Potenciali i Bimëve Shkretinore

Studime Shkencore Mbi Efektet Kurative të Bimëve Shkretinore

E thënë thjeshtë, mjekësia ka 2 shtylla bazë: Mjekun dhe Ilaçin. Mjeku i mirë njihet nga mjeshtëria në kirurgji, kurse ilaçi i mirë njihet nga efikasiteti dhe mos pasja efekte anësore.

Baza e ilaçit efektiv të sigurt dhe pa efekte anësore është natyra me bimët e saj të shumëllojshme ku deri më sot numërohen rreth treqind mijë (300.000) lloje bimësh dhe pemësh të ndryshme anembanë botës, dhe një bimë nuk përmban më pak se 50 lëndë aktive, madje me analizimin e të gjitha pjesëve të bimës, ato lëndë e kalojnë numrin 100 lëndë aktive!

Kur gjendesh përballë një numri kaq të madh bimësh dhe lëndësh aktive, sfida e kërkuesve në bimët mjekësore qëndron në zbulimin dhe zgjedhjen e bimëve që janë më efektive dhe më të sigurta se të tjerat për kurimin e sëmundjeve të caktuara, e sidomos atyre të rënda dhe të pashërueshme nga mjekësia konvencionale, si kanceri, diabeti, hepatiti, sëmundjet autoimmune, etj.

Ato që i japin epërsi bimëve të shkretëtirës mbi të gjitha bimët e habitateve të tjera në luftimin e sëmundjeve kërcënuese janë pikërisht metabolitët dytësorë bioaktivë të veçantë dhe të shumtë që përmbajnë këto bimë dhe që u japin atyre aktivitetet më të forta kurative dhe farmakologjike.

Artemisia Absinthium  – Pelini Avicenës

December 9th, 2022|0 Comments

Artemisia Absinthium  - Pelini Avicenës   Arabisht: شيح ابن سينا, Shijh Ibën Sina. Anglisht: Artemisia. Emir shkencor: Artemisia Absinthium L. Artemisia Absinthium  është bimë barishtore shumëvjeçare me lartësi 8- 120cm. Gjethet i ka spirale me [...]

Artemisia Jordanica – Pelini Jordanez

December 9th, 2022|0 Comments

Artemisia Jordanica – Pelini Jordanez   Arabisht: الشيح - Shijh Emri shkencor: Artemisia Jordanica Danin Njohuri rreth bimës Artimesia Jordanica është bimë shumëvjeçare, që rritet në Jordani, Siri, Iran, Turqi dhe në Afrikën Veriore. Është [...]

Arnebia Hispidissima – Aguliçe Arabe

December 9th, 2022|0 Comments

Arnebia Hispidissima – Aguliçe Arabe   Arabisht: زهرة الربيع العربية – Zehratu Rabij el Arabijeh Anglisht: Arabian Primrose Emri shkencor: Arnebia hispidissima L Familja: Boraginaceae Arnebia Hispidissiama është bimë barishtore njëvjeçare, me lartësi  40-50cm, me [...]

Anvillea Garcini – Sy-kau Arab

December 2nd, 2022|0 Comments

Anvillea Garcini - Sy-kau Arab; Lufton viruset dhe bakteret   Arabisht: الأقحوان العربي, نوقذ – Nukadh, El Akhauan el Arabi Anglisht: Arabian Oxeye Emri shkencor:  Anvillea Garcini L. Familja: Asteraceae. Anvillea Garcini është bimë shkurre, [...]

Alhagi Graecorum – Bima e Pelegrinit

December 2nd, 2022|0 Comments

Alhagi Graecorum - Bima e Pelegrinit; Bimë e shkretëtirës arabe; për pastrim nga helmet, masat tumorale, sistemin tretës, pastrimin e gjakut…   Arabisht: العاقول أو الحاج – El A’kul, El Ha’xh Anglisht: Camelthorns or manna [...]

Albizia “Pema e lumturisë”

November 28th, 2022|0 Comments

Albizia "Pema e lumturisë"; Lufton stresin, depresionin, toksinat, metalet e rënda, pastron truin nga radikalet e lirë, anti-kancer   Arabisht: ألبيزيا زهرة الحرير Anglisht: Albizia Emri shkencor: Albizia julibrissin L. Familja: Fabaceae. Albizia është pemë [...]

Aerva Javanica / Pambuku i Shkretëtirës

November 20th, 2022|0 Comments

Aerva Javanica / Pambuku i Shkretëtirës; Lufton inflamacionin, forcon imunitetin, qetëson dhimbjet, kuron plagët, ulçërat, kistet…   Arabisht: الراء الجاوي  الراء اللبدي،-Erraa El-lebedi, Erraa el Xhavi Anglisht: Kapok bush or Desert cotton. Emri shkencor: Aerva [...]

Acridocarpus Orientalis

November 7th, 2022|0 Comments

Acridocarpus Orientalis; Për luftimin e infeksioneve, stresit oksidativ, radikalet e lira, qelizat kancerore, paralizat, dhimbjet e muskujve …   Arabisht: قفص Anglisht: Acridocarpus Emri shkencor: Acridocarpus orientalis L. Familja: Malpighiaceae Acridocarpus orientalis është një shkurre [...]

Acacia Tortilis / Acacia Ombrellë

November 7th, 2022|0 Comments

 Acacia Tortilis / Acacia ombrellë Arabisht: السنط الملتوي أو والسَّمُرُ Anglisht: Umbrella thorn Acacia Shqip: Acacia Ombrellë Emri shkencor:  Vachellia tortilis ose Acacia tortilis L. Familja: Fabaceae. Akacia Ombrellë është pemë shkurre shumëvjeçare me lartësi [...]

Acacia Ehrenbergiana

November 7th, 2022|0 Comments

Acacia Ehrenbergiana; Me efekt të fortë anti-cancer, anti-bakterial, anti-inflamator...   Arabisht: السَّلَم أو السنط الأرنبرغي Anglisht:  Salam Emri shkencor: Acacia ehrenbergiana L. Famija: Fabaceae Acacia Ehrenbergiana është një pemë shkurre e gjatë ose një pemë e vogël, rrallë [...]