A po i ndihmojnë mjekët të mbijetuarit e kancerit të jetojnë jetë të shëndetshme?

 

Një studim i fundit tregon se mjekë të caktuar që kujdesen për pacientë me kancer jo shpesh promovojnë ndryshime të shëndetshme të jetesës për të mbijetuarit e kancerit dhe ata mund të kenë frikë se dhënia e një këshille të tillë do të shqetësojë ose mbingarkojë pacientët.

Botuar herët në një revistë të vlerësuar nga kolegët e Shoqatës Amerikane të Kancerit, mbajtja e një jetese të shëndetshme është veçanërisht e rëndësishme për mirëqenien afatgjatë të mbijetuarve të kancerit.

Të mbijetuarit e kancerit përballen me rreziqe të rritura të sëmundjeve kardiovaskulare dhe kushte të tjera, dhe udhëzimet këshillojnë mjekët – përfshirë onkologët – të inkurajojnë të mbijetuarit e kancerit të miratojnë mënyra të shëndetshme jetese për të mbrojtur shëndetin e tyre afatgjatë.

Për të hetuar shkallën në të cilën mjekët ndjekin këto rekomandime, një ekip studiuesish anketuan 91 mjekë: 30 mjekë të kujdesit parësor; 30 onkologë; dhe 31 specialistë (urologë, gjinekologë dhe dermatologë) që trajtojnë respektivisht të mbijetuarit e kancerit të prostatës, kancerit të gjirit dhe melanomës. Intervistat u zhvilluan gjithashtu me 12 nga onkologët të cilëve u është dërguar studimi.

Midis mjekëve të kujdesit parësor, 90% raportuan se rekomandonin promovim shëndetësor siç janë humbja e peshës dhe ndalimi i pirjes së duhanit të paktën disa të mbijetuarve të kancerit. Sidoqoftë, vetëm 26.7% e onkologëve dhe 9.7% e specialistëve thanë se e kanë bërë ndonjëherë.

Në intervista, onkologët shprehën frikën se promovimi i ndryshimeve të shëndetshme të jetesës do të shqetësonte ose mbingarkonte pacientët.

Ata gjithashtu vunë në dukje se shpesh u mungon koha dhe trajnimi për t’u bërë rekomandime të tilla pacientëve.

Shumica e mjekëve besuan se të paktën gjysma e të mbijetuarve të kancerit do të merrnin ilaçet e tyre siç duhet për të parandaluar përsëritjen e kancerit, por ata besuan se pacientët nuk do ta bënin këtë nëse do të përpiqeshin gjithashtu të humbnin peshë.

Edhe pse onkologët besojnë qartë se të mbijetuarit e kancerit duhet të miratojnë një mënyrë jetese të shëndetshme, ata nuk kanë kohë për të adresuar më shumë sesa kujdesin ndaj kancerit – kjo është ekspertiza e tyre.

Në fund të fundit, ne besojmë se mbështetja e shëndetshme e jetesës mund të sigurohet për të mbijetuarit e kancerit në mënyrë më efektive si pjesë e kujdesit të integruar të mbijetesës të ofruar nga promovuesit e shëndetit të trajnuar në të ushqyerit, aktivitetin fizik dhe trainimin e sjelljes në një program të hartuar me kontributin e mjekëve alternativ për të përmbushur specifikat dhe nevojat e të mbijetuarve nga kanceri, gjë të cilën ne ua sigurojmë pacientëve tanë.