Anemia Hemolitike Autoimune

 

Anemia Hemolitike Autoimune është një çrregullim i rrallë i qelizave të kuqe të gjakut dhe një çrregullim imunitar. Ndodh kur trupi prodhon antitrupa që shkatërrojnë qelizat e kuqe të gjakut.

Anemia hemolitike zhvillohet kur nuk ka mjaft qeliza të kuqe të gjakut, sepse trupi i shkatërron ato më shpejt sesa duhet. Qelizat e kuqe të gjakut mbartin oksigjenin rreth trupit.

Anemia Hemolitike Autoimune (AHA), ose Anemia Hemolitike Imunitare, ndodh kur sistemi imunitar nuk funksionon siç duhet. Ai gabon qelizat e kuqe të gjakut për substanca të  padëshiruara dhe i sulmon ato, duke bërë që ato të vdesin herët. Kjo e lë një person pa qeliza të kuqe të gjakut të mjaftueshme.

Normalisht, qelizat e kuqe të gjakut jetojnë në trup për 100 deri 120 ditë. Por, në raste të rënda të AHA, ato mund të jetojnë vetëm për disa ditë.

Tek fëmijët, është një gjendje e rrallë që është zakonisht e përkohshme. Megjithatë, në disa të rritur, AHA mund të jetë një gjendje afatgjatë që kthehet shpesh.

AHA mund të zhvillohet me shpejtësi ose me kalimin e kohës.

Shkaqet

Qelizat e gjakut prodhohen në palcën e eshtrave.

Ekzistojnë tre lloje themelore të qelizave të gjakut:

 • Qelizat e bardha të gjakut që ndihmojnë trupin për të luftuar infeksionet.
 • Trombocitet që ndihmojnë gjakun në mpiksjen dhe parandalojnë gjakderdhjen.
 • Qelizat e kuqe të gjakut që transportojnë oksigjenin në të gjithë trupin në formën e hemoglobinës.

Qelizat e bardha të gjakut prodhojnë antitrupa. Antitrupat bashkohen me qelizat e kuqe të gjakut dhe udhëtojnë nëpër të gjithë trupin, duke luftuar mikrobet dhe substancat e tjera të huaja që nuk duhet të jenë aty.

Në AHA, trupi prodhon antitrupa që sulmojnë qelizat e kuqe të gjakut sepse mendojnë se janë substanca të huaja ose të padëshiruara. Ato shkatërrojnë qelizat e kuqe të gjakut, dhe kjo rezulton në anemi.

Kjo mund të ndodhë për shkak të:

 • Ekspozimit ndaj toksinave të caktuara ose kimikateve, për shembull në medikamente
 • një ndërlikim i një infeksioni
 • marrja e një transfuzioni gjaku kur gjaku nuk përputhet me llojin e gjakut të individit
 • lloji i gjakut i një fëmije të palindur është i ndryshëm nga ai i nënës
 • disa lloje të kancerit

Llojet dhe Faktorët e Rrezikut

Ekzistojnë dy klasifikime për AHA: E ngrohtë kundrejt të ftohtës dhe primare kundrejt sekondare.

Klasifikimi i ngrohtë ose i ftohtë varet nga lloji i antitrupave të përfshirë.

 1. AHA e ngrohtë

Quhet edhe hemolizë e ngrohtë, kjo përfshin antitrupa IgG. Këto mpiksin qelizat e kuqe të gjakut në temperaturën (37 °C), ose në temperaturën normale të trupit. Kjo përbën 80-90% të rasteve.

Simptomat zakonisht shfaqen gradualisht, gjatë një periudhe prej disa javësh deri në muaj. Megjithatë, ndonjëherë, ato mund të shfaqen papritmas, brenda disa ditësh.

Simptomat përfshijnë:

 • Lëkurë të zbehtë ose të zverdhur
 • lodhje
 • marramendje
 • rrahje të zemrës
 1. AHA e ftohtë

Kjo quhet edhe hemolizë e ftohtë. Në këtë lloj, antitrupat IgM, ose agglutinina të ftohtë, mpiksin qelizat e kuqe të gjakut kur gjaku i ekspozohet temperaturave të ftohta, konkretisht (0 °C deri – 4 °C). Kjo përbën 10-20 përqind të rasteve.

