5 Fraza mirësjelljeje që do të çarmatosin menjëherë njerëzit e vrazhdë

 

Kur dikush është i pasjellshëm me ju, mund të jetë e vështirë të mos mërziteni. Reagimi juaj fillestar është shpesh për të dhënë një përgjigje të prerë. Sidoqoftë, nëse i rezistoni tundimit për të humbur vetëkontrollin dhe zemërimin, do të jeni në gjendje t’i përgjigjeni komenteve të papërshtatshme pa pasur nevojë për të rënë në nivelin e tyre. Shikoni pesë frazat e thjeshta që menjëherë mund të çarmatosin njerëzit e vrazhdë:

  1. “Faleminderit”

Të thuash “faleminderit” mund të tingëllojë si një gjest i thjeshtë, por do të habitesh kur zbulon se mund të ndryshojë shpejt rrjedhën e bisedës. “Faleminderit” është një frazë që ne shpesh përdorim për të treguar vlerësim. Nëse ia thoni dikujt që është i vrazhdë me ju, mund t’u tregojë atyre që nuk jeni të zemëruar.

Njerëzit e vrazhdë kënaqen kur të tjerët zemërohen dhe kthehen të padurueshëm. Nëse kafshoni gjuhën tuaj dhe qëndroni të sjellshëm, do të thotë që ju të pranoni vrazhdësinë e personit dhe keni zgjedhur të mos lejoni që sjellja e tyre të ndikojë tek ju.

  1. “Ke të drejtë”

Shumica e njerëzve e kanë të vështirë të pranojnë këndvështrimin e dikujt tjetër. Nëse do të ketë ndonjë të vërtetë në atë që personi po thotë, përdorni këtë frazë dhe kjo do ta ndalojë personin në gjurmët e tij. Biseda do të shkurtohet dhe kjo do të thotë se ka më pak shanse që diskutimi të zhvillohet në argument.

  1. “Po më lëndon ndjenjat”

Nëse dëshironi t’i qaseni personit, do t’ju duhet t’u shpjegoni atyre se po ju dëmtojnë. Ndonjëherë kjo është mënyra më e mirë për t’i njoftuar ata që nuk ju pëlqen ato që po thonë dhe që po ju ofendojnë. Në disa raste, ata mund të mos dinë se si fjalët e tyre po ndikojnë tek ju, kështu që nëse e thoni këtë fjalë, ata mund të jenë në gjendje të korrigjojnë sjelljen e tyre dhe të kërkojnë falje. Përdorimi i kësaj fraze mund t’ju mbrojë gjithashtu nga vërejtjet e papërshtatshme dhe të vrazhda në të ardhmen.

  1. “Mendoj se duhet ta ndalojmë këtë bisedë tani”

Fatkeqësisht, njerëzit e vrazhdë nuk kujdesen gjithmonë për atë që po lëndojnë. Nëse i bëni të njohura ndjenjat tuaja ndaj tyre dhe kjo nuk po i  ndalon, kjo frazë duhet ta bëjë. Përdorimi i kësaj fraze do t’u sinjalizojë atyre që ju nuk e vlerësoni më bisedën dhe se nuk dëshironi të toleroni sjelljen e tyre të vrazhdë. Shpresojmë që personi tjetër do të mendohet dy herë për të thënë diçka fyese herën tjetër.

  1. “Gjithmonë ke diçka negative për të thënë, apo jo?”

Kjo frazë gjithashtu mund të ndihmojë personin tjetër që të rivlerësojë sjelljen e tij dhe të mendojë për fjalët që po dalin nga goja e tij. Duke tërhequr vëmendjen për faktin se ata shpesh kanë një përgjigje negative, ju po theksoni sjelljen e tyre negative dhe kjo mund t’i ndihmojë ata të rishqyrtojnë ato që thonë në të ardhmen.