Aegle Marmelos; Për shëndetin e mëlçisë, trurit, zemrës, stomakut…

 

Arabisht: قثاء هندي

Anglisht: Bael.

Emri shkencor: Aegle marmelos L.

Familja: Rutaceae.

Aegle Marmelos  është pemë shkurre shumëvjeçare, me lartësi 10-13 m, me degë të holla, me gjethe  alternative, ovale me majë të ngushtë ose me majë dhe baza të rrumbullakosura, të dhëmbëzuara  ose me dhëmbë të rrumbullakosur të cekët. Lëvorja e trungut është ngjyrë kafe e zbehtë ose gri, dhe lëshon  lëng të hollë që del nga pjesët e prera. Rrëshira është përshkruar si e pastër, e butë, e ëmbël në shije dhe pak djegëse, e ngjashme me rrëshirën arabike. Me lule të verdha, aromatike me 4-5 petale. Frutat e saj janë të rrumbullakëta në madhësinë e portokalleve, shumë aromatike dhe një paprik shumë të kripur. Zemra e saj është plot aromë të këndëshme. Lëngu i tyre është i hidhur, me lëvore të trashë e të fortë. Fruti merr rreth 10 deri në 11 muaj për t’u pjekur.

Aegle Marmelos , i njohur zakonisht si bael ose bili, njihet gjithashtu si Bengal, mollë e artë, portokall i hidhur, etj. Frutat e saj përdoren në mjekësinë tradicionale dhe si ushqim.

Origjina e bael është Azia Juglindore dhe nënkontinenti Indian. Pema kërkon klimë të ngrohtë e me diell që të lulëzojë. Frutat mund të hahen ose të freskëta nga pemët ose pas tharjes. Nëse është e freskët, lëngu është i tendosur dhe i ëmbël për të bërë një pije të ngjashme me limonadën. Nëse frutat duhet të thahen, zakonisht bëhen feta dhe thahen në diell. Gjethet dhe fidanet e vogla hahen si perime të ziera dhe sallatë.

Fruti përmban disa fara dhe bëhet shumë i fortë kur është i thatë, duke formuar një lloj antidoti që shëron të gjitha sëmundjet sipas indianëve.Lulet dhe gjethet e pemës kanë njohur përfitime medicinale nga kinezët dhe indianët. Përdoret për trajtimin e tuberkulozit, hepatitit, dizenterisë, kapsllëkut, ulçerës peptike, dhe problemet me stomakun. Indianët e përdorin atë shumë në trajtimin e dizenterisë dhe diarresë, astmës dhe bronkitit, hepatitit dhe cirrozës së mëlçisë.

Pjesët që përdoren: Rrëshira, gjethet, lulet, fruti.

Elementët aktiv: Pema bael përmban furocoumarins, duke përfshirë xanthotoxol dhe ester metil e alloimperatorin, si dhe flavonoids, rutin dhe marenganin; një numër të  vajrave esenciale; alkaloide si: a-fargarine (allocryptopine), O-isopentenylhalfordinol, O-methylhafordinol; polysaccharides, antioxidants, beta carotene, vitamin C, Vitamin B, tannins, calcium, phosphorous, iron, protein, fiber, potassium, Copper, etj

Formula molekulare e bimës është: C16H15NO2 [a] 27D + 7.89 ° (c 0.20, CHC13), është izoluar si një vaj i trashë ngjyrë portokalli. Aegeline (N- [2-hidroksi-2- (4-metoksifenil) etil] -3-fenil-2-propenamid) është një përbërës i njohur i gjethes  së bael dhe konsumohet si një shtojcë dietetike për qëllime të ndryshme.

Dobitë mjekësore të Aegle Marmelos

– Përdorimi  i rregullt i Bael ndihmon në parandalimin e problemeve gjinekologjike.

– Lufton infeksionet në traktin urinar.

– E mbushur me antioksidantë, ajo ndihmon në stimulimin e pankreasit për të sekretuar insulinën, e cila çon në uljen e sheqerit në gjak.

– Mbështet formulimet biologjike të zorrëve dhe mbron sistemin e tretjes nga ulçerat, zvogëlon frekuencën e Sindromit të zorrëve të irritueshme (IBS), dhe spazmën e zorrëve, dhe në këtë mënyrë është e dobishme në trajtimin e diarresë, dizenterisë dhe infeksioneve të tjera në zorrë.

Mbështetës i fortë i funksionit të mëlçisë, lufton cirrozën e mëlçisë, toksinat, helmet dhe nxit mëlçinë në luftimin e hepatitit A, B dhe C.

– Ndihmon në parandalimin e etheve dhe uljen e temperaturës.

– Lulet përdoren si tonik për luftimin e spazmave të epilepsisë.

– E dobishme për kurimin e hemorroideve.

– Ndihmon për trajtimin e tuberkulozit.

– Lufton ulçerat; Për shkak të efekteve qetësuese në sistemin e tretjes, ajo çon në zvogëlimin e nivelit të aciditetit në stomak, kështu që është i dobishëm në luftimin e ulçerave si ulçera e stomakut dhe ulçera gastroduodenale.

– Nxit oreksin.

– Ndihmon për kurimin e problemeve të frymëmarrjes si: Bronkiti dhe Astma.

– Ul kolesterolin në gjak.

– Ndihmon në shërimin e inflamacionit.

– Lufton acidin e tepërt të stomakut dhe parandalon refluksin.

– Mbështet funksionin e zemrës dhe trurit, parandalon sëmundjet e zemrës dhe trurit.

Masa paraprake

– Megjithëse Baeli është një bimë e dobishme, ajo gjithashtu ka disa efekte anësore.

– Nëse jeni duke marrë sasi të lartë të frutave, mund të çojë në kapsllëk.

– Nuk është i këshillueshëm gjatë shtazanisë.

– Shmangeni atë gjatë ushqyerjes me gji.

– Nëse merrni medikamente të tjera për diabetin, nuk është e këshillueshme të përdoret.

– Nuk duhet ta përdorni këtë bimë nëse keni presion të lartë të gjakut.