمس أوراق Anglisht: Five-leaf ginseng, miracle grass, fairy herb. Emri shkencor: Gynostemma pentaphyllum L. Familja: Cucurbitaceae. Xhenseni pesë fletësh është bimë kacavjerrëse, shumëveçare ose njëvjeçare, me gjethe të dhëmbëzuara, me fruta të vegjël e të kuq. Origjina e bimës është Kina, Japonia dhe [...]

11 01, 2017

Tarragon

January 11th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Tarragon

Tarragon   Arabisht: الطرخون Anglisht: Tarragon Emiri shkencor: Artemisia dracunculus L. Familja: Asteraceae. Bimë barishtore, shumëvjeçare, me gjatësi 120-150 cm,  me gjethe në formë heshtake, me ngjyrë të gjelbër shkëlqyese. Me lule të vogla dhe të verdha, me rrënjë të gjata dhe të shumta. Orgjina e bimës është Lindja e [...]

11 01, 2017

Keri / Curry

January 11th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Keri / Curry; Për luftimin e infeksioneve, Parandalimin e zhvillimit dhe shumimit të tumoreve, Pastrimin e gjakut, Yndyrat, Diabetin..   Arabisht: مورايا كونيجية أو شجرة الكاري Anglisht: curry tree Emri shkencor: Murraya koenigii L Familja: Rutaceae Pema e Kerit është pemë shumëvjeçare me lartësi 4-6m, me gjethe aromatike, pendore, me [...]

10 01, 2017

Voshtri shkëlqyes

January 10th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Voshtri shkëlqyes

Voshtri shkëlqyes; Për sistemin imun, radikalet e lira, stimulon mëlçinë, mbron zemrën dhe sistemin nervor Arabisht: عريضة أوراق Anglisht: Chinese privet, wax-leaf privet,  glossy privet Emri shkencor: Ligustrum lucidum L. Familja: Oleaceae Voshtri është pemë shkurre me gjethe të lëmuara e të shkëlqyeshme, gjithnjë të gjelbra, me lule të vogla, [...]

10 01, 2017

Symprehti

January 10th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Symprehti

Symprehti – Euphrasia rostkovania   Arabisht: العرقون. Anglisht: Eyebright. Emri shkencor: Euphrasia rostkovania L. Familja: Orobanchaceae. Syri i mprehtë është bimë barishtore me gjatësi 10-30cm, lulet me ngjyrë blu, të bardhë, rozë dhe vjollcë. Syri i mprehtë i referohet një gjinie të gjërë prej 450 lloje. Orgjina e bimës është [...]

10 01, 2017

Kamá

January 10th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|0 Comments

Kërpudha e shkretëtirës / Kamá; për shëdetin e syve dhe të kockave Arabisht: الكمأ أو الترفاس Anglisht: Desert truffles. Emri shkencor: Terfeziaceae. Kamá është një lloj kërpudhe që rritet në shkretëtirë. Me rrënjët zhardhok dhe me formë të çrregullt, me aromë të këndëshme, me sipërfaqe të lëmuar ose me gunga, [...]

9 01, 2017

Tamarisk

January 9th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Tamarisk

Tamarisk; Për Hepatitin dhe Cirrozën   Arabisht: الأثل - Ethël Anglisht: Tamarisk. Emri shkencor: Tamarica gallica L. / Sinonim i Tamarica Arabica. Familja: Tamaricaceae. Tamarica gallica e ka origjinën në Lindjen e Mesme, zonën e Mesdheut, Afrikën Jugore dhe Gadishullin e Sinait. Tamarisk është bimë shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm dhe [...]

9 01, 2017

Unaza e Artë

January 9th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Unaza e Artë

Unaza e Artë; Antibotik Natyral   Arabisht: خاتم الذهب – Khatemu Dheheb Anglisht: Goldenseal. Emri shkencor: Hydrastis Canadensis  L. Njohuri rreth bimës: Unaza e Florinjtë është bimë barishtore shumëvjeçare. Rrënjët e bimës janë të trasha dhe të verdha, me kërcell të drejtë me lartësi 30 cm, karakterizohet me gjethen e [...]

9 01, 2017

Trëndafili shkëmbor

January 9th, 2017|Categories: Bimë Mjekësore|Comments Off on Trëndafili shkëmbor

Trëndafili shkëmbor; Për trupin dhe mendjen   Arabisht: الرقروق ,الهشيمة  زهرة الشمس Anglisht: Rock rose, sunrose Emri shkencor: Helianthemum Aegyptiacum Familja: Cistaceae Trëndafili shkëmbor është bimë shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm,  me lartësi deri 40 cm, me gjethe të vogla,që  rritet në territor të ngurtë dhe fushor. Lloji i egër [...]

error: Alert: Content is protected !!