Temperaturat e ftohta ose një infeksion viral mund të shkaktojnë simptoma, të cilat përfshijnë:

 • lodhje dhe marramendje
 • lëkurë të zbehtë ose të zverdhur
 • duar dhe këmbë të ftohta
 • dhimbje në gjoks dhe shpinë të këmbëve
 • të vjella ose diarre
 • dhimbje dhe ngjyrosje blu në duar dhe këmbë
 • Sëmundja e Raynaud
 • probleme të zemrës, të tilla si aritmi, një murmuritje në zemër, zemër e zmadhuar ose dështim i zemrës.

AHA Primare ose Sekondare

AHA mund të jetë primare ose sekondare.

 • AHA Primare është kur nuk ka ndonjë shenjë të ndonjë gjendje tjetër shëndetësore.
 • AIHA Sekondare është kur ekziston një lidhje me një gjendje tjetër.

Sëmundjet autoimune që kanë ose mund të kenë lidhje me AHA sekondare përfshijnë:

 • Artriti Reumatoid
 • Lupus eritematik sistemik (SLE)
 • Sindroma e Sjogrenit
 • Kolit ulcerativ
 • Sëmundja e tiroides
 • Tiroiditi Hashimoto
 • Sëmundje afatgjatë e veshkave
 • Kushte të tjera që dobësojnë sistemin imunitar

– Disa viruse të zakonshëm mund të shkaktojnë AHA. Shpesh, antitrupat dhe anemia largohen pasi infeksioni të ketë shkuar.

Viruset që duket se kanë një lidhje me AHA përfshijnë:

 • Pneumonia e mikoplazmës
 • Virusi Epstein-Barr (EBV)
 • Fruthi
 • Shytat
 • Rubeola
 • Varicela, e cila shkakton linë e dhenve
 • Hepatiti
 • HIV
 • Cytomegalovirus

Këto viruse mund të shkaktojnë ndryshime në antitrupa që mund të çojnë në AHA.

– Llojet e ilaçeve që, në raste të rralla, mund të shkaktojnë ndryshime që çojnë në AHA përfshijnë:

 • Penicilinat
 • Cefalosporinat
 • Tetraciklina
 • Erythromycin
 • Acetaminophen
 • Ibuprofen

– Një person mund të trashëgojë gjithashtu antitrupa nga nëna e tyre gjatë lindjes, por kjo është e rrallë.

Simptomat e Anemisë Hemolitike Autoimune

Simptomat e zakonshme të AHA përfshijnë:

 • Ethe të shkallës së ulët
 • dobësi dhe lodhje
 • vështirësi për të menduar dhe përqëndruar
 • zbehje
 • rrahje të shpejta të zemrës
 • gulçim
 • zverdhje të lëkurës, ose verdhëz
 • urinë e errët
 • dhimbje muskulore
 • dhimbje koke
 • nauze, të vjella dhe diarre
 • xixa kur ngrihesh
 • vështirësi në frymëmarrje
 • lëndim të gjuhës
 • rrahje të shpejta zemrës

Diagnoza

Një mjek do të pyesë në lidhje me simptomat dhe të bëjë një ekzaminim fizik. Ata më pas mund të urdhërojnë disa teste gjaku dhe urine për të ndihmuar në diagnozën.

– Testi i gjakut komplet

Testi i gjakut komplet (CBC) mat pjesët e ndryshme që përbëjnë gjakun.

Ai përfshin matjen e niveleve të hemoglobinës dhe hematokritit.

 • Hemoglobina është një proteinë që mbart oksigjen në të gjithë trupin.
 • Hematokriti tregon se sa hapësirë ​​marrin qelizat e kuqe të gjakut.

Nivelet e ulëta të të dyve mund të jenë një shenjë e anemisë.

