Ata që ecin me ritëm të shpejtë janë më të mençur

 

Një hulumtim i ri i botuar në “Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane” ka zbuluar se ata që ecin me ritëm më të shpejtë janë lloj më i zgjuar se ata që ecin me ritëm të ngadaltë. Përveç kësaj, ata nuk do të plaken aq shpejt sa homologët e tyre të ngadaltë.

Studiuesit nga “Universiteti Duke” i Karolinës së Veriut zbuluan se ekzistonte një diferencë mesatare e IQ prej 16 pikë midis ecjes më të shpejtë dhe këmbësorëve më të ngadaltë të moshës 45 vjeç.

Për studimin, studiuesit gjurmuan mbi 900 persona mbi 40 vjeç, që nga mosha kur ata ishin tre-vjeçarë deri në moshën 45 vjeç. Foshnjat e vegjël që kishin rezultate më të ulëta të IQ, më pak aftësi motorike dhe kompozim emocional ishin shpesh shëtitës më të ngadaltë nga koha kur arritën në të 40-tat.

Ecja e ngadaltë u shoqërua gjithashtu me indekse të shumta të integritetit strukturor të kompromentuar të trurit, duke përfshirë vëllimin e vogël të përgjithshëm të trurit.

Studimi zbuloi gjithashtu se shëtitësit e ngadaltë midis nesh perceptoheshin të shfaqeshin më të vjetër se ata që ecin me ritëm të shpejtë. Duke treguar se shpejtësia e ecjes mund të ndikojë në shëndetin njohës dhe fizik, shëtitësit e ngadaltë shfaqën shenja të plakjes së përshpejtuar.

Dr. Line Rasmussen tha për “Running World” se ritmi ynë i ecjes ka pasoja të mëdha për shëndetin tonë në jetën e mëvonshme.

Se sa shpejt njerëzit ecin në moshën e mesme na tregon shumë se sa trupat dhe truri i tyre plaken me kalimin e kohës.

Shpejtësia e ecjes nuk është vetëm një tregues i plakjes, por edhe një tregues i shëndetit të përjetshëm të trurit.

Ecja me ritme të shpejta sjell me vete një mori përfitimesh shëndetësore, largon stresin natyrshëm, ul sëmundjet kardiovaskulare, ul  kolesterolin, ndihmon në mbrojtjen nga sëmundjet mendore dhe dhimbjet e nyjeve dhe përmirëson imunitetin.