Asparagus Racemosus – Shatavari, Tonik i përgjithshëm dhe kurues i fertilitetit tek të dy gjinitë

 

Arabisht: شاطاوار

Anglisht: Satavari, shatavari.

Emri shkencor: Asparagus Racemosus L.

Familja: Asparagaceae.

Bimë shumëvjeçarë me gjatësi deri 80 cm, me gjethe halore. Në korrik lulëzon lule të vogla me ngjyrë të bardhë, në shtator prodhon fruta të vegjël me ngjyrë të purpurtë. Me rrënjë të trasha dhe konike, me gjatësi deri në 1 m, me rrënjë të shumta, afërsisht 100 rrënjë përmban një bimë e vetme.

Origjina e shatavarit është India. Është përdorur prej tyre prej shumë kohësh për sëmundjet e fertilitetit tek të dy gjinitë, tonik seksual, qetësues, antioksid.

Elementët aktiv të bimës: Asparagamine A, a polycyclic alkaloid.Tëo neë steroidal saponins, shatavaroside A and shatavaroside B together ëith a knoën saponin, filiasparoside C. Five steroidal saponins, shatavarins VI-X, together ëith five knoën saponins, shatavarin I (or asparoside B), shatavarin IV (or asparinin B), shatavarin V, immunoside and schidigerasaponin D5 (or asparanin A). Also knoën is the isoflavone 8-methoxy-5,6,4′-trihydroxyisoflavone 7-O-beta-D-glucopyranoside.

Pjesa e bimës që përdoret: Rrënja.

Dobitë mjekësore të shatavarit

– Ka dhënë rezultate pozitive për kurimin e fertilitiet tek të dy gjinitë.

– Nxitës seksual.

– Zhvillon hormonet në sistemin riprodhues.

– Nxit qumështin e gjirit dhe aktivizon mitrën.

– Qetësues, largon stresin dhe ankthin.

– Kuron çrregullimet e grave si: uterine fibroids, bllokimin e fallopian tubes, cysts ovarian.

– Punon si rregullator i ciklit menstrual.

– Pastron trupin nga lëngjet e tepërta.

– Ndihmon tretjen dhe largon kapsllëkun.

– Tonik dhe aktivizues i përgjithshëm i trupit.

Shënim!

– Shavatari është i sigurtë nëse merret me masë dhe kohë të caktuar.

– Produkti bimor Superba ka permbajtje te ekstraktit te bimes.