– Testet Coomb

Këto teste të gjakut kërkojnë antitrupa që mund të ndikojnë në qelizat e kuqe të gjakut.

– Testi i retikulocitit

Ky test gjaku mat nivelin e retikulociteve, të cilat janë qelizat e kuqe të gjakut pak të papjekur. Mund të përcaktojë nëse palca e eshtrave po krijon qelizat e kuqe të gjakut në një normë të përshtatshme apo jo.

Gama do të jetë më e lartë nëse trupi ka nivele të ulëta të hemoglobinës për shkak të gjakderdhjes ose shkatërrimit të qelizave të kuqe. Prodhimi i lartë i qelizave të kuqe të gjakut mund të jetë një shenjë e anemisë.

– Testi i Bilirubinës

Mëlçia prodhon bilirubin, një substancë me ngjyrë të verdhë që është e pranishme në biliare. Një test gjaku mund të masë sasinë e bilirubinës në gjak.

Kur qelizat e gjakut vdesin, hemoglobina futet në qarkullimin e gjakut. Hemoglobina, nga ana tjetër, prishet në bilirubin. Kjo çon në verdhëz, kur sytë dhe lëkura marrin një ngjyrë të verdhë.

Nivelet e larta të bilirubinës në gjak mund të jenë një shenjë e anemisë, dëmtimit të mëlçisë ose ndonjë sëmundje tjetër.

– Testi i Haptoglobinës

Haptoglobina është një proteinë që prodhon mëlçia. Brenda trupit, ajo lidh një lloj specifik të hemoglobinës brenda gjakut.

Sasia e haptoglobinës në gjak tregon se sa shpejt shkatërrohen qelizat e kuqe të gjakut.

– Testi i agglutinave të ftohtë

Sëmundja e agglutininës së ftohtë është një lloj i rrallë i AHA në të cilin simptomat bëhen më keq kur një person është në temperatura midis 0 dhe 10 °C.

Agglutininat janë antitrupa që bëjnë që qelizat e kuqe të gjakut të grumbullohen së bashku. Agglutinina e ftohtë është aktive në temperaturë të ftohtë, dhe agglutinina e ngrohtë është aktive në temperaturë normale të trupit.

Përcaktimi nëse ka agglutininë të ngrohtë ose të ftohtë ndonjëherë mund të ndihmojë në shpjegimin se pse ndodh çrregullimi.

Agglutinina e ngrohtë mund të ndodhë me:

 • infeksione të caktuara, siç është pneumonia e mikoplazmës
 • disa ilaçe, përfshirë penicilinën.

Menaxhimi

Mundësitë e trajtimit për AHA varen nga një numër faktorësh. Nëse anemia është e butë, ajo shpesh kalon pa trajtim. Midis 70-80% e njerëzve nuk kanë nevojë për trajtim ose vetëm për ndërhyrje minimale.

Sidoqoftë, disa njerëz do të kenë nevojë për ilaçe, operacione ose një transfuzion gjaku.

Faktorët që ndikojnë në nevojën për trajtim përfshijnë:

 • moshën e personit, shëndetin e përgjithshëm dhe historinë mjekësore
 • sa e rëndë është anemia
 • shkaku i gjendjes
 • tolerancën e individit për trajtime specifike
 • si ofruesit e shëndetit presin që simptomat të përparojnë

Nëse ekziston një shkak themelor – siç është kanceri, një infeksion ose përdorimi i disa ilaçeve — trajtimi i gjendjes ose ndryshimi i ilaçeve mund të zvogëlojë simptomat e AHA.

– Barnat Kimike

Mjeku mund të përshkruajë kortikosteroide ose ilaçe të ngjashme me kortizonin për të dobësuar reagimin imunitar.

Ky është zakonisht lloji i parë i trajtimit për njerëzit me AHA parësore, dhe mund të ndihmojë në përmirësimin e simptomave në shumë lloje të zakonshme të AHA.

Në raste të rënda, dhe nëse këto ilaçe nuk funksionojnë, një mjek mund të përshkruajë ilaçe të tjera që shtypin përgjigjen imune, të njohur si terapi imunosupresive.

