Bombë e papritur: Teoria e “konsensusit” e evolucionit të specieve rrëzohet plotësisht; Studimi i ri i mitokondritit të ADN-së zbulon se ASNJË lloj i kafshëve nuk është më i vjetër se 200 mijë vjet

 

Një studim i ri befasues ka hedhur dyshime serioze mbi teorinë e Darvinit se kafshët moderne janë rezultat i miliona vjetëve të evolucionit. Pas shqyrtimit të ADN-së mitokondriale të mijëra llojeve të kafshëve, përfshirë njerëzit, hulumtuesit arritën në përfundimin mahnitës se pothuajse çdo specie daton vetëm 100,000 deri në 200,000 vjet.

Studimi u krye nga David S. Thaler i “University of Basel” në Zvicër, dhe Mark Young Stoeckle nga “The Rockefeller University”. Sipas rrëfenjës konvencionale të evolucionit që përfshin adaptimin e bazuar në mutacionet gjenetike dhe mbijetesën e më të fortit, pritej që speciet më të vjetra dhe ato me popullsi të madhe të shpërndarë në mbarë planetin të kishin ndryshime më të mëdha gjenetike. Megjithatë, studiuesit gjetën se 90 % e specieve të kafshëve kanë ndryshim shumë të ulët të ADN mitokondriale nga njëra-tjetra.

Shkencëtarët u befasuan nga gjetja. Thaler thotë: “Ky përfundim është shumë befasues dhe unë luftoja kundër tij aq fort sa munda.”Në fund të fundit, nocioni i përbashkët që evolucioni i specieve në planetin tonë ka qenë një proces progresiv dhe i ngadaltë rrallë është sfiduar nga studimet shkencore.

Ky studim mori një qasje të ndryshme nga ato të së kaluarës, të cilat kanë parë ADN-në bërthamore. Çdo kafshë ka DNA në mitokondriumin e saj. Një nga gjenet që gjenden në mitokondri, COI, përdoret për barcodingun e ADN-së. Derisa ADN-ja bërthamore ndryshon në mënyrë dramatike nga specia në specie, kafshët kanë të njëjtën ADN mitokondriale, duke bërë një bazë të mirë për krahasim.

Pas analizimit të këtyre kodeve në 100.000 specie, ata zbuluan dëshmi të forta se pothuajse të gjitha kafshët dolën menjëherë në kohën kur janë shfaqur edhe njerëzit. Kjo ishte për shkak se nuk kishte asnjë ndryshim në mutacionet “neutrale” ose ndryshime të vogla të ADN-së nëpër breza që nuk ndikojnë në shanset e individit për mbijetesë. Ngjashmëria e këtyre mutacioneve neutrale me njëri-tjetrin mund të krahasohet me unazat në një pemë në kuptimin e aftësisë së tyre për të treguar një moshë të përafërt të një specieje.

Njerëzit dhe kafshët janë jashtëzakonisht të ngjashëm në krijim

Është gjithashtu shumë interesante të vihen në dukje gjetjet se dallimet gjenetike mes njerëzve në mbarë botën nuk janë më të mëdha se dallimet në mes dy pëllumbave ose ndonjë kafshe tjetër. Sipas Stoeckle, “Kultura, përvoja e jetës dhe gjëra të tjera mund t’i bëjnë njerëzit shumë të ndryshëm, por në aspektin e biologjisë bazë, ne jemi si zogjtë.”

“Duke përcaktuar larminë gjenetike brenda specieve të mbretërisë së kafshëve, e bërë e mundur vetëm kohët e fundit nga numri i rritjes së sekuencave të ADN-së, ne kemi dokumentuar mungesën e jashtëzakonshmërisë njerëzore.”

Si mund të jetë kur shumica dërrmuese e jetës së kafshëve është përafërsisht e të njëjtës moshë, duke folur gjenetikisht?

Sipas gjetjeve të studiuesve, shumica – nëse jo të gjitha – speciet e kafshëve në të vërtetë e kanë fillimin e tyre 200.000 vjet më parë me orën mitokondriale të tyre të vendosur në origjinë në zero. Ato besohej se kishin marrë fillimin e tyre me popullsi të vogla “themeluese” që më vonë u zgjeruan, ndoshta në përgjigje të kushteve ekstreme si mosha e fundit e akullit. Kjo do të thotë se mundësia e Dizajnimit Inteligjent është akoma shumë mbi tavolinë, pavarësisht se çfarë do të besonin pasuesit e darvinizmit.