Boscia Senegalensis, bimë Afrikane me veçori kuruese dhe ushqyese të pazakonta

 

Arabisht: المخيت الهمبو،

Anglisht: Hanza

Emri shkencor: Boscia Senegalensis L.

Familja: Capparaceae

Boscia senegalensis është bimë shumëvjeçare e gjinisë Boscia, në familjen caper, Capparaceae. Kjo  shkurre me gjelbërim të përjetshëm mund të rritet nga 2 – 4 metra në kushte të favorshme. Gjethet e bimës janë të vogla duke arritur 12 x 4 cm.  B. senegalensis prodhon fruta të grumbulluara në grumbuj të vegjël, në formën e manave sferike të verdhë, deri në 1.5 cm në diametër. Këto fruta përmbajnë 1-4 fara, të cilat kanë ngjyrë të gjelbër kur piqen.

Origjina e bimës është Afrika Perëndimore dhe ajo është një bimë  tradicionale në Afrikë. Ky frut i vogël ka potencial për të përmirësuar të ushqyerit dhe për të rritur sigurinë e ushqimit. Boscia senegalensis njihet si një zgjidhje e mundshme për urinë dhe një tampon kundër urisë në rajonin e Sahelit për shkak të larmisë së vetive ushqyese. Nga bima nxirren produkte për konsum dhe përdorime medicinale.

Ajo mund të gjendet e egër në tokë margjinale: shkëmbore, lateritike, kodra shkëmbore argjile, dunat e rërës dhe rrafshinat e balta. Këto karakteristika e bëjnë atë një specie shumë elastike, të aftë të rritet pa hyrje të shtrenjtë edhe në rajonin e shkretë të thatë e të nxehtë në Sahel. Këtu qëndron rëndësia e tij për fermerët e varfër – në kohën e thatësirës së madhe dhe urisë, kur shumë kultura të tjera kanë dështuar, B. senegalensis ende mund të mbijetojë .

Emrat e zakonshëm përfshijnë: Aizen (Mauritania), mukheit (arabisht), hanza (Hausa), bere (Bambara), ngigili (Fulani), mandiarha (Berber), anza (Zarma) dhe taedent (Tamasheq). Frutat njihen gjithashtu si dilo (Hausa), bokkhelli (arabisht), gigile (Fulani)  dhe kanduvi (Tamasheq).

Frutat janë gati për konsum njerëzor në fillim të sezonit me shi, kur shumica e të mbjellave mbillen dhe ka pak ushqime të tjera. Frutat shpesh gatuhen para konsumit. Lëngu gjithashtu mund të nxirret dhe të ziehet në një konsistencë gjalpore që mund të përzihet me mel dhe qumësht për të bërë ëmbëlsira. Farat e pjekura mund të shërbejnë gjithashtu si zëvendësim për kafen. Përdorimet moderne të farave të B. senegalensis përfshijnë kuskus, ëmbëlsira, biskota, bukë, hummus, fara të konservuara.

Ekstraktet e gjetheve përmbajnë enzimat e karbohidrateve të hidrolazit që janë të dobishme për prodhimin e miellit. Për shkak të aktiviteteve të tyre biocide të provuara, gjethet janë shtuar gjithashtu në hambare për të mbrojtur drithërat kundër patogjenëve.

Gjethet përmbajnë shumë efekte medicinale, veçanërisht anti-parazitare, fungicidale, anti-inflamatore dhe për shërimin e plagëve.

Rrënjët e reja mund të përdoren të ziera në një qull të trashë dhe të ëmbël.

Boscia senegalensis përmban koagulantë natyrorë që mund të përdoren për të përfituar ujë të pastër. Komponentët e bimëve (lëvorja, degëzat, gjethet, frutat) mund të shtohen në një kovë me ujë dhe koagulantët natyrorë të bimës bëjnë që uji të kullohet dhe të bëhet i pijshëm.

Informacione ushqyese

Frutat janë një burim i rëndësishëm i karbohidrateve, pasi përmbajnë 66.8% karbohidrate.

Farat gjithashtu janë mjaft ushqyese, dhe përmbajnë  lëndët ushqyese thelbësore, si lizin dhe treoninën. Fara ka nivele të konsiderueshme të proteinave (25% të lëndës së thatë) dhe karbohidrateve (60%). Përveç kësaj, farat janë të pasura me zink, hekur, metioninë, triptofan, vitamina B dhe acid linoleik (acid yndyror esencial).  Farat përmbajnë 3.6 herë nivelin ideal të tryptofanit sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Gjethet kanë një kapacitet të lartë antioksidues (gati 1.5 herë më të lartë se spinaqi) dhe janë të larta në kalcium, kalium, mangan dhe hekur.

Farërat e hidhura e të thara nuk hahen nga brejtësit ose insektet. Prandaj, mund të ruhet në mënyrë të sigurt për disa vite për aq kohë sa ato mbrohen nga shiu dhe lagështia.

Pjesët e ngrënshme janë  frutat e verdhë e të vegjël, farat (të thata ose të pjekura), rrënjët e reja dhe gjethet.

Dobitë mjekësore dhe ushqyese të Boscia Senegalensis

– Rigjallëron trupin dhe forcon imunitetin.

– Ndihmon në trajtimin e hemorroideve.

– Kuron ulçërat në stomak dhe zorrë.

– Lufton parazitët e zorrëve.

– Qetëson dhimbjet e barkut.

– Ndihmon në kurimin e vedhëzës.

– Qetëson dhimbjet kronike të  kokës.

– Ndihmon në kurimin e sëmundjeve dhe infeksioneve të mushkërive.

– Lëvorja dhe rrënjët kanë përfitime shumë efektive në trajtimin e kollës, problet e fytit, të vjellat, temperaturën dhe në trajtimin e malaries.

– Punon në rreshtimin e murit të stomakut, mbron stomakun nga ulçërat dhe rregullon tretjen.

– Kontribon në trajtimin e astmës dhe kollës.

– Të gjitha pjesët e bimës përmbajnë minerale të ndryshme të dobishme për trupin.

Shënim!

Boscia senegalensis ka efekte kurative dhe ushqyese për të gjitha moshat dhe nuk ka asnjë lloj efekti anësor.