Ky trajtim ndihmon për të ulur reagimin imunitar të trupit. Ilaçet ndihmojnë në parandalimin e sistemit imunitar që të sulmojë palcën e eshtrave të vet. Duke vepruar kështu lejon që qelizat burimore të palcës të rriten, dhe kjo mund të rrisë numrat e gjakut të kuq.

Megjithatë, si ilaçet kortizon ashtu dhe imunosupresivues mund të kenë efekte të kundërta.

– Kirurgjia

Nëse trajtimi i ilaçeve nuk është efektiv, mjeku mund të rekomandojë kirurgji.

Shpretka është përgjegjëse për heqjen e qelizave të kuqe anormale të gjakut nga qarkullimi i gjakut, përfshirë ato me antitrupa të bashkangjitur. Heqja e shpretkës mund t’i mundësojë trupit të ruajë qelizat e kuqe të gjakut. Kjo mund të ndihmojë për të parandaluar aneminë.

– Transfuzioni i gjakut

Nëse simptomat janë të rënda dhe opsionet e tjera nuk janë efektive, personi mund të ketë nevojë për transfuzion gjaku.

AHA tek fëmijët

AIHA mund të ndodhë tek fëmijët. Sidoqoftë, sipas Universitetit të Chikagos, më pak se 0.2 njerëz në çdo 100,000 kanë AHA para moshës 20 vjeç. Shkalla më e lartë është tek fëmijët e moshës parashkollore.

Kur AHA shfaqet tek fëmijët, zakonisht është rezultat i një virusi ose infeksioni.

Shpesh asnjë trajtim nuk është i nevojshëm, dhe simptomat do të kalojnë pa ndërhyrje. Fëmijët që kanë nevojë për trajtim do të kenë të njëjtat mundësi trajtimi si të rriturit.

AHA mund të prishë rutinën e përditshme të një fëmije për shkak të lodhjes dhe nevojës për ndihmë të vazhdueshme mjekësore, përfshirë testet.

Prindërit dhe kujdestarët duhet të sigurojnë që fëmija:

 • ndjek një dietë të ekuilibruar mirë
 • merr shumë pushim dhe lëngje
 • planifikon aktivitete në atë mënyrë që t’i mundësojë fëmijës të menaxhojë gjendjen e tij.

Kura Bimore për Pacientët me Anemi Hemolitike Autoimune

Acridocarpus

SKU 41201
€250
In stock
1
Product Details

Acridocarpus - Autoimmune & Genetic


- Acridocarpus is one of four herbal remedies specially designed for patients with different autoimmune, nerodegenarative and genetic diseases, such as: Multiple Sclerosis (MS), ALS, Rheumatoid Arthritis, Hashimotos Thyroiditis, Lupus, Autoimmune Hepatitis, Type 1 Diabetes, Autoimmune Hemolytic Anemia, Cerebral Palsy, Muscular Dystrophy, Friedreich Ataxia, Cerebellar Ataxia, Epilepsy, Sjwgren's Syndrome, Gilbert Syndrome, Maffucci Syndrome, ADHD, Cystic Fibrosis, Urticaria / Hives, Branchio-Otto-Renal (BOR) syndrome, etc.

- Acridocarpus focuses on combating chronic neurological inflammation within the nervous system.

- Acts on the preservation of myelin (protective nerve sheath) from autoimmune T lymphocyte attack, and assists in remyelination and Glial activation around white areas of the brain including brain center, optic nerve, basal ganglia, and spinal cord.

- Stimulates oligodendrocyte cells responsible for myelin production.

- Stimulates and repairs disorders of the central nervous system.

- Increases levels of Glutathione, the main antioxidant in every cell of the body, and as a result cleanses the brain and body cells of toxins and heavy metals.

- Activates blood circulation in the brain and prevents stroke.

- Helps cure visual and hearing disorders.

- Helps cure hormonal disorders in men and women.

- Cures chronic headache.

- Removes nausea and dizziness.

- Fights coagulation and edema in different parts of the body.

