Astragalus Sarcocolla; Për plagët tumorale, çrregullimet e syve

 

Arabisht: العنزروت، الكُحْل الفَارِسِيّ

Anglisht:  Anzarot Persian Kohl

Emri shkencor: Astragalus Sarcocolla L

Astragalus Sarcocolla është bimë barishtore shumëvjeçare, me lartësi deri 1m, me gjethe të kundërta dhe të shumta, me lule ngjyrë rozë dhe aromatike.

Origjina e bimës është Irani dhe Gadishulli Arabik. Është përdorur nga njekët e vjetër pers për kurimin e plagëve malinje, gjakderdhjet e plagëve, plagët malinje në vaginë dhe anus, sëmunjet e kockave dhe të thonjëve, sytë e lënduar, dhimbjet e barkut tek fëmijët, nënpeshën. Nga bima del rrëshirë me vlera të larta kuruese e cila përdoret si çaj dhe kapsullë. Bima përmban shumë aftësi kurimi të vertëtuara shkencërisht.

Pjesët që përdoren: Rrëshira.

Çfarë thonë mjekët e vjetër për të:

Ibën Bejtar thotë: “Ndihmon në kurimin e tumoreve, mban larg mukusin, largon vrerin dhe verdhëzën, pastron sytë, pastron lëkurën, kuron plagët.”

Filozofi Al-Kindi e përdorte Kohlin persian në shumë prej formulave të tij mjekësore.

Galeni përmend fuqinë e bimës për kurimin e sëmundjeve dhe shërimin e plagëve.

Elementët aktiv: Primarily flavonoids, saponins,  polysaccharides as the main bioactive components but also contains sucrose, amino acids, and phenolic acids, Steroidal Saponins, Astragalin, Formononectin, Calycosin, Dimethylhomoptercarpin, glucoside, -dihydroxy-3′,4′-dimethoxyisoflavan-7-O-beta, Kaempferol, Quercetin, isorhamnetin, and rhamnocitrin, Vesticarpan, Pendulone, a benzoquinone, Nicotinic Acid,  Choline and Betaine trace amounts,etc.

Dobitë mjekësore të Astragalus Sarcocolla

– Kuron plagët malinje dhe beninje, parandalon gjakderdhjen e plagëve.

– Ripërtërit qelizat dhe indet e plagëve të vjetra dhe të kalbura.

– Lufton qelizat tumorale në vaginë dhe anus, kuron hemorroidet në mënyrë të shpejtë.

– Përdoret e kombinuar me bimë të tjera për kurimin e kancerit të gjirit dhe mushkërive.

– Kuron në mënyrë të shpejtë plagët kirurgjikale.

– Kuron çrregullimet e syve, ujin dhe thatësirën e tyre.

– Kuron alergjitë dhe sëmundjet e lidhura me ftohjen dhe imunitetin e dobët.

– Ndihmon tretjen dhe redukton fryrjet e barkut.

– Qetëson dhimbjet e barkut tek foshnjat.

– Ndihmon në stabilizimin e peshës.

– Ndihmon në trajtimin e diarresë së fëmijëve.

– Pastron mitrën dhe qafën e mitrës.

– Lufton kancerin e mitrës dhe të qafës së mitrës.

Shënim!

– Bima është krejtësisht e sigurtë dhe pa efekte anësore nëse i përmbahesh udhëzimeve të herbalistit specialist.

– Ekstrakti i bimës është një nga përbërësit e kurave tona për sëmundje të ndryshme, e përshtatur në formulat bimore përkatëse.