Postimet e Fundit

Më të lexuarat sot

Bacopa

Bacopa

Bacopa; Për shëndetin e trurit

 

Arabisht: باكوبا منيرة

Anglisht:  Thyme-leafed gratiola,  Indian pennywort

Emri shkencor: Bacopa monnieri L.

Familja: Plantaginaceae.

Bacopa është bimë barishtore shumëvjeçare. Me gjatësi  20-50cm, me gjethe të trasha e ovale, me lule të vogla dhe me ngjyrë të bardhë, me 4-5 petale.

Orgjina e bimës është India, Nepali, Sri Lanka, Kina, Pakistani, Afrika, Evropa, etj. Është përdorur në mjekësinë tradicionale për çrregullimet nervore, kujtesën, astmën, ulçerat, shpretkën e zgjeruar, lebrën, aneminë, etj.  Gjethet e saj janë përdorur që prej 7000 vjetësh për kurim.

Pjesët që përdoren: Gjethet.

Elementët aktiv: dammarane-type triterpenoid saponins, jujubogenin or pseudo-jujubogenin moieties as aglycone units.  Other saponins calbacopasides I–XII. The alkaloids brahmine, nicotine, and herpestine have been catalogued, along ëith D-mannitol, apigenin, hersaponin, monnierasides I–III, cucurbitacin and plantainoside B,  bacoside A, ëhich ëas found to be a blend of bacoside A3, bacopacide II, bacopasaponin C, bacosaponin.

 

Dobitë shëndetësore të bacopës

– Ndihmon në rigjenerimin e shpejtë të indeve të trurit.

– Parandalon sëmundjen Alzheimer.

– Nxit zhvillimin e trurit të fëmijëve.

– Riparon qelizat e dëmtuara të trurit.

– Shton aktivitetin dhe mprehtësinë e trurit.

– Ndihmon për kurimin e tumorit të trurit.

– Përmirëson kujtesën, largon ankthin dhe stresin.

– Nxit funksionin e mëlçisë dhe pastron mëlçinë nga toksinat.

– Lufton infeksionet e brëndëshme të trupit.

– Promovon presion normal të gjakut.

– Bacopa siguron mbrojtje nga dëmet oksidative (dëmtim qelizor i shkaktuar nga radikalet e lira).

– Ndihmon për kurimin e epilepsisë.

Shënim!

– Bacopa konsiderohet e sigurtë nëse e merr sipas rekomandimit të mjekut specialist në këtë fushë.

CEREBRAL PALCY ADVANCED

 

By | 2017-05-11T16:52:28+00:00 May 11th, 2017|Bimë Mjekësore|0 Comments
error: Alert: Content is protected !!