Artemisia Dracunculus – Tarragon

 

Arabisht: الطرخون

Anglisht: Tarragon

Emiri shkencor: Artemisia Dracunculus L.

Familja: Asteraceae.

Bimë barishtore, shumëvjeçare, me gjatësi 120-150 cm,  me gjethe në formë heshtake, me ngjyrë të gjelbër shkëlqyese. Me lule të vogla dhe të verdha, me rrënjë të gjata dhe të shumta.

Origjina e bimës është Lindja e Mesme, më pas ajo u përhap në shumë vende të botës si: SHBA, Evropë, Indi dhe Kinë. Është kultivuar për qëllime medicinale dhe për përdorim si erëz në kushinë. Prdoret për ti dhënë aromë mishit, perimeve, salcës, etj.

Pjesët e bimës që përdoren: Gjethet.

Elementët aktiv të bimës: Calories, fat, sodium, potassium, carbohyd.rate, dietary fiber, sugar, protein, vitamins; A,B1, B2, B3, B5,  B6, C, D, E, K,  calcium, iron, magnesium, zink, magnese,  folates, pyridoxine, niacin, riboflavin, etc.

Dobitë shëndetësore të Tarragonit

– Forcon sistemin imun dhe parandalon infeksionet.

– Stimulues i sistemit tretës.

– Rregullon qarkullimin e gjakut,  balancon rrahjet e zemrës, parandalon sulmet në zemër dhe infraktin.

– Parandalon mangësinë e qelizave të kuqe të gjakut dhe kuron aneminë.

– Ndihmon në rregullimin e formimit të strukturave qelizore të trupit.

– Ruan shëndetin skeletor duke forcuar kockat.

– Parandalon arteriosklerozën dhe sëmundjet kardiovaskulare.

– Përmirëson shëndetin e flokëve.

– Ndihmon për heqjen e toksinave dhe detoksifikimin e trupit.

– Parandalon formimin dhe rritjen e qelizave tumorale.

– Ndihmon në uljen e ritmit të plakjes si: rrudhat, lëkurën e lodhur, njollat e errëta, celulitin, etj.

– Parandalon rritjen e mikrobeve nën lëkurë.

– Ul tempëraturën dhe redukton ethet.

– Diuretic dhe pastron trupin nga helmet.

– Shkatërron parazitët e zorrëve.

– Stimulus i oreksit dhe largon të vjellat.

– Qetësuesh nervash dhe lehtëson gjumin.

– Lehtëson dhimbjet reumatike dhe artritin.

– Qetësuese e dhëmbëve dhe kuron mishrat e tyre.

– Stimulon mitrën dhe kuron çrregullimet mestruale.

Kujdes!!

– Kjo bimë nuk duhet përdorur gjatë shtazanisë.