Buchu – Agathosma betulina; për toksinat, bakteriet, viruset, cystet, infeksionet, traktin urinar, gripin, pezmatimin e zorrës së trashë..

 

Arabisht: بارسمة

Anglisht: Buchu

Emri shkencor: Agathosma betulina L.

Familja: Rutaceae.

Buchu është bimë shkurre shumëvjeçare, me lartësi deri në 2m, me lule rozë të zbehtë, me pesë petale.

Origjina e bimës është Afrika eJugut. Është e njohur historikisht si një agjent aromatizues dhe si ilaç bimor. Nga bima nxirret vaj aromatik shumë cilësor, i cili gjithashtu është  përdorur për kurimin e një numri sëmundjesh.

Pjesët që përdoren: Gjethet.

Constituents: volatile oils: 1.0% to 3.5% (limonene, menthone, pulegone), flavonoids: (rutin, diosmetin, diosmin, hesperidin, quercetin, and derivatives),b vitamins of the b group, tannins, mucilage

Dobitë mjekësore të Buchut

– Vret mikrobet, viruset dhe parazitët.

– Lufton toksinat në trup dhe ruan shëndetin në përgjithasi.

– Ndihmon për kurimin e kisteve, urethritis dhe nefritit.

– Ndihmon për kurimin e infeksioneve të brendëshme.

– Ndihmon për kurimin e inflamacionit të veshkave dhe infeksionet në traktin urinar.

–  Ndihmon për kurimine kancerit të prostatës.

– Ndihmon për kurimin e gripit dhe infeksionet e rrugëve të frymëmarrjes.

– Qetëson dhimbjet e barkut dhe urthin.

– Ndihmon për kurimin e pezmatimit të zorrës së trashë.

– Qetëson dhimbjet e reumatizmës.

Kujdes!

  1. betulina përmban lëndë të forta, prandaj duhet përdorur në sasi të vogël.