- Cures neurological disorders of the heart.

Note!

- Our products are not manufactured or commercial, as are commonly called "Dietary Supplements", but they are specially prepared for each patient directly from the wild wild plants studied.

- Acridocarpus is 100% original, safe for all and has no side effects.

- 100% organic with wild plants, no chemical preservatives, no artificial dyes and no chemical additives.

- Taken together with other products of the complete package for the fight against autoimmune diseases.

- The product is in capsule form and is taken 3 times daily from 1 capsule.

Ingredients: The product is a professional combination of over 20 desert wild herbs, combined with the type and dose for each patient based on medical reports and current health status.


Acridocarpus - Për Sëmundjet Autoimune dhe Gjenetike


- Acridocarpus është një nga katër ilaçet bimore të studiuara dhe të prodhuara posaçërisht për pacientët me lloje të ndryshme të sëmundjeve autoimmune, neurodegjenerative dhe gjenetike, si: Multiple Sclerosis (MS), ALS, Lower motor neuron (LMN) syndrome, Artriti Reumatoid, Tiroiditi Hashimoto, Lupus, Hepatiti Autoimun, Diabeti Tip 1, Anemia Hemolitike Autoimune, Paraliza Cerebrale, Distrofia Muskulare, Friedreich Ataxia, Cerebellar Ataxia, Epilepsia, Sindromi Sjwgren, Gilbert Syndrome, Maffucci Syndrome, Bipolar Disorder, ADHD, Fibroza Cistike, Urtikaria/Hives, Branchio-oto-renal (BOR) syndrome, etj.

- Acridocarpus fokusohet në luftimin e inflamacionit neurologjik kronik brenda sistemit nervor.

- Vepron në ruajtjen e mielinit (mbështjellësin nervor mbrojtës) nga sulmi autoimun i limfociteve T, dhe ndihmon në rimielinacionin dhe aktivizimin Glial rreth zonave të bardha të trurit duke përfshirë qendrën e trurit, nervin optik, ganglionet bazale dhe palcën kurrizore.

- Stimulon qelizat oligodendrocite përgjegjëse për prodhimin e mielinit.

- Stimulon dhe riparon çrregullimet në sistemin nervor qëndror.

- Rrit nivelet Glutathione, antioksidantit kryesor në çdo qelizë të trupit, dhe si rezultat çhelmon qelizat e trurit dhe të trupit nga toksinat dhe metalet e rënda.

- Aktivizon qarkullimin e gjakut në tru dhe parandalon goditjen në tru.

- Ndihmon për kurimin e çrregullimeve vizuale dhe të dëgjimit.

- Ndihmon për kurimin e çrregullimeve hormonale tek meshkujt dhe femrat.

- Kuron dhimbjen kronike të kokës.

- Largon të përzierat dhe marramendjen.

- Lufton koagulimin dhe edemat në pjesë të ndryshme të trupit.

- Kuron çrregullimet neurologjike të zemrës.

Shënim!

- Produktet tona nuk janë të fabrikuara apo komerciale, siç janë zakonisht “Supplementet dietike”, por ato përgatiten në menyrë të posaçme për çdo pacient direkt nga bimët e egra shkretinore të studiuara.

- Acridocarpus është 100% origjinal, i sigurtë për të gjithë dhe nuk ka efekte anësore.

- 100% organik me bimë të egra, pa ruajtës kimik, pa ngjyrosës artificial dhe pa shtesa kimike.

- Merret së bashku me produktet e tjera të paketës së plotë për luftimin e sëmundjeve autoimmune.

- Produkti është në formë të kapsulave dhe merret 3 herë në ditë nga 1 kapsulë.

- Kapsulat tona janë Vegetariane (nga celuloza vegjetale e pishës), Hallall, 100% natyrale, pa përmbajtje shtazore, pa prezervativë, që treten lehtësisht dhe përvetësohen shpejt nga sistemi i tretjes.


Ingredients: The product is a professional combination of over 20 desert wild herbs, combined with the type and dose for each patient based on the medical report and current health condition.

Save this product for later