Agjërimi periodik stimulon me shpejtësi një mori procesesh shëruese

 

Kur mendoni për urinë, çdo gjë që vjen në mendje ka të ngjarë të jetë negative – uria ekstreme, dobësia dhe vdekja eventuale. Megjithatë, uria periodike është një histori krejtësisht tjetër, pasi një studim i gjerë ka treguar se kufizimi i përkohshëm i marrjes së kalorive mund të stimulojë shpejt disa përgjigje shëruese në trupin e njeriut.

Shkencëtar i lartë Dr. Mark Mattson ka studiuar efektet e agjërimit dhe të dietës në përgjithësi për plakjen dhe shërimin për më shumë se tre dekada. Ai i thotë Psikologjisë Sot se agjërimi periodik mund të jetë shumë i dobishëm për trupin. Ndërkohë që hamë, trupi furnizohet me lëndë ushqyese, por kjo stimulon gjithashtu inflamacionin dhe stres oksidativ që mund të dëmtojë organet dhe të përshpejtojë plakjen me kalimin e kohës. Prandaj, ndalimi nga ushqimi ose kufizimi i llojeve të caktuara të ushqimit përkohësisht mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kronike dhe të shërojë shumë të tjera.

Natyrisht, uria e zgjatur nuk është përgjigja për asgjë, prandaj Dr Mattson thekson se arritja e ekuilibrit të duhur mes të ngrënit dhe të mosngrënit është thelbësore për të korrur përfitimet e agjërimit periodik. Dr. Mattson dhe studiues të tjerë të trurit thonë se agjërimi periodik mund të përmirësojë faktorët biokimikë dhe gjenetikë që lidhen me më pak sëmundje, shëndet më të mirë dhe një jetë më të gjatë dhe të shëndetshme në përgjithësi. Përveç kësaj, mund të rritni funksionin tuaj mendor dhe të zvogëloni rrezikun e sëmundjeve të plakjes, siç janë sëmundjet e zemrës, kanceri, diabeti dhe dobësimi e trurit.

Një studim i kryer nga studiuesit në “Universitetin e Kalifornisë Jugore” zbuloi se agjërimi për vetëm tri ditë ka fuqinë për të rigjeneruar sistemin imun të një personi në një zbulim të mrekullueshëm që është madje efektiv në të moshuarit. Qelizat imune mbyten me kalimin e kohës dhe ndalojnë kryerjen në nivelet e tyre optimale, dhe një herë u besua se asgjë nuk mund të bëhet për të kompensuar këtë përtej trajtimit të qelizave staminale. Studiuesit u habitën kur zbuluan se agjërimi mund të kishte një efekt të ngjashëm.
Pikërisht agjërimin e 3 ditëve në mesin e çdo muaji hënor e ka praktikuar dhe porositur profeti Muhamed (Paqja dhe bekimet e Zotit qofshin mbi të!), dhe zgjedhja e pikërisht këtyre 3 ditëve patjetër që ka edhe shumë dobi të tjera që shkenca ende nuk i ka zbuluar.

Gjatë urisë, trupi juaj përpiqet të kursejë energji duke ricikluar qelizat imune që nuk janë të nevojshme, veçanërisht ato që janë të dëmtuara. Zorra e tharë inkurajon qelizat burimore për të krijuar qeliza të reja të bardha të gjakut për të luftuar infeksionin në një proces që studiuesit e krahasojnë me një kalim rigjenerues. Prandaj, sistemet e trupit që janë dëmtuar nga plakja ose kimioterapia, për shembull, mund të gjenerojnë një sistem krejtësisht të ri imun.

Agjërimi është gjithashtu i mirë për trurin tuaj

Agjërimi në thelb detyron trupin të përdorë rezervat e tij të yndyrës, ketoneve dhe glukozës, duke shërbyer si një lloj detoksifikimi. Në përgjigje të sfidës së agjërimit, truri do të përshtatë rrugët e reagimit të stresit. Truri prodhon më shumë proteina që nxitin rritjen e neuroneve dhe forcimin e sinapave. Për më tepër, rrit prodhimin e mitokondrizave në qelizat nervore, duke ulur rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve si Alzheimer ose Parkinson.

Përkundër këtyre përfitimeve, është e rëndësishme që të agjërohet në kohën dhe mënyrën më të mirë dhe më të shëndetshme.

Islami e ka bërë agjërimin detyrim për njerëzit 1 muaj të plotë në vit, në muajin e Ramazanit, dhe profeti Muhamed (Paqja dhe bekimet e Zotit qofshin mbi të!), ka praktikuar dhe këshilluar gjithashtu agjërimin e ditës së hënë dhe të enjte të çdo jave, si dhe agjërimin e 3 ditëve të mesit të çdo muaji hënor (ditët e bardha), dhe praktikimi i këtyre agjërimeve është më i miri dhe më i ploti që ekziston, dhe përfitimet e tyre të jashtëzakonshme janë jo vetëm fizike por në rradhë të parë shpirtërore dhe mendore.

Sigurisht, nuk do të dëgjoni shumë për këtë në mediat kryesore, pasi industria ushqimore nuk dëshiron që ju të hani më pak dhe kompanitë farmaceutike nuk duan që ju të keni nevojë për më pak ilaçe.