Ammi Visnaga; Për Melanoma, Vitiligo, Psoriasis

 

Arabisht: خلة بلدي – khuleh beledi

Anglisht: Visnaga, Bisnaga, Toothpickëeed, Khella.

Emri shkencor: Ammi visnaga L

Familja: Apiaceae.

Visnaga është bimë një ose dy vjeçare, me lartësi deri 80 cm, gjethet ovale, lulet si çadër me ngjyrë të bardhë dhe aromantike, farat ovale me gjatësi 3 mm.

Orgjina e bimës është Evropa, Azia, Afrika e Veriut. Është përdorur nga egjiptianët e lashtë si çaj për gurët në veshka dhe sëmundjet e lëkurës.

Pjesa e bimës që përdoret: Farat.

Elementët aktive të Vesnagës:  Coumarins and furocoumarins (psoralens): khellin, visnagin, furocoumarin, visnadin, Xanthotoxin (methoxsalen) and ammidin (imperatorin); Amiodarone and cromoglycate are derivates of khellin that are frequently used in modern medicine.

Përdorimet mjekësore

– Ndihmon për kurimin e kancerit të lëkurës, psoriasis, vitiligon, lebrën.

– Kuron sëmundjet e zemrës dhe arteriet koronare.

– Zgjeron artieret dhe enët e gjakut, ruan nga ataku në zemër.

– Qetësues i dhimbjeve të veshkave, diuretic, pastrues i urologjisë pastrues i gurëve në veshka.

– Lufton bllokimin e ujrave në trup.

– Qetëson dhe lufton tkurrjet  muskulare.

– Ndihmon për kurimin e astmës, kollën dhe dhimbjet e kraharorit.

– Ndalon rënien e flokut që shkaktohet nga kërpudhat  në lëkurën e saj.

– Disifektues për dhëmbët.

Kujdes!

– Merret me masë dhe kohë të caktuar.

– Tek disa mund të shkaktojë alergji gjatë daljes në diell.

– Rrit sekretimin menstrual.