Brachylaena Discolor; Për veshkat, traktin urinar, diabetin, gjakderdhjen gastrointestinale, parazitët e zorrëve, problemet e mushkërive, dhimbjet në gjoks

 

Arabisht: فضية الرداء

Anglisht: Cape silver

Emri shkencor: Brachylaena Discolor L

Familja: Asteraceae

Brachylaena Discolor është një specie që bën pjesë në familjen Asteraceae. Kjo specie është pemë shumëvjeçare, me gjelbërim të përjetshëm, me larësi deri në rreth 10 metra. Degët janë kafe ose vjollcë, me gjethe ovale ose të zgjatura dhe zakonisht të gjata deri në 12 centimetra, me lule të bardha që dalin në skajet e degëve. Lulet prodhojnë nektar të bollshëm dhe tërheqin insektet dhe zogjtë. Është një pemë e mirë e mjaltit.

Origjina e pemës është Afrika e Jugut. Druri i saj është i verdhë dhe i forte, dhe përdoret për shumë qëllime. Hiri i tij përdoret në prodhimin e sapunit. Vaj aromatik i nxjerrë nga druri përdoret në parfumeri. Pema është përdorur në mënyrë medicinale nga afrikanët vendas dhe kolonët. Kryesisht është përdorur për të trajtuar gjendjet e veshkave, traktit uriar, diabetin, gjakderdhjen gastrointestinale, parazitët e zorrëve, problemet e mushkërive, dhimbjet në gjoks, si emetik dhe tonik, kundër parazitëve të zorrëve. Macerationi rrënjor është aplikuar si një klizmë për të trajtuar gjakderdhjen e stomakut, ndërsa infuzionet e rrënjëve janë përdorurur për të trajtuar sifilizin, dismenorrenë dhe dhimbjet e barkut.

Kultivohet gjithashtu si një pemë zbukuruese për kopshte dhe peisazhe.

Pjesët që përdoren: Gjethet, rrënjët, druri.

Dobitë mjekësore të Brachylaena Discolor

– Ndihmon për të trajtuar Schistosoma.

– Lufton parazitët dhe infeksionet në traktin urinar.

– Parandalon gjakderdhjen në traktin urinar.

– Parandalon dhe kuron kancerin e fshikëzës.

– Ndihmon në kurimin e kancerit të prostatës.

– Ndihmon në kurimin e sëmundjeve të veshkave.

– Ndihmon në kurimin e HIV.

– Stabilizon presionin e gjakut dhe ndihmon për të trajtuar diabetin.

– Pastron gjakun nga yndyrat dhe helmet duke e nxjerrë nëpërmjet urinimit.

– Ndihmon në pastrimin e mushkërive.

– Relakson mushkëritë dhe lufton infeksionin e tyre.

– Ndihmon në kurimin e ulçërës së stomakut dhe zorrëve.

– Parandalon gjakderdhjen në organet e brëndshme duke ndihmuar në kurimin e çrregullimeve që e shkaktojnë atë.

Shënim!

Bima është e sigurtë nëse merret në dozën e caktuar.